12:15 ST SDS Nijland JO19-1 – SJO RVLC JO19-1 1-5
09:00 SC Bolsward JO12-3 – SDS JO12-1 1-5
09:00 SJO Oudega/HJSC/Heeg JO8-2JM – SDS JO8-1
11:15 Tzum JO15-1 – ST SDS/Nijland JO15-2JM 13-0
11:15 vv Sneek Wit Zwart JO11-2 – SDS JO11-1 6-2
12:15 S.C. Stiens VR2 – SDS VR1 5-0
12:45 Scharnegoutum’70 4 – SDS 5 3-2
14:30 Oeverzwaluwen 1 – SDS 1 0-1

Oeverzwaluwen 1 – SDS 1

Henk Bootsma wie der bij om it beslissende momint yn byld te bringen. Hendrik de Jong makke it ienige doelpunt yn de wedstriid.

SDS met minimaal verschil langs Oeverzwaluwen
SDS nam zaterdag de volle buit mee uit Koudum en dat was gezien het aantal kansen dat beide teams kregen ook meer dan verdiend. In de eerste helft kregen zowel Oeverzwaluwen als SDS aanvankelijk weinig kansen, maar dat veranderde na een rode kaart voor ‘De Sweltsjes’. De withemden kregen hierna een handvol kansen om de scoren, maar deden dat maar één keer. Na de rust raakte SDS tegen tien man de weg wat kwijt en zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Beide teams kregen op enkele hachelijke momenten na geen grote kansen om nog wat aan de score te doen en zo bleef het 0-1.

SDS begon met de van een blessure teruggekeerde Teun Heeres op de linkervleugel, wat ten koste ging van Sjoerd de Boer. Het optreden van Teun duurde helaas maar een minuut of 40, want nog voor de rust moest hij zich laten vervangen door Sjoerd, omdat zijn hamstring toch weer op begon te spelen. SDS had inmiddels verzuimd op de score op te voeren naar een veilige marge, want zoals we nog niet waren vergeten is een 1-0 voorsprong wel erg minimaal.
Dat SDS een serie aan mogelijkheden en kansen zou krijgen, was niet iets wat je had verwacht na de eerste 25 minuten. SDS liet Oeverzwaluwen het spel maken, wat absoluut niet lukte en verder dan veel lange ballen naar de aanvallers kwam de thuisclub niet. De gasten hadden alles onder controle, maar werden aanvallend maar één keer gevaarlijk, toen Remco Hylkema een vrije trap van Peter Hoogerwerf vrij in kon koppen. De keeper pareerde de inzet en kon helemaal aan de bak toen Oeverzwaluwen met tien man verder moest na een rode kaart voor Niels Albertsma. Hij kreeg een tweede gele kaart nadat hij de ontsnapte Hendrik de Jong van de sokken liep en hierna was het SDS wat de klok sloeg.
Eerst was het Pieter Sijtsma die doorbrak op links en zelf had kunnen schieten, maar koos voor een voorzet op Hendrik de Jong en die te scherpe voorzet ging over de achterlijn. Daarna was het Hendrik zelf die een mooie voorzet van Wierd Hofstra tot twee keer toe af mocht ronden, maar ook nu stond de keeper in de weg. Daarna was het Matthijs Postma die met een omhaal wilde scoren, maar de bal niet raakte en er werd ook nog een inzet van de lijn gehaald door aanvoerder Evert Schreur. Het doelpunt viel toch toen Matthijs een vrije schietkans kreeg en ook doel had getroffen als zijn inzet niet met de hand was geblokt door een verdediger. Hendrik de Jong benutte toegekende strafschop en zette SDS daarmee op een dik verdiende voorsprong. Het had voor de rust nog mooier kunnen worden, maar Pieter zijn lage voorzet op de volledig vrijstaande Matthijs kon nog net worden geblokt door Schreur.
Na de kansenregen kort voor rust werd er gehoopt op een tweede bedrijf waarin de score tegen tien man op kon worden gevoerd. Niks was echter minder waar en het was Oeverzwaluwen dat de baas was tegen een zoekend SDS. Het blijft toch een mysterie waarom een team met een man minder soms sterker is dan met een volledig elftal. Gelukkig leverde het overwicht van de thuisclub geen grote kansen op, maar er waren toch enkele hachelijke momenten bij. Na wat omzettingen en het inbrengen van Wesley van de Wint en Stan Korbach keerde de rust terug en kon SDS de wedstrijd rustig uitspelen. Voorin kon SDS nu ook wat meer een vuist maken en het trok weer regelmatig aanvallend ten strijde, maar grote kansen bleven uit en dus bleef het bij een minimalistische 1-0 overwinning.
In ‘de week van de scheidsrechter’ verdiende de sterk leidende scheidrechter Van der Kerk een pluim voor zijn optreden heden middag. Daarnaast liet onze gloednieuwe assistent-scheidsrechter Hendrik Sweering zien dat hij naast scheidsrechter bij het voetbal en kaatsen ook zeer bedreven is met de vlag. De eerste vier punten zijn binnen en we richten ons nu op de Polderploegen TONEGO en SVM, te beginnen met een thuiswedstrijd tegen Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht.
Douwe Posthuma

