09:00 SJO Oudega/HJSC/Heeg JO13-1G ST SDS/Nijland JO13-1 3-1
10:00 TOP’63 JO17-1 ST SDS/Nijland JO17-2 10-0
10:00 SDS JO12-1 Scharnegoutum’70 JO12-1
12:10 Oosterlittens JO15-1 ST SDS/Nijland JO15-1 4-1
13:15 FVC JO17-2 ST SDS/Nijland JO17-1 2-0
14:00 ST Terschelling/AVV JO19-1 SDS JO19-1 0-4
14:30 HJSC 2 SDS 4 g.n.t.

SDS 1 – SWZ Boso Sneek zm1     2-1

SDS krijgt Sneek Wit Zwart op de knieën

SDS won zaterdag in Oosterend van koploper Sneek Wit Zwart (2-1) in een meeslepend duel op het scherpst van de snede. SDS verdedigde geconcentreerd en hield ook met elf tegen elf het dominante Sneek onder de duim. Twee rode kaarten aan de kant van Sneek gaven de thuisclub het voordeel om de wedstrijd kort voor tijd in winst om te zetten.
Hoe vangt een koe (SDS) een haas (Sneek), is het spreekwoord dat van toepassing is op deze overwinning. Sneek beschikte over vijf spelers die op hoofdklasse- en zelfs topklasseniveau hebben gespeeld en scoorde al 35 keer in de vorige acht wedstrijden van deze competitie. Het domineerde dan ook de wedstrijd en drukte SDS ver terug, maar hierdoor had het wel heel weinig ruimte om zelf gevaarlijk te worden en kwam ook de achilleshiel bloot te liggen.
Sneek speelde met veel ruimte in de rug en oogde kwetsbaar bij diepe ballen achter de verdediging. Een kolfje naar de hand van Lourens van der Pol, die op links de turbo aanzette en zijn lage voorzet werd in het lege doel achter de twijfelende doelman geschoven door Peter Hoogerwerf (1-0). Een ideale situatie voor SDS dat massaal en met het mes tussen de tanden verdedigde, maar wel ver terug werd gedrukt door Sneek. Hierdoor kon het gebeuren dat na een mooie actie op links van opkomende back Dani Mohammed, Freerk de Jong aan mocht leggen van een meter of twintig. Zijn kiezelharde schot verdween via de onderkant van de lat onhoudbaar in de kruising en de eerste doelpoging van Sneek was meteen goed voor de gelijkmaker.
Na de 1-1 bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, met een dominerend Sneek, dat weinig tot niets kon creëren, maar toch scoorde. Het doelpunt van Kevin Huitema na een snelle combinatie door het centrum werd echter afgekeurd voor buitenspel en SDS bleef dus uitzicht houden op een goed resultaat. Het leek zelfs wederom op voorsprong te komen na een briljante counter, die begon bij een corner van Sneek. Keeper Jaap Toering plukte de hoekschop en gooide de bal naar Peter Hoogerwerf, die met een prachtige dieptepass Lourens van der Pol op rechts lanceerde. Hij zag zijn vrijstaande broertje Steven voor de goal en ondanks (of dankzij) een handje van de keeper, had de spits een leeg doel voor zich. Van vijf meter schoot hij echter tegen die ene speler die nog wel op de lijn stond en dit keer kwam Sneek heel goed weg.
Het eerste kwartier na de rust veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld, met Sneek dat zich stukbeet op de verdediging van de thuisclub en SDS dat er regelmatig gevaarlijk uitkwam. Sneek kwam er één keer doorheen toen de scheidsrechter om onduidelijke redenen het vlagsignaal van onze grensrechter negeerde, maar het liep goed af. SDS kreeg wederom twee enorme kansen om op voorsprong te komen, maar ook Lourens van der Pol kreeg de bal niet in een leeg doel. Na een mooie diepe bal omspeelde hij de doelman, keurig, maar op een meter of dertig van het doel schoot hij te gehaast naast een verlaten doel. Ook Matthijs Postma mocht vrij aanleggen in het strafschopgebied, maar knalde hoog over en de thuisclub verzuimde in deze fase de wedstrijd te beslissen.
Na de rust bleef rechtsachter Wiebe Heeres achter in de kleedkamer (Luuk van der Schaar verving hem) en na een uur spelen kwam ook Marco Rijpkema in het veld voor Jacob-Klaas Haitsma. Beide spelers hadden al een gele kaart op zak en het risico om ze te laten staan was te groot, want er moest soms hard ingegrepen kunnen worden. Ook bij Sneek waren er twee spelers die al geel op zak hadden en zowel linksachter Dani Mohammed als rechtsachter Jesper Zijlstra liepen in kort tijdbestek tegen hun tweede gele kaart aan. Zijlstra kwam ongelukkig in botsing met Remco Hylkema en de scheidsrechter beoordeelde deze situatie niet goed, maar Sneek moest wel met tien man verder. De tweede gele kaart voor Dani Mohammed was wel een duidelijk verhaal en dat terwijl Tjardo de Graaf al klaar stond om hem te vervangen.

