09:00  Arum/Stormvogels ’64 JO9-1 SDS JO9-1
10:30 VC Trynwalden JO15-1 ST SDS/Nijland JO15-1 6-1
14:30 V.V. Heeg 1 SDS 1 1-2
14:45 LSC 1890 JO17-2 ST SDS/Nijland JO17-1 6-1
15:00 Workum 3 SDS 3 4-0

Heeg 1- SDS 1     1-2

Oan it kertier foar de ein de wedstriid yn de bûse troch de 0-1 foar ot skoft (in e.d) en de prachtige 0-2 fan Lourens van der Pol nei de thee. Doe krige Pieter in klap yn it gesicht, 4 SDS-ers seagen it gebeuren en de flam sloech yn de wedstriid. Skiedsrjochter dy’t wat langer de wedstriid duorre it hieltyd minder yn de hân hie, seach it net. Gjin kaarten wol in frije traap foar Heeg en in doelpunt. De heechstuitsjende bal fleach oer Jaap hinne. Doe waard it foar Heeg alles of neat. Mei lange en hege ballen waard SDS ûnder fjoer nommen mar SDS joech gjin belies. Trije punten binnen.

Hjir it wiidweidige ferslach fan Douwe Posthuma:

SDS wint op karakter van Heeg
SDS won zaterdag met 1-2 bij het nog puntloze Heeg in een fysieke en zware wedstrijd met vooral veel strijd en beleving. De eerste 75 minuten had SDS de wedstrijd verdedigend onder controle en kwam het op een 0-2 voorsprong. Toen een kwartier voor tijd de 1-2 viel was het Heeg dat zeer nadrukkelijk op zoek ging naar de gelijkmaker, maar SDS hield stand.
SDS begon in Heeg aan een wedstrijd waar van te voren wel duidelijk was in wat voor categorie deze zou gaan vallen. Veel man tegen man gevechten op één van de kleinste (gras)velden in de competitie en van verzorgd combinatievoetbal zou waarschijnlijk geen sprake zijn. De harde wind was geen spelbreker gelukkig, want de aangrenzende huizen zorgden voor de nodige luwte.
SDS ving Heeg op en de gevaarlijke buitenspelers Johannes Hoekstra en Jelmer Kiestra lagen aan de ketting bij respectievelijk Remco Hylkema en Wiebe Heeres. Centraal achterin speelden de gebroeders Erik en Jacob-Klaas ook een dijk van een wedstrijd en zo hoefde keeper Jaap Toering bijna niet in actie te komen. SDS oogde vaak wat dreigender dan de thuisclub en kwam er een paar keer gevaarlijk uit, maar grote kansen bleven ook voor de gasten uit. De grootste was voor Peter Hoogerwerf, die al na een minuutje spelen een lage voorzet in het zijnet schoot. Toch was het kort voor de thee raak, toen een indraaiende vrije trap van Pieter Sijtsma via een verdediger van Heeg achter keeper Wijnja verdween.
Deze 0-1 zo kort voor de rust was al prettig, maar het werd kort na de rust nog mooier toen Lourens van der Pol zijn genialiteit weer even de vrije loop liet. Hij dribbelde vanaf rechts naar binnen en schudde zijn bewaker eindelijk een keer af, waarna hij van twintig meter de 0-2 over een kansloze keeper in de bovenhoek schoot. Heeg maakte een verslagen indruk en was niet bij machte iets te creëren, waardoor het wachten was op een derde treffer van SDS.
Matthijs Postma was hier heel dicht bij, toen hij prachtig door de verdediging slalomde, maar oog in oog met de doelman te hoog mikte. Even later had de bal op de stip gemoeten, toen Lourens van der Pol overduidelijk werd gevloerd binnen de beruchte lijnen. De scheidsrechter wilde er echter niet aan het keek even later weer de verkeerde kant op toen een speler van Heeg Matthijs Postma een klap gaf. De vlam sloeg (begrijpelijk) even flink in de pan en de verre vrije trap die Heeg mocht nemen na dit opstootje ging er ook nog in. Door deze curieuze 1-2, die na een stuit binnen het strafschopgebied over keeper Jaap Toering in het doel verdween, kon SDS zich opmaken voor een hete slotfase.
Volstrekt onnodig, maar daar had Heeg uiteraard geen boodschap aan en het stuurde steeds meer spelers naar het front. SDS kreeg hierdoor veel ruimte om de wedstrijd te beslissen op de counter, maar dat deed het niet en dus werd het nagelbijten tot diep in blessuretijd. Invaller Frank Bervoets illustreerde dit het mooiste toen hij aan de ene kant net voorlangs schoot en aan de andere kant een zeker lijkende gelijkmaker toch nog wist te blokken. Het laatste fluitsignaal kwam dan ook als een enorme opluchting en zo pakte SDS wederom drie punten. We vinden onszelf door deze overwinning terug op een gedeelde 3e plaats en zaterdag komt nr. 2 Workum op bezoek in Easterein, voor een heuse topper.

Genietsje

Heit Tjerk koe ûndanks dat draven en flagjen en opletten fansels ek genietsje fan it prachtige doelpunt fan soan Lourens

SDS VR1 – GAVC VR1     2-0

Jeska Terpstra skoarde de earste en Hester Kingma de ferlossende yn dizze topper.

