11:00 Harlingen B1 – SDS B1  10-0
14:30 Zeerobben 5 – SDS 6  0-2

Mocht SDS 1 fannemiddei winne dan bliuwe sy yn de 2e Klasse en hoefe sy ek net mear om degradaasje te fuotbaljen. Der sil dan wol wûn wurde moatte! Steve Mc Laren liet snein foar de wedstryd fan FC Twente tsjin NAC de spilers in prachtige speech sjen fan Al Pacino. Wy binne benijd wat Dick út syn hege hoed tovert:

SDS 1 – Bant 1    3-0
It waard in klinkende oerwinning foar SDS 1. Nei 4 minuten al op 1-0 troch Jelmer Posthumus en yn de twadde helte waard it fertsjinne  ôfmakke (voor Bant: afgemaakt). Tsjalling Sikma makke twa doelpunten. Hjirûnder it ferslach fan de heit fan Tsjalling:
SDS – Bant 3 – 0
SDS moest vandaag winnen dan waren ze van alles af. Vanaf de eerste minuut wist SDS waar het om ging. Bant had aan een gelijk spel genoeg, maar speelde met weinig overtuiging of kon niet beter. De eerste helft was vrij rommelig van beide kanten, maar de zenuwen speelden ook parten. In de 6de Min. Is het al raak, door een doelpunt van Jelmer Posthuma. Erik Haitsma kon zomaar het halve veld overlopen zonder gehinderd te worden en schoot keihard op het doel. De keeper van Bant liet los en Jelmer was er als de kippen bij om de bal in het doel te schieten. Bant kreeg in de eerste helft maar één kansje, Roymond Bos kopte over uit een vrije trap. Schelte Anema die op rechts half speelde had een prima wedstrijd en schoot nog tegen de paal. . De tweede helft begon SDS beter maar de achterhoede van Bant hield vrij eenvoudig stand. Er werd nu meer op het middenveld gevoetbald want keeper Jaap Toering had nagenoeg niks te doen. Dit kwam ook door de gedegen achterhoede, waar Feite de Haan en Jacob Haitsma het hele seizoen goed staan te voetballen. Eén van de twee kan ook niet gemist worden dat zag je vorige week al. Als er dan bij SDS geen kansen gecreëerd worden en geen doelpunt gemaakt worden dan kan je er op rekenen dat je een doelpunt om de oren krijgt. Het zag er dan ook slecht uit dat beide voorhoede spelers tegelijk uitvielen. De getergde Tsjalling Sikma en vroegere topspits Robert Sijbersma kwamen voor Jelmer en Jacob van Wieren in het veld. Tsjalling kwam dan ook zeer vel uit de startblokken, het was net een hond die een jaar lang vast geketend zat en nu weer vrij kwam. Robert mist wat snelheid, maar het spelletje hoef je hem niet meer te leren. Met de eerste de beste bal die hij kreeg bracht hij Tsjalling direct in stelling. Keeper Jovan Tromp kon nog net redding brengen. Enkele paarminuten later maakte Tsjalling de verlossende 2 – 0. Robert kreeg zelf nog een mooie kans die Tsjalling hem geboden had maar hij schoot te gehaast in. De 3 – 0 was eigenlijk een prachtig doelpunt. Tsjalling op snelheid door de verdediging van Bant heen en schoot uit een onmogelijke hoek raak. Tsjalling houdt na dit seizoen op te voetballen bij SDS en gaat in oktober met zijn vriendin naar Australië. Dus aan voetballen komt hij dan niet toe. Hoogst waarschijnlijk komt hij dan nog een paar wedstrijden bij zijn geboortedorp in Dronrijp te voetballen waar hij dan ook blijft Persoonlijk vind ik dit jammer want SDS is in mijn ogen een prachtige club en ze spelen tenslotte 2de klasse. Trainer Dick Schuurman gaat na dit seizoen naar Heerenveen 4de klasse zondag en Rene Zijlstra stopt dit seizoen als leider bij SDS. Rene gaf de bloemen die hij kreeg van het bestuur aan Tsjalling, grote klasse. Hier mee kwam op de laatste dag van het voetbal seizoen nog een feestelijk einde want SDS blijft in de 2de klasse. S. Sikma.