Foto’s Henk Bootsma

Fuotbal is in emoasjoniele sport. Foar taskôgers mar seker ek foar de fuotballers sels. Sij sjogge miskien sels net wat dat mei harren gesicht docht tidens dy 90 minuten. Henk Bootsma lit it yn dizze searje sjen

SDS Vr.1 ûnderút by Stiens

SDS Vr.1 ferlear mei 5-0 fan Stiens Vr.2. Fansels wie Stiens de earste helte better, mar de goals foelen wat flatteard. Mei in bytsje mear gelok hie de útslach dan ek folle leger útfallen. It wichtigste wie dat it spul fan SDS by flagen prima wie.  Kop omheech foar nije wike. Dan spylje sy thús tsjin Steenwijkerwold Vr.1 om 12.30 oere.

SDS 2 wint fertsjinne fan sc Franeker 2

SDS 2 wie dúdlik de sterkere tsjin sc Franeker 2 en wûn mei 2-0 troch goals fan Lieuwe Vriesema en Sjoerd de Vries. It wiidweidige ferslach fan Jan Los stiet hjir ûnder:

Gistermiddag de tweede competitiewedstrijd van Sds2 tegen sc Franeker 2, eerste helft was duidelijk voor de thuisspelende ploeg. De voorwaartsen zaten er steeds dichtbij om een kans te verzilveren, maar vaak net niet trefzeker. Bij een aanval van Sds probeert Franeker de bal weg te werken, lukt deels, bijna eigen doelpunt van Franeker. Als Sds ze niet maakt…….. Daar kwam in de dertigste minuut verandering in, door een goedlopende combinatie tussen Kevin en Lieuwe was de 1 nul een feit. Franeker zette na dit doelpunt iets meer druk op Sds , geen problemen tot aan het rustsignaal.
De tweede helft gaf een eenzijdig beeld, Sds veel balbezit, Franeker probeerde toch er iets van te maken, maar verder als poging tot kwamen ze niet. Dit leidde tot irritaties bij hun en dit resulteerde in tweemaal geel.
De wissel werden ingezet Steven voor Kevin en Robin voor Bauke. Van der Pol de kans op twee nul maar keeper stond in de weg. Arjen en Lieuwe werden gewisseld voor Sietze en Niels, de eerste genoemde had nog een actie in doelgebied, wat leidde tot een botsing met een speler van Franeker en deze werd later opgehaald met ambulance.
Laatste minuten dus spelend met een man meer, overtreding op Sjoerd rand strafschopgebied, deze neemt hem zelf en schiet de twee nul binnen.
Hoe het met de speler van Franeker is na behandeling in het ziekenhuis weet ik niet, maar misschien komt daar nog informatie over deze week.
Gr Jan Los