Lourens van der Pol makket de 2-1 (foto Henk Bootsma)
SDS was even in verwarring, want het is ook niet elke week dat je tegen tien of zelfs negen man komt te staan met nog 25 minuten op de klok. Sneek bleef, hoe vreemd het ook klinkt, dreigend in een 3-3-2 formatie met de balvaste Kevin Huitema en de pijlsnelle Jesse Lee Staalsmid voorin. Het was ook Huitema die de gasten op voorsprong leek te gaan zetten, maar keeper Toering sleepte de thuisclub er doorheen met een sublieme reflex. Gelukkig keerde de rust tijdig terug bij SDS en het probeerde de negen man van Sneek uit elkaar te spelen. Het ging allemaal niet van harte, maar vijf minuten voor tijd was het toch raak, toen Lourens van der Pol een afgemeten voorzet van Peter Hoogerwerf in de bovenhoek kopte. De ontlading was enorm, want SDS had koploper Sneek op de knieën en de verrassing was nu helemaal compleet. Zo ving de koe dus de haas en volgende week wacht SDS eenzelfde opgave als het afreist naar Heerenveen om tegen de Boys te spelen.
Douwe Posthuma
Sjoch hjir foar mear prachtige foto’s fan Henk Bootsma.

Pupil fan de wike

Hessel Abels út Itens wie pupil fan de wike en hij woe fansels  mei doarpsgenoat Peter Hoogerwerf op de foto

SDS 2- ONT 2

Sds 2 mocht alweer vroeg aantreden in Easterein  tegen ONT.

Beide elftallen begonnen met verzorgd voetbal, voor het kijkend publiek leuk om te zien. Sds kwam in de 15 minuut op voorsprong door een goed uitgevoerde aanval, Ewout speelt Lieuwe in deze legt terug op Arjen en deze schiet beheerst in. Hierna nog een doel poging van de nummer tien van Sds sterk gehinderd in het strafschop gebied door Ont speler maar leverde niet het gewenste resultaat op.
ONT maakte in de eerste helft de gelijkmaker, dit kwam doordat de achterhoede er van uit ging dat speler ONT buitenspel stond, was niet het geval.
Tweede helft begon Sds iets beter dan de tegenstander, Bauke maakte de 2-1 dit op aangeven van een goed spelende Robin. Bauke van rechtsback positie naar de half bleek een gouden wissel te zijn volgens Okke in zijn commentaar naar afloop. Derde doelpunt begon weer bij Robin, lange bal op Dirk, op snelheid en schoot raak. Achterhoede werd nog een keer verrast door ONT.

Eindstand 3-2 weer belangrijke punten voor SDS.

Rest mij nog te vermelden dat Okke zondag jarig is. Twee en zeventig jaar jong, dit werd natuurlijk gevierd door de heren van SDS 2 met een hapje en sapje.

Gebak in de kantine en de zege op ONT.

Okke zondag een fijne dag toegewenst.

Groeten Jan Los

SDS VR1 – Scharnegoutum VR 1     4-0

Doelpunten: Seriette 1x, Jeska 1x, Femke 1x, Jildou 1x

SDS FVC JO17-2 – SDS JO17-1

JO17-1 heeft uit met 2-0 verloren van FVC JO17-2.
Ten opzichte van vorige week werd er wel beter voetbal getoond. Meer vechtlust, meer balans. 2e goal van de tegenstander was discutabel ivm hands.

SDS JO19-1 wint op Skylge

JO19-1 wint uit bij SC Terschelling met 0-4 (0-1)
Een hattrick van Kent aangevuld met 1 van Kevin

SDS JO 15-1

JO15-1 ferliest fan Easterlittens 4-1. Totaal tsjin de ferhâlding yn, mar sa kin je dus ferlieze😢. De hoop is dat er hiel goed fuotballe wurdt mar net skoart

SDSJO 9-3

Vandaag hebben we met JO9 9-3 gewonnen van Harlingen! Eerste helft was erg rommelig en gingen we met 3-1 de rust in. Na rust ging het een stuk beter wat resulteerde in een paar hele mooie goals.