09:00 Oosterlittens JO13-1 – ST SDS/Nijland JO13-2
09:00 ST IJVC/Blauwhuis JO10-1 – SDS JO10-1
11:15 fc Harlingen JO15-2 – ST SDS/Nijland JO15-2 2-5
12:15 V.V. Heerenveen JO19-2 – SDS JO19-1 2-2
14:30 SC Veenwouden 2 – SDS 2 2-4
15:00 Makkum 1 – SDS 1 0-4

Makkum 1 – SDS 1

SDS schiet met scherp in Makkum
SDS moest zaterdag naar Makkum en had daar wel iets recht te zetten na de thuisnederlaag eerder dit seizoen. In een rommelige en harde wedstrijd was SDS deze keer wel te sterk en boekte het zelfs de grootste overwinning van het seizoen (0-4). De gasten kwamen verdiend op voorsprong in de eerste helft en verdubbelden de score in het laatste kwartier. Makkum bleek wederom een lastige tegenstander en ook zij kregen kansen, maar de thuisclub had het vizier duidelijk niet op scherp.

SDS was nog niet vergeten hoe Makkum had gewonnen in Oosterend en de withemden begonnen scherp en overtuigend aan het duel. Het spel speelde zich dan ook voornamelijk af op de helft van Makkum en dit overwicht resulteerde in een serie voorzetten, vrije trappen, corners en afstandsschoten. Het leverde enkele gevaarlijke situaties op, waarbij SDS drie keer een bal op de bovenkant van de lat zag stuiteren. De grootste kans was in deze fase voor Wiebe Heeres, die een corner van Lourens van der Pol in de handen van de keeper kopte. Daarnaast waren er nog twee vlammende schoten van Wiebe Heeres en Luuk van der Schaar, die er net niet in gingen.
Op de rechterflank dartelde Peter Hoogerwerf met regelmaat langs zijn directe tegenstander, daarbij wel of niet gesteund door rechtsachter Luuk van der Schaar. Trainer Hartman greep al snel in door de directe tegenstander van Hoogerwerf te wisselen en een extra middenvelder in te brengen. Het weerhield Hoogerwerf er niet van om de score te openen na een opzetje met Pieter Sijtsma aan de linkerkant van het veld. Hij dribbelde naar binnen en draaide op sublieme wijze de 0-1 over de kansloze doelman in de verre kruising. Een juweel van doelpunt en een verdiende voorsprong voor SDS, maar het werd nog mooier toen Habtamu de Hoop even later de score verdubbelde met een curieuze goal. De Hoop dribbelde aan de linkerkant van het veld richting het strafschopgebied, maar op het afgetrapte kunstgras van Makkum bleef de bal maar stuiteren. Hij leek dan ook een mislukte voorzet met zijn linkerbeen te produceren, maar tot grote verbazing van iedereen zeilde deze over de keeper heen en ging hij via de binnenkant van de paal in het doel. De 0-2 was een mooie opsteker voor ‘Happie’, die na een lange periode van afwezigheid, weer eens in de basis mocht beginnen. Bij Makkum was het Fredrik Topfer die sinds lange tijd weer eens mee kon doen en hij hield de verdediging van SDS ook deze keer flink bezig. De spits kreeg dan ook een enorme kans op de aansluitingstreffer, maar volleyde van dichtbij naast en daar kwamen we goed weg. Even later was het linksbuiten Wijma die een indraaiende voorzet losliet, waar iedereen op de doellijn onderdoor ging en wederom kwam SDS met de schrik vrij.
De tweede helft kon dan ook worden begonnen met een comfortabele 0-2 voorsprong, maar binnen de minuut was het Wijma die na een mooie steekbal vrij voor keeper Jaap Toering kwam te staan. Zijn inzet met rechts was echter wel heel matig en ging ruim naast, maar Makkum gaf meteen aan wat hun plannen waren. SDS kwam bijna niet meer van de eigen helft, was vooral bezig met overleven en aan de bal lukte er bijna niks meer. Makkum probeerde het wel, maar zag na een uur spelen ‘targetman’ Topfer uitvallen met een enkelblessure en zonder hun aanspeelpunt voorin was het eigenlijk machteloos.
Waar bij Makkum Topfer het veld verliet, kwam bij SDS Hendrik de Jong in het veld voor Habtamu de Hoop en hij besliste met twee doelpunten de wedstrijd. Makkum nam in de slotfase grote riscico’s in de jacht op doelpunten en dat leverde enorm veel ruimte op voor SDS. Een kwartier voor het einde ging Peter Hoogerwerf er vandoor aan de rechterkant en hij trok terug op De Jong, die via een verdediger de 0-3 in het lege doel werkte. Hierna was er een enorme kans voor invaller Steven van der Pol om op aangeven van Wiebe Heeres de vierde te maken, maar hij strandde op de keeper. Kort voor tijd was het Pieter Sijtsma die er vandoor ging en door alleen voor de doelman heel slim De Jong bediende, die de 0-4 in het verlaten doel kon schuiven.
Door deze overwinning staat SDS stevig op de 4e plaats, maar de 2e periodetitel werd gewonnen door koploper Workum. Zaterdag begint laatste periode van het seizoen voor SDS met een thuiswedstrijd tegen Tonego.
Douwe