SDS 3 wint fan sc Joure 4

SDS 3 wit wer wat winnen is nei de 2-1 oerwinning hjoed tsjin sc Joure 4. De hiele wedstriid stie SDS 3 eins mei 2-0 foar en trochdat it op it lêst dochs noch wat ûnferwachts 2-1 waard like it noch efkes spannend.
NOK stiet no boppe-oan yn de kompetysje en SDS 3 en IJVC steane twadde. Nije wike spilet SDS 3de topper yn Drylts tsjin IJVC 2 dy’t ferrassend ferlear fan sc Stiens 3 mei 5-3.
Hjir it wiidweidige ferslach fan Kees Adema:
Tidens de warming-up waard mei argwaan sjoen nei Joure 4: wie it wer san jong ploegje as Heerenveen? De nederlaag fan foarige wike wie toch in tikje foar de spilers fan it tredde. De opmerkingen oer de spierkes, de pijntjes, de training fan toansdei en al die appkes fan Hendrik wezen op in sekere nervositeit. De jongere generaasje wie op freed sels oerstapt fan bier op augurkensap. Yn ôfwezighied fan Jan Friso ferkondigde Hendrik de opstelling oan de 15 oanwêzige augurken. Koart sein waard der terjochte wûn mei 2-1 troch twa knappe goals fan Jelmer die’t betsjinne waard troch Tsjipke en dribbeljend steeds wer in hiel ein kaam. De tsjingoal yn de twadde helte soarge foar geloof bij Joure, mar dat meie se bewarje foar de return.
Dan oer de spilers:
-Marten: Gie soms op handen en fuorten troch de 16, mar stie der op de belangrijke momenten.
-Stefan: Sneed de snelle rjochtsbûten herhaaldelijk de pas ôf, hast ten koste fan de eigen hamstrings.
-Jildert: Naam it plakje fan Stefan knap oer en die niks geks.
-Jacob: Eerst even werken, dan in paar crossbaltsjes]. Wist sich yn te hoalden en kaam noait yn de problemen.
-Kees: Koe nei de Alpen ek dizze spits bedwinge en kriig nog in cakeje fan Marten as kado.
-Bote: Steady op de back, kriig allinnich te weinig ballen fûn hij sels.
-Piter: Fit troch al die augurken seach hij in pear kear knap de frije man foaryn.
-Anne: Hie it selfvertrouwen om mei hakjes de opbou te fersoarchjen en coachte coach Bote nei de rust nei in knap wisselbeleid.
-Ralph: Foel geruisloos yn en helle vakkundig de kounter derút.
-Tsjipke: Liet it spul der wer makkelijker útsjen, joech in assist mar skoaren mei links wie te fier grepen.
-Mark: Kaam zowaar even ta rust yn it fjild en wie net iens skor nei de wedstriid.
-Frank: Like der echt sin yn te hewwen. Man fan de wedstrijd?
-Yward: Foel helaas snel wer út troch in blessure. Iets mear augurkensap drinken?
-Hendrik: Siet nei de wedstriid mear te piekerjen as derfoar. Hij wie ticht bij in goal, mar siferde sich toch foaral fuort foar de goalgetter.
-Jelmer: Is wol stopt mei kucheljen, mar net mei skoaren.
Klaas (eerst fluitsje, dan flagje) wie wer sa fleksibel as wat, mar woe in kear net oan de bûtenspulfal.
Skiedsrjochter Sipke leidde de wedstrijd yn goeie banen en dat wie oan it ein net mear sa makkelijk as oan it begjin.
Voldaan en toch ek wat opgelucht ploften we nei de wedstriid del. Totdat de eerste utslagen binnenkamen en it filoseferen oer de gemiddelde leeftijd opnij begûn. We moatte folgende wike, mar werris…mei argwaan sjen.
Kees

SDS 4 pakt Hielpen 2 yn

SDS 4 pakt syn earste 3 punten fan dit seizoen troch in fertsjinne oerwinning fan 2-0 op Hielpen 2.

Juster moasten wy opdrave tsjin de fiskermannen fan Hylpen 2.
Op papier fansels in moai affiche, wat der foar soarge dat de hiele seleksje bot senuwachig wie. Dit waard foar de ôftraap allinich mar slimmer, want Hylpen spyle mei 10 man én 1 frou yn de basis. Der waard dan ek meardere kearen sein: “bliksem, sy hawwe in kreaze faam yn de spits stean!”.
Ûndanks alle senuwen wisten we lekker frij te baljen en wienen 90 minuten lang de boppelizzende partij (op it fjild wol te ferstean). Nei de earste helte stoenen we dan ek op 2-0 foarsprong nei in goal fan Michael (moaie tiki taka oanfal) en in goal fan Broer Jacob (knappe goal nei goed druk setten). Yn de 2e helte waard dizze foarsprong behâlden en waard der net mear skoord.
Al mei al in hiel goeie wedstryd fan ús kant! Soe moai wêze as dizze lijn festhâlden wurde kin.
Op nei folgjende wike! Tank gjit nei gastspilers Wessel, Tom en Eeltsje fan it 2e.
Derneist ek tank oan Jelle foar it goeie fluitsjen.
Allert Turksma

