10:30 Noordbergum JO17-1 – ST SDS/Nijland JO17-1 g.n.t.
10:30 S.F. Deinum JO15-1 – ST SDS/Nijland JO15-1
10:45 ONS Sneek JO13-3 – ST SDS/Nijland JO13-1 yn Easterein
14:00 Akkrum JO19-1 – ST SDS Nijland JO19-1 0-1
14:30 Oeverzwaluwen 3 – SDS 4 3-2
16:00 V.V. Heerenveen 2 – SDS 3 4-1

SDS 1 – Oudehaske 1

SDS kaam yn de earste helte op 1-0 troch Remco Hijlkema en like op it toskfleis de punten binnen te heljen. Spitich genôch makke Oudehaske yn de slotminút noch de 1-1. Hjirûnder in wiidweidich ferslach fan Douwe Posthuma. En hjoed of moarn noch de foto’s fan Henk Bootsma.
SDS laat de winst glippen in blessuretijd
SDS begon zaterdag de competitie met een gelijkspel, thuis tegen Oudehaske (1-1). De thuisclub begon sterk en kwam verdiend op voorsprong in een eerste helft waarin het verder probleemloos op de been bleef. Na de rust begon Oudehaske aan te dringen, maar SDS leek op het tandvlees stand te houden. Tot de 94e minuut, want toen ging het toch nog mis en zo voelde het gelijkspel als een nederlaag voor een moegestreden SDS.

Bij SDS ontbraken Lourens, Wiebe, Teun, Steven,  Jelte-Pieter en Wesley, maar ondanks alle afwezigen stond er toch een prima team bij de thuisclub. Na een niet geweldige voorbereiding moest de knop vandaag om en in de eerste helft werd duidelijk dat iedereen goed bij de les was. Oudehaske kon geen vuist maken tegen een compact en agressief spelend SDS, dat ook met enige regelmaat gevaarlijk voor de goal van de gasten verscheen.
Na ruim een kwartier was het dan ook raak, toen Remco Hylkema een strakke corner van Peter Hoogerwerf bij de tweede paal tegen de touwen werkte. Ook na de 1-0 was SDS de bovenliggende partij, dat van Oudehaske alle ruimte en tijd kreeg om te voetballen. Echt veel kansen kregen beide teams niet, maar kort voor rust ontsnapte Hendrik de Jong en hij probeerde de bal langs de uitkomende keeper te tikken. De keeper stopte de bal overduidelijk met zijn hand, maar hij deed dit buiten het strafschopgebied. Iedereen zag dat het hands was, maar de scheidsrechter (en zijn rapporteur achteraf ook) concludeerde dat er niks aan de hand was. In alle consternatie ontsnapte Oudehaske aan de aandacht en kort voor rust moest keeper Jaap Toering toch nog handelend optreden.
Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld, met twee terugzakkende teams die weinig echte kansen weggaven. Dat veranderde toen Oudehaske besloot om de verdedigende stellingen te verlaten op zoek te gaan naar de gelijkmaker. SDS hield over het algemeen simpel stand, maar kwam niet meer aan lekker voetballen toe en moest zich richten op de counter. Na een minuut of 70 moest Erik Haitsma zich laten vervangen met een bovenbeenblessure en ook de moegestreden Hendrik de Jong verliet het veld. Stan Korbach en Douwe Vellinga waren hun vervangers.
De druk van Oudehaske nam toen, maar dit zorgde ook voor veel ruimte om te counteren en hier had SDS veel meer mee kunnen en moeten doen. Want 1-0 is en blijft een hele linke stand en een ongelukkig tegengoal kan altijd vallen. Tien minuten voor tijd sneed Oudehaske door het centrum van de zwart-witte defensie en het was aan een sterk optreden van Jaap te danken dat het 1-0 bleef. SDS bleef ondertussen zeer dreigend met de snelle Stan en Peter voorin, maar de uitvoering was niet goed genoeg en een tweede goal bleef uit. De tijd tikte door en Oudehaske leek niet meer te gaan scoren, tot de 94e minuut, toen de 1-1 dus toch viel.
Gerwin Sybesma ging na het wegwerken van een bal naar de grond met kramp op de rand van een vol strafschopgebied, maar de aanval ging door en de bal kwam weer voor. De voorzet kwam precies op de plaats waar Gerwin gestaan zou hebben, maar daar stond nu Syb van den Beuken en hij kon deze kans niet missen. De scheidsrechter floot eigenlijk meteen hierna af en de teleurstelling was groot bij de thuisclub, die er alles aan had gedaan, maar dus toch naast de volle winst greep.
Douwe Posthuma