SDS 2 – Hardegarijp 2   5-0
Troch doelpunten fan Hjalmar Ruiter (2) Hendrik de Jong (2) en Freek Tichelman waard it in dikke oerwinning. Geweldich is fansels de 0 efter. En de assist fan Wichard Deinum.

SDS 5 – sc Trynwâlden     2-2
It liket healwei de wedstriid net sa min. 2-0 foar. Harm Auke wie de skutter. Nei it skoft kamen de gasten werom en it waard 1-2 en sels 2-2. It lêste doelpunt joech stof ta neitinken. Troch wa kaam dit: de muorre mei fuortdûkende spilers, ferdigeners dy’t net oprommen of de doelman dy’t tocht dat de bal net oan him takomme soe. Of wiene it de 7 oare spilers dy’t net yn de muorre doarsten te stean.

SDS 4 – de Wâlde 3        1-0
Hij skoart net sa faak. Mar op dizze sneon liet hij syn ferburgen talinten sjen. Pieter Grienfjild makke it alles beslissende doelpunt. De helpbal wie fan Pieter van der Valk en syn eigen doelpunt waard ôfkard.

Zeerobben 5 – SDS 6     0-2
Winne yn Harns jout altyd in goed gefoel. Dat strielden de SDS 6 spilers ek út. Ids de Boer en Bauke Jan Plantinga skoarden.

Harlingen B1 – SDS B1
We zullen het kort houden; 4-0 rust, eindstand 10-0. Met de vaste keeper langdurig geblesseerd en drie spelers die (moesten) kiezen voor andere tijdsbesteding gehavend naar dé havenstad van Friesland vertrokken. Lichtpuntje was de versterking van Stefan Visser, wat uw repporter betreft de man of the match. Maar ook hij kon het verschil niet maken helaas. SDS moest daarnaast nog á la ijshockey 20 strafminuten uitzitten, dus met tien man op het veld. Dit zegt overigens niet zoveel over de strijdlust van SDS, meer over de aparte wijze waarop hij de wedstrijd leidde. Mogelijk was hem ingefluisterd dat de drie punten voor ‘de ouwe seunen’ wel heel erg belangrijk waren, we zullen het echter nooit weten….
Neemt niet weg dat B1 dit opvallende verlies aan zichzelf te danken heeft. De eerste 10-15 minuten begonnen goed, later werd er soms aardig gecombineerd. Daar tussendoor kreeg Harlingen met name over het middenveld erg veel ruimte en wisten ze die effectief te benutten en was SDS vaak meer met de scheidsrechter bezig dan met voetballen; hun overwinning is per saldo verdiend.
Twee spelers konden de wedstrijd niet uitspelen (knie en lies) en met veel inzet probeerde SDS het eerwinnende doelpunt te maken. Alle shit komt echter tegelijk, ook dat lukte helaas niet….., meer valt er eigenlijk niet te melden.
Nog drie uitwedstrijden (Heeg, RES en Makkum),  doel daarbij is nog wat leermomenten te hebben om mee te nemen naar volgend seizoen (en toch nog wat puntjes pakken natuurlijk….
Ab Scheepvaart
Rektifikaasje:
Zie dat in het verslag B1 mogelijk een storende fout zit:
De 20 strafminuten (2×10) kwam niet door Stefan, maar werd de SDS – ers opgelegd door de (club)scheidsrechter. De opmerking over ‘de drie punten’ is daarmee ook verklaard. Mogelijk dat Stefan ooit nog eens als scheidsrechter optreedt, gisteren niet in ieder geval…..