09:00 Oosterlittens JO15-1 ST SDS/Nijland JO15-1 2-1
09:00 ST IJVC/Blauwhuis JO12-1 SDS JO12-1 g.n.t.
09:00 S.C. Stiens MO13-2 SDS MO13-1 1-10
09:30 ST SDS/Nijland JO19-2 Terschelling JO19-1
13:30 VVI 2 SDS 2 g.n.t.
14:00 Sleat 3 SDS 4 1-0
14:30 GAVC VR1 SDS VR1 g.n.t.

SDS boekt cruciale overwinning op Oudehaske

Het was bijna drie maanden geleden dat SDS een competitiewedstrijd won, maar zaterdag was het dan weer eens raak. Een overwinning leek trouwens heel ver weg toen SDS na 35 minuten met tien man verder moest, maar het team toonde wederom karakter. Het scoorde zelfs twee keer en pas in de slotminuut kon Oudehaske wat terugdoen (2-1). Door deze overwinning is de middenmoot weer dichterbij dan de degradatiezone.

Gerwin Sybesma, Remco Hylkema, Ewout de Boer en Steven van der Pol speelden twee weken geleden nog mee tegen Heeg, maar ontbraken vandaag. Bauke Dijkstra, Jacob-Klaas Haitsma, Pieter Sijtsma en Lourens van der Pol keerden hierdoor terug in de basis. Ook A-junior Wierd Hofstra begon in de basis en hij kende een zeer sterk debuut in SDS 1.

Met de wind in de rug begon Oudehaske goed en binnen de minuut moest keeper Jaap Toering handelend optreden bij een ogenschijnlijk niet te missen kans. De keeper van de thuisclub reageerde met een schitterende reflex op een inzet van dichtbij na een voorzet van links. Ook de tweede kans was voor de gasten, maar Sebastiaan de Leeuw knalde een voorzet van links hoog over. SDS kwam er tegen de wind in wel een paar keer dreigend uit, maar tot grote kansen leidde dit niet.

Na 35 minuten kreeg SDS een enorme tegenvaller te verwerken, toen Pieter Sijtsma uit het niets een rode kaart kreeg. Hij kreeg woorden met een tegenstander (beledigingen van beide kanten), waarna de scheidsechter hem de rode kaart toonde, tot verbijstering van iedereen. Een hele grauwe middag dreigde, maar wind mee of tegen, elf man of tien man, voetbal blijft een raar spel. Zo raar dat niet Oudehaske, maar SDS met een man minder de baas op het veld was in de tweede helft.

De eerste kans was dan ook voor de thuisclub, maar Lourens van der Pol stuitte nog op doelman Hendrik Meester. Matthijs Postma drukte het overwicht na een uur wel uit na mooi voorbereidend werk van Habtamu de Hoop. De kleine aanvallende middenvelder wurmde zichzelf door de defensie van de gasten en omspeelde de doelman, waarna hij Postma een niet te missen kans op de 1-0 bood. Tien minuten later stuurde de sterk spelende Erik Haitsma Postma weg aan de linkerkant en hij verschalkte keeper Meester met een schot in de korte hoek (2-0).

De vreugde was groot en de overwinning leek binnen, want de oranjehemden konden geen vuist maken. Pas in de laatste minuut scoorden ze uit een corner, maar het was te laat om het feestje van SDS nog te verstoren. Toen de scheidsrechter affloot stond de klok echter nog maar op 87 minuten (hij was te laat geactiveerd, zo bleek) en dit leidde uiteraard tot woede bij Oudehaske. De grensrechter van de gasten moest dit bekopen met een rode kaart. Twee rode kaarten en een handvol gele kaarten in een bijna vriendschappelijke wedstrijd, dat is onbegrijpelijk en vooral onnodig.

Douwe Posthuma

Sleat 3 – SDS 4

Mocht dit in fereslach wurde dan soe de kop wêze: Unnedich ferlies fan SDS 4  yn Sleat.
Lykwols der is gjin ferslach.

SDS JO 17-2 – WPB JO17-2      4-4

De wyn wie hjoed bepalend foar it fuotbal. WPB JO 17-2 boude foar de wyn in feilige 0-4 foarsprong op, mar SDS kaam izersterk werom yn de twadde helte. It waard krekt foar tiid nei in geweldige frije traap fan Jorrit Engelsma útweinlik 4-4.