09:45 Scharnegoutum’70 JO8-1 – SDS JO8-2
10:45 vv Sneek Wit Zwart JO9-4 – SDS JO9-2
14:00 NOK 2 – SDS 3 2-2
14:30 CVVO 1 – SDS 1 0-1
16:15 DWP VR1 – SDS VR1 12-1

SDS nipt langs CVVO

SDS boekte zaterdag een knappe 1-0 overwinning op CVVO in Lemmer. De nummer 6 en 5 van de ranglijst waren in een rommelige en soms grimmige wedstrijd duidelijk aan elkaar gewaagd, maar SDS was aanvankelijk de meest gevaarlijke ploeg. CVVO nam de tweede helft het initiatief over en drukte SDS terug, maar scoren deed het net niet. Drie invallers gaven SDS in de slotfase aanvallend weer nieuwe energie en zo kon het de wedstrijd toch nog in haar voordeel beslissen.
SDS moest duidelijk wennen aan de grasmat in Lemmer, waar de lengte van de sprieten wel wat hoger was dan de ideale lengte van 35-40 mm. Twee terugspeelballen binnen een paar minuten op keeper Jaap Toering zijn linkerbeen zorgden dan ook voor de nodige onrust en twee mogelijkheden voor CVVO. Hierna nam SDS het initiatief over en kwam het vooral via de energieke rechterkant met Luuk van der Schaar en Peter Hoogerwerf gevaarlijk door.
Het leverde enkele gevaarlijke voorzetten op, maar ook twee grote kansen één op één met de doelman. Die kon redding brengen op een inzet met links van Peter en zag een hard en laag schot van Luuk net voorlangs zijn doel gaan. Veel meer grote kansen waren er niet te bewonderen voor de thee en in een rommelige wedstrijd hadden beide teams moeite om echt gevaarlijk te worden.
De thuisclub kwam beter en vooral agressiever uit de kleedkamer, waardoor de wedstrijd een steeds grimmiger karakter kreeg. De scheidsrechter van dienst floot niet slecht, maar gaf eigenlijk ‘random’ gele kaarten en dit deed de sfeer in het veld zeker geen goed. Het leverde SDS weer twee schorsingen op, omdat Matthijs Postma en Pieter Sijtsma tegen hun respectievelijk achtste en zevende gele kaart aanliepen.
CVVO kwam naarmate de wedstrijd vorderde steeds vaker en massaler voor de goal van SDS en de withemden ontsnapten twee keer aan een achterstand met de hulp van het aluminium. De begaafde middenvelder Thomas Miedema kreeg na ruim een uur veel te veel tijd en ruimte, maar trof de binnenkant van de paal met een mooie boogbal. Even later probeerde Miedema het met een vrije trap langs de muur en deze inzet trof de buitenkant van de paal.
Duidelijk was wel dat er wat moest gebeuren bij SDS, dat vooral aanvallend een onmachtige indruk maakte. Invallers Wierd Hofstra, Steven van der Pol en Hendrik de Jong zorgden voor nieuwe energie en dreiging voorin bij de gasten, die met gevaarlijke counters weer van zich af begonnen te bijten. Steven en Hendrik stonden dan ook aan de basis van een aanval waar uiteindelijk Pieter Sijtsma van een meter of twintig op goal vuurde. De keeper kon zijn inzet niet klemvast pakken en de losgelaten bal was uiteraard een prooi voor Hendrik, die de 0-1 binnen kon tikken met links. De voorsprong kwam niet meer in gevaar in het laatste kwartier van de wedstrijd en zo deed SDS goede zaken in de strijd om de vijfde plaats.
Douwe Posthuma

