09:30 Woudsend JO13-1 – ST SDS/Nijland JO13-1 0-2
10:30 ONS Sneek JO15-3 – ST SDS/Nijland JO15-2JM
12:45 Irnsum JO17-1 – ST SDS/Nijland JO17-1 2-2
14:00 Akkrum JO19-1 – ST SDS Nijland JO19-1 2-0
14:00 Steenwijkerwold VR1 – SDS VR1 6-0
14:30 Oudehaske 1 – SDS 1 2-3

Oudehaske 1 – SDS 1

SDS sleept drie punten uit het vuur in Oudehaske
SDS begon zaterdag geweldig in Oudehaske en het zal zelden zo snel in de 75-jarige historie op een 3-0 voorsprong hebben gestaan in een uitwedstrijd. Oudehaske leek volledig de weg kwijt, maar knokte zich terug en al voor de rust was de aansluiting gevonden. In de tweede helft lukte er weinig tot niets meer bij SDS, maar met hard werken en enig fortuin pakte het wel weer de volle buit (3-2).
Pieter Sijtsma en Matthijs Postma waren deze week geveld door de (gewone) griep en laatstgenoemde voelde zich op zaterdag pas weer wat beter, waardoor hij op de bank moest beginnen. Pieter stond wel in de basis en zette Lourens van der Pol binnen de minuut met een briljante voetbeweging alleen voor doelman Gerrit Berger. Berger redde in eerste instantie en kreeg daarna hulp van zijn verdedigers, waardoor Lourens de bal er uiteindelijk niet in kreeg. Even later kon Lourens weer van dichtbij aanleggen, maar hij raakte de bal niet goed met zijn rechter en ook deze kans verdween als sneeuw voor de lentezon.
Duidelijk was wel dat SDS overdonderend begon en Oudehaske wist werkelijk niet wat het aan moest met de zeer agressieve bezoekers, die kans op kans creëerden. Meestal is het afmaken van de kansen dan weer een probleem, maar het was onze topscoorder Remco Hylkema die toch de 0-1 maakte. De als verdedigende middenvelder spelende Remco ging mee naar voren en plaatste de bal na een scrimmage onder in de hoek. Kort daarna schoot Peter Hoogerwerf na een mooie actie op links bijna de tweede treffer in de kruising, maar keeper Berger redde knap. Toch viel de 0-2, toen Lourens van der Pol wegdraaide van zijn bewaker en keurig de voorsprong verdubbelde met een bekeken schuiver. Helaas moest hij zich kort hierna laten vervangen na een harde actie van een verdediger, die hem net boven de knie raakte. Lourens wilde wel verder, maar zijn been niet en dus werd hij na een minuut of twintig gewisseld voor Stan Korbach. Stan begon goed met een actie op rechts en een gevaarlijke voorzet, die ongelukkig in eigen doel werd gewerkt door Bowe Muurling.
En zo stond SDS na een klein half uur zo maar op een 0-3 voorsprong en leek er geen vuiltje aan de mooie blauwe lucht. Een monsterscore hing in de lucht, zo leek het, en de voorsprong was ook helemaal niet geflatteerd. Natuurlijk kwam de thuisclub er soms ook gevaarlijk uit, met de snelle en handige voorhoede, maar grote kansen konden worden voorkomen. De oranjehemden werden echter langzaam maar zeker wakker en trokken de wedstrijd naar zich toe, waardoor ze meer in de buurt van keeper Jaap Toering kwamen. Hij ging vijf minuten voor de thee in de fout bij een op het oog ongevaarlijk voorzet, liet de bal los en Jens Deden maakte er 1-3 van. SDS hoopte met deze veilige voorsprong te gaan rusten, maar in de 45e minuut was het Erwin Holtrop die een vrije trap langs de muur schoot en zo was het zo maar 3-2.
Teleurstelling alom in de rust, maar nog steeds op voorsprong en deze moest worden verdedigd en het liefst uitgebreid. Dat eerste lukte over het algemeen wel, maar alleen Wierd kwam nog dicht bij een treffer na de rust. Oudehaske had daarentegen meerdere momenten waarop het dicht bij de gelijkmaker was, maar een prachtige redding van Jaap en de lat stonden de thuisclub in de weg. Matthijs verving de leeg gespeelde Pieter na een uur spelen en de focus ging nu nog nadrukkelijker op het voorkomen van verder onheil. De thuisclub kwam nog een paar keer dicht bij een doelpunt, maar in het overvolle strafschopgebied was er altijd net een verdediger van SDS die op tijd in kon grijpen.
Oudehaske zette de laatste tien minuten alles op alles om nog te scoren en Gerbrand Kramer (voor Stan) kwam in het veld, waardoor Peter de eenzame spits werd. Hij had de wedstrijd kunnen beslissen, maar werd een paar terug gevlagd wegens buitenspel en dus bleef het spannend tot in de extra tijd. Met man en macht werd er verdedigd en de gedachten gingen terug naar de eerste wedstrijd, toen Oudehaske diep in blessuretijd nog gelijkmaakte. Zo ver liet SDS het deze keer niet komen en het knalde elke bal net zo lang weg, tot de goed leidende scheidsrechter voor de laatste en verlossende keer op zijn fluitje blies. Zo wonnen de withemden in deze open wedstrijd met twee gezichten en neemt het verder afstand van de degradatiezone.
Douwe Posthuma

SDS 2 – Workum 2

Vandaag maar even de wedstrijd SDS – Workum bekijken en naast Rick staan aan de andere kant van het hek, beleef je de wedstijd toch anders dan wanneer je achter de hekken staat en als toeschouwer/reporter. Vind beide niet erg, heb er plezier in.

