08:45 Scharnegoutum’70 JO10-1 SDS JO10-1 3-8
10:15 SJO DFC JO17-1 ST SDS/Nijland JO17-1 2-2
12:30 Arum/Stormvogels ’64 JO13-1 ST SDS/Nijland JO13-2 3-2
14:30 ONS Sneek 5 SDS 5 2-4
14:45 Frisia JO15-3 ST SDS/Nijland JO15-1 2-3
15:00 Annaparochie St. JO19-1 SDS JO19-1 2-1

SDS start sterk tegen Oeverzwaluwen

Voor het derde seizoen achter elkaar begon SDS in Koudum tegen Oeverzwaluwen en dit keer eindigde het treffen in een 1-4 overwinning voor de gasten uit Oosterend. Het was een onverwacht ruime overwinning, maar op basis van de tweede helft was het zeker verdiend. SDS begon niet best aan de wedstrijd en er hing heel lang een doelpunt voor de thuisclub in de lucht. Het was echter SDS dat kort voor rust scoorde en na de rust kantelde het wedstrijdbeeld, waardoor de withemden uit konden lopen naar een ruime overwinning.

Bij SDS ontbrak zaterdag de geblesseerde aanvoerder Marco Rijpkema, maar verder is de selectie fit. Er kon door SDS dan ook worden begonnen in een sterke opstelling, maar bij Oeverzwaluwen waren de personele problemen groter. De eerste keeper was geblesseerd net als verdediger Robert Zonderland en op de bank zaten talent Steffen Haytema (terug van een blessure) en de altijd linke aanvaller Eise Feenstra (terug van een schorsing).

Het leek de thuisclub niet te deren, want na een minuut spelen was het spits Wietse Peterson die wegdraaide op de rand van het strafschopgebied en keeper Jaap Toering meteen tot een redding dwong. Ook daarna hield het overwicht aan en SDS was niet bij machte om hier ook maar wat tegenover te zetten. Het kwam niet onder de druk vandaan, verloor bijna alle duels en kwam niet aan voetballen toe.

Het overwicht van Oeverzwaluwen leverde verder geen grote kansen op en een kwartier voor de rust kroop SDS al wat meer uit haar schulp. Dit resulteerde in de 44e minuut in een strafschop, toen Matthijs Postma een voorzet van Remco Hylkema op de paal kopte en de keeper vervolgens Lourens van der Pol nogal onhandig naar de grond werkte. Pieter Sijtsma ging achter de bal staan en stuurde de keeper de verkeerde kant op, waardoor de 0-1 een feit was.

Na de rust kwam SDS een stuk beter voor de dag en de voorsprong leek het team een enorme boost te hebben te gegeven. Meer kansen volgden dan ook al snel en Habtamu de Hoop en Lourens van der Pol waren dicht bij een tweede treffer. Uiteindelijk was het Peter Hoogerwerf die bij de tweede paal de 0-2 in het lege doel schoot na een slimme lage voorzet van Pieter Sijtsma. Oeverzwaluwen was de regie volledig kwijt en moest lijdzaam toezien hoe SDS uitliep naar 0-3. Lourens van der Pol zette de turbo maar weer eens aan op links en trok bekeken terug op Habtamu de Hoop, die door de benen van de keeper raak schoot.

Na een uur spelen was de wedstrijd dus eigenlijk al beslist en het leek nog erger te worden toen Lourens van der Pol een verdediger er uitliep en binnen de beruchte lijnen vast werd gepakt door de keeper. De scheidsrechter kon weinig anders dan hem er met direct rood af te sturen en dat terwijl hij ook al geel had gekregen bij de eerste strafschop. Durk van Tuinen trok het keepershirt aan en Pieter Sijtsma mocht aanleggen voor zijn tweede strafschop, maar deze keeper stopte zijn inzet.

Een gemiste kans op de vierde treffer dus en het werd nog minder leuk toen de scheidsrechter aan de andere kant tot ieders verrassing ook naar de stip wees. Een voorzet van Oeverzwaluwen ging via via over achterlijn, maar ergens in het strafschopgebied was Remco Hylkema in botsing gekomen met een aanvaller. Geel en een strafschop was het opmerkelijke oordeel van de leidsman en deze buitenkans op 1-3 werd wel benut door de thuisclub.