SDS 2 – Makkum 2 3-1

Vanmiddag moest een gehavend Sds 2 aantreden tegen Makkum, vier vaste spelers waren niet aanwezig, geblesseerd. Terwijl de anderen ook niet vrij waren van pijntjes. Begreep dat Makkum eigenlijk met hetzelfde probleem zat, dus buurmans leed troost.
Half drie beginsignaal van scheidsrechter Bruinsma, Sds begint gretig aan de wedstrijd wat resulteerde in de eerste minuut een grot kans van Douwe Jan. Makkum had op dit alles geen antwoord, op een enkele kans als een verdediger aan Sds kant zich verkijkt op een situatie. Hierdoor komt een aanvaller van Makkum vrij op de keeper aan, maar door goed ingrijpen van Jeffrey werd een doelpunt voorkomen. Sds gewaarschuwd voor de counter van Makkkum.
Makkum laat Sds het spel maken, wat resulteerde in diverse aanvallen, Wesley maakte de  1 0 op goed aangeven van Anco. De tweede goal kwam uit een aanval over verschillende schijven nl. Bouke Robin Anco en Wesley scoorde. Dat alles in het eerste kwartier van de wedstijd. Gaande weg komt Makkum toch aan voetballen toe, ze scoorden de  2 1 uit een vrije trap. Nog niks aan de hand voor Sds maar toch wel opletten. In de eerste helft werd Sietze gewisseld voor Tim, deze speelde zijn eerste wedstijd voor Sds2 en deed dit niet onverdienstelijk.
De 3 1 kwam voort uit een vrije trap genomen door Anco en uit de rebound scoorde Douwe Jan. Tweede helft eerste tien minuten voor Makkum daarna gaf Sds bijna niks meer uit handen, aanvallen van Sds op het doel van Makkum zowel vanaf links en rechts hadden geen resultaat meer voor Sds mede door het goede keepwerk van de Makkumer doelman. Onze doelman werd ook nog een keer gedwongen om een doelpunt voor Makkum te voorkomen. Wessel werd gewisseld voor Kevin en Tjisse kwam erin voor Douwe Jan.
Enige weetjes dan nog , einde voetbalseizoen voor Lieuwe, Mark en Ewout.
                                            Arjen, Tom, Sjoerd geblesseerd.
                                            Jurjen afwezig ivm groot volleybal toernooi op Ameland
                                            Rick afwezig door een kleintje dorpsfeest ter ere van E Postma speler van Sds…..
                                            De nieuwe trainer van Sds2 ook aanwezig was, werd gezegd langs de lijn door …..
                                            De vierde plaats in de competitie is veilig.
Volgend week tegen Ont om twaalf uur in Easterein.
Jan Los
Ps. Arjen en Nicolette afgelopen dinsdag zijn ouders geworden van een dochter Ysarah.

NOK 2 – SDS 3 2-2

SDS 3 slúte it seizoen tapaslijk ôf út by NOK, oftewol ‘NOK out’. Lieder Jan-Friso wie der yn slagge om 12 man op papier te krijen, dus mei in wikselspiler as flagger koe hy him rêstich deljaan yn de dug-out…… Dit rûn efkes oars. De fierwei fitste spiler by SDS 3, Jens Hiemstra,  foel al nei 2 minuten út doe ’t syn skouder út de kom lei; skouder-out. Jan-Friso mocht dus yn aksje as EHBO’er en flagger. NOK 2 wie de earste helte miskien wat better, mar de grutste kâns wie foar Habtamu dy ’t graach ôfrekkenje woe mei syn penalty-trauma by NOK. By de rêst stie it noch 0-0. NOK kaam de twadde helte noch wat sterker de boks út en makke al gau de 1-0. SDS 3 rekke net yn panyk en it wie ‘Xavi Jildert’ dy ’t fia ‘Anne Iniesta’ Habtamu allinnich foar de keeper tovere en Habtamu it koel ôfmakke. SDS gie wer better fuotbaljen, mar doe ’t NOK knap de 2-1 makke like de wedstriid spile.
SDS hie alris in penalty fertsjinne, mar op wonderbaarlijke wize gie dit hieltiten oer. Oant de lêste minút doe’t Anne sjen liet hoe as je al in penalty fersiere. It wie Frank dy ’t sjen liet hoe ’t je by NOK al in penalty nimme moatte en sa gie SDS 3 dochs noch mei in puntsje nei hûs en eindigt knap 4e.

SDS JO11-1 kampioen!

SDS JO11-1 is juster kampioen wurden. Sels wûn it mei 15-0 fan Arum JO11-2 en konkurrint Scharnegoutum JO11-1 liet punten lizze. Wy sjogge út nei de foto’s!