Goed nijs foar SDS 6

Urk út: altyd lêstich
10 maart 2004
Wepperkes(tongersdei)
11 maart 2004

Der is goed nijs foar de nij te gearstallen ploeg SDS 6. It docht bliken dat “bierbúken” hielendal net bestean. Dat der by SDS 6 skylk spilers rinne mei in búkje hat hiele oare oorzaken. Dit komt dan net om ’t sy te folle yn ‘e kantine hingje. Sy hawwe warskynlik gewoan in genetyske ôfwyking wêr at sy neat oan dwaan kinne. It liket my dan ek dat de froulju gjin beswier mear meitsje kinne dat hun man graach by SDS 6 fuotbalje wol.

Bierbuik is fabeltje

Gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2003
Ooit is het idee ontstaan dat bierdrinkers veel zwaarder zijn dan geheelonthouders of mensen die wijn en destillaat drinken. Onzin, zo blijkt nu na een Brits-Tsjechisch onderzoek.

Een buik door bier? Dat moest maar eens echt worden aangetoond. Het onderzoek naar bierbuiken werd in Tsjechië verricht. Tsjechen staan wereldwijd bekend als grote bierliefhebbers. Ongeveer 2000 Tsjechische mannen en vrouwen lieten zich ondervragen en analyseren in een kliniek. Maar wetenschappers konden geen link vinden tussen overgewicht en bier.

Medisch
De mannen en vrouwen die gevraagd zijn voor het onderzoek zijn willekeurig geselecteerd en drinken wel of geen bier. Het onderzoek toont aan dat mannen gemiddeld 3,1 liter bier drinken per week en vrouwen 0,3 liter bier per week. Slechts 3 procent van de mannen hebben in één week tijd meer dan 14 liter gedronken en slechts 5 vrouwen drinken geregeld meer dan 7 liter in de week. Alle deelnemers aan het onderzoek hebben ook een medische keuring ondergaan.

Geen link
De artsen hebben zowel de taille-heup-ratio als de BMI-index van de proefpersonen bestudeerd. Dit zijn metingen die gedaan worden om overgewicht vast te stellen. Maar in geen enkele geval heeft men een verband kunnen leggen tussen bierconsumptie en overgewicht. Met andere woorden: overgewicht door bier drinken bestaat niet en de bierbuik is dus een fabel!

Aanleg
Mocht er een link bestaan tussen het bier en de buik, dan is dit een vage. Volgens de wetenschappers heeft een bierbuik eerder te maken met aanleg. Italiaanse onderzoekers hebben eerder al vastgesteld dat mannen door bepaalde genen aanleg hebben voor het ontwikkelen van een bierbuikje. De onderzoekers blijven er wel bij dat drank met mate geconsumeerd moet worden. Alcohol bevat veel calorieën en kan bij veel inname alsnog leiden tot overgewicht.

Bron: European Journal of Clinical Nutrition, BBC


© 2003 Neos.nl, in opdracht van Planet Internet