Er was met nog tien minuten op de klok weer even een beetje hoop bij de thuisclub, maar kort daarna was het Peter Hoogerwerf die de wedstrijd in het slot gooide met zijn tweede treffer. Op volle snelheid denderde hij door de verdediging, omspeelde hij de keeper en schoot hij de 1-4 uit een moeilijke hoek binnen. Zo sleepte SDS dus meteen de eerste driepunter binnen en we hopen in de thuiswedstrijden tegen Scharnegoutum en Makkum hier een goed vervolg aan te kunnen geven.

Douwe Posthuma

SDS 3 wint fan YVC 2

Op een prachtig B veld moest sds 3 de eerste competitie wedstrijd voetballen. Op voorhand drie wissels, maar dat liep even anders, door een “niet gelezen” berichtje en het niet aanwezig zijn van een scheidsrechter, waardoor Willem de klasse had om zich “op te offeren”, hadden we maar 1 wissel. Tegen een jeugdig en fit YVC 2 kon dat wel’s lastig worden.
Gelukkig zat Dirk “op de tribune” en was bereid zijn tas te halen en de tweede helft aan te sluiten.
Al na 6 min kwamen we op voorsprong, Jelmer frommelde zich langs een paar spelers, en kreeg de bal knap voor, waardoor Mark de 1-0 kon maken.
Daarna kregen we een paar goede mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar dat slaagde helaas niet. YVC kwam echter op 1-1 door hun eerste goede aanval van de wedstrijd direct tot goal te promoveren. 1-1.
Tot de rust bleef het zo, over en weer wat kansjes, de beste eigenlijk voor ons.
direct na rust, eerste minuut, een foutje van de aanvoerder van YVC, Jelmer ontfrutseld hem de bal, en maakt beheerst de 2-1.
daarna een open wedstrijd, met over en weer kansen, maar aan beide kanten werd daar slordig mee omgesprongen.
YVC was conditioneel iets fitter, maar “op karakter” slepen we de 2-1 over de streep.
e
Een verdiende overwinning, een mooi begin van de competitie.
Willem, tige bij tige voor de leiding.

Boudewijn.

Pieter Sytsma foar de Clarence Sluier Trofee.

Hij sjit SDS nei 1-0 krekt foar rust mei een penalty. Twadde helte krijt de keeper fan Oeverzwaluwen read, en komt er een spiler op doel bij de Oeversweltsjes. Sytsma leit op dat moment bij de 0-3  wer oan foar een strafskop, mar hij mist hem….
mei in fjildfuotballer op it doel.

Zeerobben VR 1 – SDS VR1

Hjoed wer in winst te pakken! Hjoed tsjin Zeerobben. En ek hjoed wer mei in moai oantal goals!😊 Wy ha noch nooit tsjin Zeerobben spiele. Foar de wedstriid kriegen wij te hearren dat Zeerobben wol goed wie en it wol muoilik wurre koe. Sa wien we skerp foar de wedstriid. Yn de wedstriid werd werd al dudelik dat wy folle better wien.💪🏻

Yn it begjin hien we wat opstartproblemen en Zeerobben begong erch fel. Nei 10 minuten wie iederien wer bij de les en skoarde Femke it earste goal fan de wedstriid. Dernei wien wij ek echt los. Yn de 25e minut wien we mei de bal oan it pingpongen foar it goal fan Zeerobben. Kirsten wie alert bij it goal en makke de 0-2. Even dernei hie Jeska ien fan 100 loopacties. Se kaam fanôf de sydline nei de achterline en fia der nei de keeper. Op letste moment lei se m perfect klear foar Seriette en die hoefde m der allinich noch mar yn te tikje. Foar rust kriegen wij in korner, dizze naam Seriette. Hester tocht lit ik myn holle der es even goed tsjinoan sette en dit pakte goed ut, 0-4!

2e helt hien wij de ôftrap en het Zeerobben koe net 1x de bal fan ús ôfpakke. Jeska joech in assist op Femke en sy skoard de 0-5. Zeerobben stoen eigenlik wat nei de bal te sjen en hun hoop wie drekt foart. Femke makket dan ek al snel de 0-6. It folgende goal wurd makke troch Hester, dit docht se troch de bal oer de keeper te sjitten. Zeerobben krieg tefolle romte bij ús yn de 16 en makke dermei de 1-7. As ôfslutter makket Jildou 1-8: se kaam helemaal fan achter en spiele iederien foarbij, se krulde de bal yn de linkerbovenhoek en dernei kaam ek it einsignaal.

In prima earste kompetysjewedstriid werbij we de earste 3 punten te pakken he! De ferdediging stoen as in hûs en we wurken hjoed goed oan de opbou.

Nije wike ek wer in wedstriid tsjin Harnsers. Dan meie we thus spielje tsjin FC Harlingen.