⚽️FC Harlingen – SDS VR.1 0-11 ⚽️

Yn januari mochten wy thús al foutbalje tsjin de dames fan Harns, dit ha wy toen mei 5-0 wûn. Juster mochten wy nei Harns ta. Sy stean 9e en wy noch steeds 1e. Fan Akke Rixt kriegen wy de opdracht om hjoed wer mei minimaal 0-5 te winnen, dit is seker slagge! 😉
SDS komt drekt oan de bal. Jeska krijt gelyk de earste kâns mei in moai skot op goal mar dizze gjit krekt oer. 5e minuut: Femke komt oan de bal, kapt in spiler út en makket de 0-1. Harns nimt de ôftraap mar it balbesit is mar koart. Wy gean wer op it goal fan Harns ôf. Gjin goal mar wol in korner. Seriette nimt de korner en de bal draait der yn, 0-2. Ek no pakke wy de bal snel wer ôf. Der komme 2 prachtige korners fan Seriette en Jeska mar beide wurre der krekt net yn skopt. De 0-3 falt wol snel troch dat Femke de keepster foarbij spilet. En ek dernei is Femke wer oan de bal. Sy set de bal foar op goal dy’t bij Hester yn de foarten komt en it ôfmakket: 0-4. Even letter makket Hester de 0-5 út wer in foarset fan Femke. En flak dernei Seriette de 0-6 dy’t har spiler foarbij spilet en yn de rjochter krúsing sjit.
Mei rust al 0-6, it doel is al berikt.😁 It nije doel wurdt dan 0-10. De earste wissels wurde ynsetten, ús nije spylsters wurde der ynsetten: Sandra en Annemiek.

De 2e helt begjint rêstiger dan de 1e helt. Wy bliuwe in soad yn balbesit. Nei in lange tiid wurdt de 0-7 makke troch Femke. Dernei gean wy wer fjirder mei skoaren. It folgende goal wurdt makke troch Seriette dy’t de bal mei de keeper yn it goal sjit. De 0-9 wurdt makke troch in ôfstânskot fan Annemiek. En ek de 0-10 makket Annemiek: Femke set de bal foar en Annemiek kopt de bal yn it goal. It letste goal fan de wedstriid wurdt makke troch Janieke troch in foarset fan Seriette, 0-11! 💪🏻
0-11 is dan de einstân wer’t wy dik tevreden mei binne! 🤩
Nije wike binne wy frij en op woansdei 18 maart he wy de (ynhel)wedstriid tsjin QVC.
🙋🏼‍♀️
Lysanne