SDS 5 de boat yn

SDS 5 tocht te spyljen tsjin vv Scharnegoutum 3, mar it like mear op LSC 2. Jonge Snitser jongens gienen harren op de brommer oan alle kanten foarby en doe’t de stoarm lizzen gie stie SDS al mei 3-0 efter. Knap dat it úteinlik dochs noch 3-2 waard. Dirk-Yde makke in knappe goal en it oare doelpunt wie fan Henk Postma

SDS JO19-1 tegen SJO RVLC JO19-1

Vandaag stond de 2e competitiewedstrijd op het programma, nadat we vorige week knap wonnen met 0-1 in Akkrum. De eerste 3 punten waren dus al op zak, wat je even meer vertrouwen geeft tegen RVLC. We wisten dat het een goede ploeg was, omdat ze 1e zijn geworden in de poule van de beker met 21 goals voor en 3 tegen. Verder hadden we geen geblesseerde spelers, alleen Steijn, onze keeper, had een enkelblessure. Hij voelde zich toch fit genoeg om te starten gelukkig.
We begonnen de wedstrijd slecht, waardoor we al snel 0-2 achter stonden. Twee goede steekballen aan de kant van RVLC zetten hun voorhoedespelers 1 op 1 met de keeper, waarop Steijn geen antwoord had. Na de 0-2 hielden we ongeveer 10 minuten stand en kwamen we er gevaarlijk uit. Met de snelle Jens Hiemstra werd er gevaar gecreëerd en dit resulteerde in de 1-2. Sije van der Schaar kon de bal van dichtbij intikken. Na de 1-2 begon SDS steeds beter te voetballen en werden de spelers van RVLC wat gefrustreerd. Voor de rust schoot de nummer 10 van RVLC de bal nog in de lange hoek door slecht wegwerken van Luka van der Weg. Ruststand dus 1-3.
Het doel voor de tweede helft was om de 2-3 te maken en er dan nog een wedstrijd van te maken. SDS begon scherp aan de 2e helft en het spel begon er steeds meer op te lijken. SDS bouwde af en toe keurig van achteruit op, waardoor er en grote kans ontstond voor Jelmer Dijkstra. Hij zette randje 16 meter twee man van zich af en kwam 1 op 1 met de keeper, maar helaas werd zijn inzet gekeerd. SDS bleef vooral opbouwend de betere ploeg, alleen had RVLC meer individuele kwaliteit. Na de grote kans van SDS op de 2-3, werd de 1-4 gescoord en snel daarna ook de 1-5.
Al met al kunnen we als SDS zijnde tevreden zijn met het spel, alleen dit keer had de tegenstander meer individuele kwaliteit. Een gelijkspel zat er zeker in, maar we zullen volgende week tegen Workum JO19-1 er alles aan doen om een punt of misschien wel 3 punten te pakken. Workum is net als RVLC ook één van de ploegen die bovenin mee gaan draaien.
Luka van der Weg

ST SDS/Nijland JO17-1 – SJO DFC JO17-1

1e helte prima fuotballe, 5-0. 2e helte 2-3. Dat gie dus in stik minder, mar doe stiene wy ek mei wat minder kwaliteit yn it fjild. Se ha allegear 70 minuten fuotballe. Dêr giet it dan ek om. Fertsjinne oerwinning.

ST SDS/Nijland JO15-1 – Terschelling JO15-1JM

ST SDS/Nijland JO15-1 wint uiteindelijk thuis met 8-0 van Terschelling JO15-1. Na een moeizame eerste helft en een 2-0 ruststand, komt de ploeg in de 2e helft op stoom met mooie combinaties. Achterin stond het weer als een huis en aanvallend lieten we de 2e helft zeker mooie dingen zien!

SDS JO10-1 – Wykels Hallum JO 10-1

Gisteren de thuiswedstrijd tegen Wykels Hallum.
Na een gelijkopgaande wedstrijd waarbij er over en weer werd gescoord stond er bij rust een 6-5 op het scorebord.
Maar het was wel duidelijk dat het nog alle kanten op kon.
En dat bleek ook zo te zijn.
De goals werden nog steeds te makkelijk weggegeven, maar er werd zelf nog maar 1x gescoord. Hierdoor moesten we uiteindelijk toch het onderspit moesten delven.
Einduitslag 7-9.
Al met al toch leerzame wedstrijd. Volgende week zaterdag de laatste wedstrijd van fase 1.