Voor de goede orde, Bauke niet fris, toch op de bank, Arjen weekend weg met de vrouw, Wesley werken, Steven zaterdagmorgen afmelding. Maar Allert gebeld en was bereid om op de bank plaats te nemen.

De wedstrijd begon op verzoek van Workum om drie uur, dit in verband met personele bezetting van Workum, geen probleem  voor SDS. De wedstrijd stond o.l.v. de heer Hiemstra.

Eerste minuten van de wedstrijd elkaar aftasten en uitproberen wat in de mogelijkheden lag om het eerste doelpunt te maken van deze middag, Workum was er dicht bij maar de bal ging voorlangs. SDS kreeg even meer grip op wedstrijd, Workum liet zich eigenlijk verrassen in de 22 minuut door een snel genomen vrije trap van SDS, Sjoerd lag de bal goed voor waarna Robin voor de 1 nul zorgde. Opluchting op bank van SDS en frustratie op de bank bij Workum. Voorbeeld hiervan: opmerking van een gefrustreerde coach van Workum tegen de altijd degelijk vlaggende grens van SDS, pannenkoek en iets anders…….

Maar als antwoord hierop scoorde Sjoerd de Boer uit een rommelige situatie de 2 nul, dit op aangeven van Anco. Workum probeerde in de resterende speelminuten van eerste helft om de aansluiter te maken maar slaagde daar niet in.

Tweede helft begon Workum sterk maar al gauw had SDS de greep weer op de wedstrijd, Sjoerd werd gewisseld voor Wessel. Na gelang de tweede helft vorderde kregen zowel Workum als SDS kansen. Maar Mark stond het doel goed te verdedigen, Ewout zag zijn schot naast gaan en een corner van hem op de lat. Douwe Jan net iets te kort na een goede bal van Wessel.

Allert werd nog ingebracht om Lieuwe te vervangen en wat voor SDS belangrijk was de drie punten bleven in Easterein. Volgende week uit tegen Rijperkerk, daar hebben de heren van SDS nog wat recht te zetten.

Er worden namen genoemd in de verslagen van SDS 2 maar ze doen het met zijn allen en iedereen met volle overtuiging, dat mag ook weleens gezegd worden.

Jan Los

SDS 3 – Irnsum 2

De jonge hûnen fan Jirnsum makken it SDS 3 net makkelijk. De Jirnsumers hienen de earste helte foar de wyn en SDS koe neat oars as efter se oandrafe. By rêst wie it 2-0 foar Irnsum en mei de wyn yn de rêch soe SDS 3 dat de twadde helte wol efkes rjocht sette. It rûn oars. It waard al gau 0-3 en miskien moast de skea wol beperkt wurde ynstee fan te gean foar in oerwinning. De efterhoede fan Jirnsum hie gjin meiliyden mei de 85 jierrige foarhoede fan SDS en ek it 122 jierrige middenfjild waard mar al te graach oerrûn. Fansels krige SDS wol kânsen en hie it samar oars rinne kinnen, mar de 3-1 fan Frank wie dochs wier in foarset dy ’t der per ûngelok ynwaaide. SDS sette noch efkes alles op alles, mar as dat rissultearet yn de 1-4 en 1-5 dan moatte je yn de spegel sjen en sizze; ‘oare kear better’. Nije wike ús tsjin VVI is alles wer oars. Utsein de gemiddelde leeftiid.

Efkes Balje

De spanning siet er wer aardich yn juster. Wol of net 8 man. Wol of net trochgean. It stokte bij 7. Fanôf moarn betiid al. Hoe komt it? Is der noch in leafhawwer bij in team dat net hoecht sneon?
Nee dus.
Mar doe wie dêr Wybren Jorritsma fan Baaium, earder Hinnaard. Om 18.38 melde hij him: “red ik wel”.
It wie ús rêding. Wij koene wer los. Ek noch twa ferrassingen.
De earste wie dat it keunstgers beskikber wie, sadat de lampen efter de sporthal útbliuwe koene. De twadde ferrassing wie dat SDS 5 spiler Harm Stremler sels gjin nocht hie, mar syn twa soannen stjoerde. Sij wiene ûnopfallend yn in hoekje wat oan it hin en wer skoppen en nettsjinsteande de ONS traininbgssjurts koene sij moai harren talinten sjen litte bij it Efkes Baljen. 5 tsjin 5 dus.
Sij woenen de earste partij mei 12-10 en wij de twadde mei 2-1. Doe wie it al 5 tsjin 4 want at jim Jappie Wijnia hjoed krukken sjogge dan kinne jim him freegje : hoe is mei de kût.
En Wybren, dy kreaket ek oan alle kanten nei sa’n lange perioade net fuotballe te hawwen
Sij: Sybrand, Ferrie, Folkert Rients, Jappie en Sipke
Wij: Arjen, Wouter, Harrie, Wybren en Aant