SDS 2

Wedstrijd Veenwouden Sds2 gespeeld op een redelijke grasmat, zo nu en dan het zonnetje erbij. Okke had deze keer weer iets verrassend uit zijn hoge hoed gehaald. Jacob Klaas speelde in de verdediging, hij moest wedstrijdritme op doen, hierdoor Jurjen op backpositie, Bauke op links mid, Sjoerd op 10 en Arjen doorgeschoven naar de spits positie.
Deze opstelling bleek al snel in de wedstrijd zijn vruchten af te werpen want Sds kwam snel op voorsprong door een actie van Arjen. Ewout speelt hem in , Arjen lobt de bal over keeper heen, de 0 1 is een feit, Habtamu kan ze mooi maken maar dit doelpunt mocht er ook zijn.
Veenwouden probeert iets terug te doen, maar het spel werd gemaakt door Sds.
Bouke gaat vaak mee naar voren toe, is niet gelukkig met het afronden, op de bank zeggen ze al, drie maal scheepsrecht. Ook Tjeerd was echt niet gelukkig met het afronden van vele acties die hij maakte richting doel.
Eerste helft bijna afgelopen aanval van Veenwouden, Jacob Klaas verkijkt zich op de bal en de speler van Veenwouden scoort de gelijkmaker. Ruststand 1-1
Na de rust had Okke gewisseld namelijk, Robin kwam erin voor Niels, Jurjen werd doorgeschoven naar de rechts mid, Robin op de back positie. Het spelbeeld was identiek als in de eerste helft Sds aanvallend Veenwouden verdedigend. Bij een aanval van deze laatst genoemde ploeg werd er een overtreding begaan in het strafschop gebied door een altijd goed spelende Jort. De scheids wijst naar de stip, de strafschop werd benut, Peter kansloos, de 2-1 was een feit.
Hierna nog een aanval van Veenwouden, Peter pareerde de bal goed, door deze actie werd Sds wakker geschud en pakte het goed op.
Jacob Klaas werd gewisseld voor Wesley, Bouke in de verdediging, Tjeerd naar de links mid en Wesley in de punt.
Op aangeven van Arjen werd Wesley weggestuurd, werd in het strafschop onderuit gehaald. Scheids gaf strafschop, Ewout eiste deze op en maakte de 2-2.
Hierna werd het spel van Sds nog beter, de gebroeders Los kregen het op de heupen, Ewout ging hierin mee, de 2-3 werd gescoord door Sjoerd ook een hele mooi doelpunt, op aangeven van Arjen kwam Sjoerd vrij en speelde twee spelers van Veenwouden uit en ronde fraai af.
Het vierde doelpunt werd gescoord door Jurjen, weer op aangeven van Arjen kwam Jurjen vrij en schoot deze ook fraai in.
Nog een paar leuke acties, corner Sds Robin mee kopte de bal op de lat.
Tjeerd vrije kop kans helaas naast.
Wesley vrij gespeeld door Jurjen net niet een doelpunt.
Al met al een hele leuke wedstrijd om te zien, het team van Okke heeft het goed opgepakt. Na het laatste fluitsignaal zag ik een blije en opgeluchte trainer, gaf een hand en feliciteerde Okke met de overwinning.
Volgende week maar weer eens kijken, Rijperkerk is dan de tegenstander.
Jan Los

SDS 3

De ynwenners fan Burchwert hoege binnenkoart net mear nei de grutte stêd om plakplaatsjes. Boudewijn syn skoansoan sil dêr nammentlik in tatoesjop begjinne. Spitich foar ús, want no moat Boudewijn dêr yn de wykeinen hinne te klussen en kin er ús net mear coache. Fia dizze wei wol ik Boudewijn út namme fan it hiele team tank sizze foar syn ynset! Top.
Dêrom stie de wedstriid fan sneon tsjin Makkum ûnder lieding fan ús nije coach; Bote Strikwerda. Bote ferraste yn syn wedstriidbesprekking mei in nije taktyk. Dêr’t Boudewijn faak mei de fertroude 4-4-2 opstelling kaam, woe Bote ús graach yn in 1-4-2-3-1 opstelling spylje litte. Tink ik.
De earste helte spilen wy flitsend posysjespul en mei in heech tikitaka-gehalte waarden in pear moaie oanfallen opsetten. Dochs foel de 1-0 nei in ferkearde ynspylpass fan in tsjinstanner. Jelmer pikte de bal op en liet allinnich foar de keeper sjen wêrom’t hy de ‘gedoodverfde’ favoryt is foar de SDS-topskoarderstrofee, want hy skode behearst de bal yn it net. De 2-0 liet net lang op him wachtsje. Wer Jelmer dy’t in pear Makkumspilers as in piontsje gelyk stean liet en de bal foar joech op de krekt ynfallen Yward. Yward hie syn earste balkontakt fuortendaliks transformearje kinnen yn in treffer, mar hy rekke de keeper. Gelokkich stie dêr in alerte Mark dy’t simpel de 2-0 meitsje koe. Krekt foar de rêst skoarde Makkum noch en koenen wy mei in 2-1 foarsprong it spul analaysearje. Bote spruts ús tidens it bakje tee noch efkes ta en dat die fertuten. Want as ik de berjochtjouwing fia Whatsapp (fia de SDS 3 app wurde de thúsbliuwers op ‘e hichte brocht) leauwe moat, dan wie it binnen 6 minuten 5-1:
15:38 3-1 Jelmer
15:40 4-1 Mark
15:44 5-1 Jelmer

En net folle letter koe Jelmer ek noch de 6-1 binnenrinne en dêrmei wie de wedstriid hielendal spile.
Dochs koenen de Makkumers noch wat weromdwaan. Nei in foarset fanôf de sydkant waard der neffens de skiedsrjochter hands makke troch Stefan. It wie hast net te sjen, mar Stefan soe letter earlik tajaan dat er de bal wol op ‘e hân krige en dat de pingel wol terjochte wie. De penalty waard benut en dêrmei waard it 6-2. Net folle letter sylde in sneinsskot fan in Makkumer ek noch fia de peal binnen en dêrmei kaam de einstân 6-3 op it boerd.