Makkum 2 – SDS 2

SDS 85% balbesit en de better fuotbaljende ploech, mar Makkum skoorde twa kear en dat telt úteinlik. Hjirûnder wer in wiidweidich ferslach fan de fêste stikjesskriuwer Jan Los. Of no’t hy yn Grikenlân op fakansje west hat; Jan Degrikelos:
Na het missen van twee wedstrijden door een welverdiende vakantie in Griekenland, uitgerust, weer aanwezig bij de wedstrijden van Sds 2 om voor menig Sds aanhanger, aanhangster een verslagje te maken van het wel en wee van dit team.
Makkum was vandaag de tegenstander van Sds, altijd moeilijk, zoals de vaste grens Klaas de Haan zei tegen mij voor de wedstrijd. De coaching was weer in handen van het illustere trio Willem Jesse en Rik.
Beide ploegen begonnen wat tam, aftastend aan de wedstrijd. De altijd degelijk spelende Jort Strikwerda moest in de vijfde minuut van de wedstrijd even op adem komen naar een duel met hoofd tegen hoofd. Willem er heen om te zien van de ernst van het gevolg van de actie van beide spelers, kreeg als antwoord, gaat goed speel door.
Na twintig minuten begint Sds  zowaar te voetballen en Makkum tot verdedigen te dwingen, spelden prikken op goal aan beide kanten. Op aangeven van de uitgeslapen Sietze kwam Kevin in scoring kans.
In het laatste kwartier een duel tussen Jurjen en speler Makkum, beide liepen tegen elkaar aan, niks aan de hand zou je zeggen maar de scheids zag daar een overtreding in en gaf een vrije trap aan Makkum. Mark muurtje neergezet, op een of andere manier verkeek hij hem op deze vrije trap en de bal ging over hem heen. De 1 nul was een feit. Sds probeerde de aan sluiter te maken, vrije trap Ewout niemand van Sds had de intentie om de bal te raken. Sjoerd daarna poging afstand schot, zoals altijd kwam Makkum met antwoord.
Robin even niet bij de les en speler Makkum liep door op doel en scoorde een mooi doelpunt 2-0.
Rust.
Tweede helft Sds veel aan de bal, eigenlijk het betere spel, tot aan de zestien en dan geen afmakers hebben.
Wapenfeiten Sds: corner Bouke laat lopen Jurjen schiet naast, had de o zo nodige aansluitingsgoal geweest.

Jurjen grijpt op juiste moment in tijdens aanval Makkum/ handsbal
                                Wissels werden gebruikt, leuke situatie aan de kant van Sds, heit Willem en zoon Tom
                                 Corner genomen door Willem, Tom vergeet eigenlijk te koppen
                                 Sjoerd sleurt in de spits, probeert van alles,
Volgende week weer nieuwe kansen, de mix jong en oud gaat werken, als eenieder probeert om elkaar positief te benaderen om zo iedere wedstrijd tot een betere prestatie te komen.
Jan Los

Heerenveen 2 – SDS 3

In aldermachtichst knap fuotbaljend Heerenveen set SDS 3 wer mei beide fuotten op de grûn; 4-1. De goal fan SDS waard makke troch in kopgoal fan Sjoerd Rispens. Neffens de kenners syn earste kopgoal ea.

Oeverzwaluwen 3 – SDS 4

Mei in jonge, krappe seleksje is SDS4 juster ôfreizige nei Koudum, foar in wedstryd tsjin Oeverzwaluwen. De earste helte kamen wy knap op 1-0, nei in goal fan Allert ut in frije traap. Yn de twadde helte makken sy al gau de gelykmakker, wernei wy alwer snel op 2-1 foarsprong wisten te kommen nei in goal fan Leon (krekt as it by Ajax in tradisje is om te skoaren by je debút is it dit fanôf no of oan by SDS 4 ek it gefal). Helaas makken sy gauw achter elkoar oan de 2-2 en 3-2 wertroch we mei lege hânnen nei hús moasten. Uteindelik wol in terjochte útslach, mar it bliuwt jammer.
Tank oan Arjan foar it flagjen, Halbe-Willem foar it supportjen en Klaas, JP en Jelte foar it gastspiler wezen. Op nei folgjende wike!

Akkrum JO19-1 – SDS JO19-1

SDS JO19-1 wint syn earste kompetysjewedstriid knap mei 1-0 troch in doelpunt fan Jelmer Dijkstra.

SJO DFC JO10-1 – SDS JO10-1

Vandaag de uitwedstrijd bij SJO DFC. Wederom een prima wedstrijd. Goed samenspel zowel aanvallend als verdedigend. Prachtige combinaties gezien, goed positiespel, mooie goals, reddingen en strijd. En uiteraard veel plezier en lol. O ja en 14-1 gewonnen 😉. Op naar volgende week in Easterein tegen Wykels Hallum.