SDS 2- Leovardia 2      1-4

Vandaag de wedstrijd voor SDS 2 tegen koploper Leovardia. Altijd moeilijk kun je zeggen, vooral in de wetenschap met de in het verleden gespeelde wedstrijden tegen Leovardia.
Thuis spelen leverde vaak verliespunten op en in leeuwarden werden de drie punten meegenomen.
Eerste helft tegen de wind in voor SDS, beide ploegen tasten elkaar af. Wat waren de mogelijkheden, hoe gaan we spelen. Vooraf nog even met Jeroen Brouwer de heren van Leovardia bekeken en tot de conclusie gekomen dat bij hun een heel ander elftal op het veld stond dan eerder.
Sds kwam op voorsprong door een goed afstand schot van Ewout de Boer, een goede aanval, kopbal van Tjeerd afvallende bal en Ewout nam deze op de slof, van af twintig meter in de linker boven hoek. Keeper Leovardia kansloos. Daarvoor was een doelpunt van Leovardia afgekeurd , hinderen van keeper.
Daarna maakte de tegenstander de gelijkmaker, heel simpel werd de achterhoede van SDS uit gespeeld. Alle hens aan dek zou je zeggen. Helaas werd daarna al snel het middenveld van SDS verrast door een actie van Leovardia speler die ongehinderd kon door lopen en een medespeler vond die de 1- 2 maakte.
Vlak voor rust nog een penalty voor de tegenstander, de meningen waren daar over verdeeld, wat betekende de 1-3.
Na de rust SDS voor de wind spelend op jacht naar een doelpunt voor de aansluiting . Bij vlagen redelijk voetbal van beide ploegen. Leovardia scoorde nog twee keer, waarvan een werd afgekeurd wegens buitenspel.
Scheidsrechter in opleiding de heer Nauta had soms met zijn beslissingen niet het gelijk aan zijn kant. Maar wel weer een ervaring rijker en misschien weer een nieuw leerdoel erbij, hoe doe ik het een in een andere wedstrijd anders.
Rest mij nog een paar dingen te vermelden, Jesse viel in de eerste helft uit last van lies, Anco viel in de tweede helft goed in op de backpositie.
Wat dan wel in hield dat er in de tweede helft niemand meer op de bank zat, als het nodig mocht zijn om in te vallen. Hulp werd gezocht bij een ander team dat op het B-veld speelde maar helaas kon dit niet doorgaan omdat er regels zijn die dit niet toestaan. Volgende week maar weer eens kijken hoe de technische staf van SDS 1 en SDS 2 dit zullen oplossen.
Jan Los

Workum 3 – SDS 3

SDS 3 hie hjoed de topper tsjin Workum 3. Beide ploegen hienen 9 punten út 3 wedstriden en klear foar in topper. Workum wie de earste helte better, mar SDS krige de kans om op 1-0 te kommen troch in penalty. Spitich genôch stoppe de keeper fan Workum de penalty fan Jelmer Posthumus. Workum skoorde 10 minuten foar de rêst wol de 1-0 en de iene nei de oare foel om by SDS. Sa moasten sawol Stefan as Skelte mei in blessure nei de kant. De twadde helte pakte SDS it goed op, mar grutte kansen levere dit net op. Doe ’t Workum ek noch de 2-0 makke wie de wedstriid spile. Workum makke sels noch de 3-0 en 4-0 en liet sjen de grutte kanshawwer te wêzen foar de titel.

YVC 3 – SDS 4

Us korrespondint wie sels ek ferbaasd oer de oerwinning fan SDS 4 yn Drylst.
Het geluk stond deze keer aan de zijde van SDS
2 kadootjes van mij en 2 mazzelgoaltjes.
Tot snel, dan ist andersom

SDS 5- Leovardia 6      3-0

Henk Postma skoarde de trije doelpunten.

sc Berlikum JO19-1 – SDS JO19-1

De eerste goal van SDS werd ‘15 helaas afgekeurd nadat hun keeper de bal losliet. Even daarna een klinkende handsbal van onze verdediger, gevolgd door een benutte penalty., 1-0. ‘30 een fout in de timing van een stuiterbal over de verdediging en kans nr. 4 van Berlikum wordt met een schuiver benut, 2-0. Rust. De afspraak was met name het verdedigend goed te organiseren vanwege de aanvalsgolven met maar liefst 4 aanvallers van SC Ber. In de tweede helft valt ‘ 48 de 3-0, de voorzet wordt er niet ‘uit gehaald’ de bal schampt het standbeen en verdwijnt even onverwachts in de uiterste hoek.
De vrije trappen van SDS werden totnogtoe door de Berl keeper fraai gestopt, maar de van 25 meter afstand genomen trap met krul van Gerbrand verdwijnt in het doel (‘60) Het spel golft verder op en neer zonder doelpunten.
Resume: slechts 3 ‘fouten’ worden afgestraft, er werden te weinig kansen gecreëerd en het niveau van fraai verzorgd voetbal werd niet altijd gehaald. Dat kan ook zomaar de verdienste van de tegenstander zijn.

Komende zaterdag de ‘replay’ tegen SF Deinum.
Henk

VC Trynwalden JO15-1 – SDS JO15-1

JO15-1 ferliest út bij Trynwalden mei 6-1. Earste helte 2-0, der nei kansleas 2e helte. Toch noch mei de 6-0, in goaltje foar de ear.

Arum/Stormvogels ’64 JO9-1 – SDS JO9-1

J09 ging op bezoek bij Stormvogels 64 mooie en spannende pot voetbal met een 2-5 overwinning  afgesloten.

SDS JO8-1 – LSC JO8-2