As ekstra tafoeging noch efkes in spesjaal tankwurd foar ús skiedsrjochter en grinsrjochter. Tankewol dat jimme ús wedstriden liede wolle en der, sa goed as jimme kinne, foar soargje dat wy ús hobby útoefenje kinne. Dat in pear ‘fokwoeksen’ minsken harren frustraasje en emoasje net de baas wêze kinne is spitich, mar dat leit net oan jim.

Skelte

SDS 4

Juster 5-2 ferlen fan Oeverzwaluwen. Goals fan Tseard en Halbe-Willem (syn earste yn de senioren).
Allert

SDS  5

Mei de 2-2 kaam SDS 5 der wat suterich ôf. Fan de tal fan kânsen benutte Dirk Yde Sjaarda der 2

SDS JO19-2

JO19-2 helaas weer verloren. Ook moest er een speler met een zware blessure af. We hebben nu een selectie van maar 11 spelers.

SDS JO17-1

De eerste drie punten zijn binnen. SDS/Nijland JO17-1 had overwicht op een matig spelend Harlingen JO17-1. Eindstand 4-2.⚽

SDS MO13

MO13 6-2 gewonnen van de koploper, dus dat betekent dat wij nu 1e staan!

SDS JO13-1

JO13-1 kan helaas de terechte 1-0 net niet vasthouden (en had de score voor rust al uit moeten bouwen) en krijgt 3 min. voor tijd de 1-1 om de oren tegen Mulier JO13-1

SDS JO8-1

JO8-1. Zoals verwacht vandaag uit in Irnsum een taaie tegenstander gehad. Maar door sterk samenspel, zowel verdedigend als aanvallend toch een zwaarbevochten overwinning behaald. Eerste helft 1-1, daarna in 2de helft door goed voetbal het verschil kunnen maken met uiteindelijke een mooie 1-3 op het scorebord.
Volgende week uit tegen GAVC.
Weer een interessante en lastige tegenstander.
Goed weekend.
Groet, Ronny en Frans Pyter

Efkes Balje

De driging dat wij aansens allegear twa wiken yn karentêne sitte moatte en dus net Efkes Balje kinne op freedtejûn soarge der juster foar dat er mar leafst 14 man dizze edysje meimeitsje woene.
Foar dizze “Korona-edysje” moasten de hesjes dan ek mei soarch útdield wurde want miskien moatte wij it hjir wol hiel lang meidwaan.
Wij hiene in oantal rigels opsteld om it RIVM in hantsje te helpen.
Meiride wie net tastien, meielkoar fytse wol.
Entûsjast begroete wie net tastien en yn it spul sels waard ôfstân hâlde oanrikkemendearre, út sein at it gie om in doelpunt te meitsjen of in doelpunt foar te kommen.
It fjild wie sa grut makke dat je elkoar sa no en dan tsjinkamen en dat it wûnder wie dat de âlderen (wol jong fan geast) it hiele fjild oerkomme koene.
In moaie striid, dy earste. De hesjes namen brutaal in foarsprong mar tochten doe efkes dat se goadensoannen wiene. Dan giet it fansels mis. De hesleazen kamen izersterk werom en wûnen de pot mei ien doelpunt ferskil. It alderlêste doelpunt fan F.K te Itens foel krekt bûten de tiid.
De finale om twa doelpunten kaam ek gjin spanning te koart. It spul gie op en del en it wie Kerst dy’t snoiehurd de 0-1 oantekene. Ferrie makke gelyk mar it slotakkoard wie foar dy sân mei in hesje. Frank Rijpma makke de winnende.
En no mar hoopje dat it allegear wat oerwaaid en dat wij nije wike gewoan wer kinne.
Sûnder hes: Ferrie, Harrie, Wouter, WiebrenJurjen, Jelle, Pieter
Oranje: Johan, Frank, Sipke, Kerst, Folkert Rients, Menno en Aant