4 juni 2022
Pinksterweppers
6 juni 2022

Heeg 1- SDS 1

De doelpuntenmasjine fan SDS 1 kaam dit jier wat let op gong, mar is no net te stuitsjen.
5 doelpunten skoarde SDS 1 tsjin Heeg.
De makkers wiene Gerwin Sijbesma, Peter Hoogerwerf, Wierd Hofstra, Matthijs Postma en Hendrik de Jong.
Foar Hendrik wie it syn 115e goal foar SDS 1 en foar Matthijs wie it de âldermoaiste út syn karriëre. In wiere ‘fallrückzieher’. Oftewol in prachtige omhaal yn de fiere hoeke.

It ferslach fan Douwe

SDS sluit het seizoen in stijl af

SDS won zaterdag overtuigend met maar liefst 5-1 op een prachtig grasveld in een zonnig Heeg. SDS speelde de eerste helft fris en fruitig en scoorde twee keer, maar net na de rust kwam Heeg terug in de wedstrijd. Daarna werd de draad weer opgepakt en wist het nog drie keer het net te vinden tegen een thuisclub die niet bij machte was om het SDS lastig te maken.

Het weer was perfect en de grasmat in Heeg lag er prachtig en kortgeschoren bij, iets wat duidelijk voor inspiratie zorgde bij SDS. Binnen de minuut leek het dan ook een strafschop te krijgen toen Teun Heeres in de heupzwaai ging. Voormalig judoka Lourens van der Pol wist het zeker, dit was een Tsuri Komi Goshi, maar net als later bij een overtreding op Lourens, weigerde de scheidsrechter een strafschop toe te kennen. Toch leek het een kwestie van tijd voordat de withemden zouden scoren, want hoewel Heeg inzakte en goed georganiseerd verdedigde, vond SDS steeds de voetballende oplossing. Die kwamen voornamelijk van Pieter Sijtsma en Matthijs Postma, die ongrijpbaar waren voor het zoekende Heeg.

De voorsprong kwam er dan ook al na een minuut of tien, toen Gerwin Sybesma uit een mooie, hard indraaiende corner van ‘Rookie of the Year’ Gerbrand Kramer de 0-1 binnen werkte. De linksback moet nog achttien worden, maar heeft zich de laatste wedstrijden heel knap opgewerkt tot een volwaardige basisspeler. Weer tien minuten later was het de pijlsnelle Peter Hoogwerf die doorbrak, de keeper omspeelde en keurig de 0-2 in de lege goal schoof. De naar vv Heerenveen vertrekkende rechtsbuiten maakte zijn laatste goal voor SDS en met negen doelpunten werd hij dit seizoen topscoorder. De buitenspeler op links, Stan Korbach, kreeg ook een grote kans om te scoren, maar vond keeper Marten Wijnia op zijn weg.

SDS had er zichtbaar lol in, maar de oerdegelijke verdediging bestaande uit Jelte-Pieter Dijkstra, Remco Hylkema, Gerwin en Gerbrand (Luuk van der Schaar was geblesseerd) moest op blijven passen voor de spaarzame counters van Heeg, dat via Johannes Hoekstra een enorme kans op de aansluitingstreffer kreeg. Hij schoot oog in oog met keeper Jaap Toering gelukkig naast en omdat Teun Heeres aan de overkant een voorzet van Lourens van der Pol niet af kon ronden, werden de kleedkamers opgezocht bij een 0-2 stand.

Heeg maakte een onmachtige indruk en oud-SDS trainer Lykle Bleekveld was niet tevreden over de eerste helft van zijn team. Er ontbraken te veel spelers, waardoor de kwaliteit om het SDS echt lastig te maken ontbrak, maar toch kwam Heeg sterk uit de rust. Het werd dan ook een paar keer gevaarlijk en scoorde uiteindelijk de 1-2 uit een corner, die via het hoofd van onze Lourens in de bovenhoek verdween. Een slecht begin van de tweede helft en het goede gevoel van het eerste bedrijf was even weg.

Robert ‘de profeet’ Hoekstra kreeg een visioen en gaf aan dat er gewisseld moest worden, waarop Hendrik de Jong en Wierd Hofstra werden ingebracht voor Lourens en Teun. Teun zat ‘op tien’ lekker in de wedstrijd en had wel langer willen voetballen dan een uur. Op zich een gezonde reactie, maar als je er zoveel plezier in hebt moet je niet stoppen met voetballen op je vierentwintigste Teun. Zijn vervanger Wierd deed wat hij moest doen en gooide wedstrijd al vrij snel in slot toen hij een voorzet van links (tweede assist Gerbrand) achter keeper Wijnia werkte. Kort hierna was het de andere invaller Hendrik, die alleen voor de doelman nogal on-Henkie-achtig niet wist wat hij wilde en naast schoot.

De rust keerde terug, SDS had de controle weer en de laatste twintig minuten kwam ook Steven van der Pol in het veld voor Peter. Er werd nog even genoten van de laatste wedstrijd en een poging gedaan om een positief doelsaldo te bewerkstelligen. Dat lukte vijf minuten voor het einde, toen Gerbrand met een corner het hoofd van Gerwin vond, die de bal weer voor de goal kopte. Het was vervolgens Matthijs die op het idee kwam om de bal met een omhaal in de kruising te mikken en wat je ook verwacht op zo’n middag, dat dus niet. Doelpunt van het Seizoen op naam van Matthijs en in de blessuretijd was het uiteraard Hendrik de Jong die een steekpassje van Wierd verzilverde en de stand op 1-5 bracht.

Zo sloot SDS het seizoen op prachtige wijze af met de grootste competitie overwinning van het seizoen. Na de winterstop werden er maar liefst 36 punten gepakt uit 18 wedstrijden en dat maakte de teleurstellende seizoenstart meer dan goed. De 44 behaalde punten en de daarbij behorende 5e plaats leveren geen nacompetitie op, maar wel veel vertrouwen voor het nieuwe seizoen.

Douwe Posthuma

Drachtster Boys 4 – SDS 2

Mei in einstân fan 4-2 is it seizoen fan SDS 2 dien, al seit Voetbal.nl wat oars. ONT 2 hat lykspile en pakt op doelsaldo de 3e perioade om’t Drachtster Boys en Stiens al in perioade hawwe. Drachtster Boys is kampioen wurden wêrfan Workum de perioade oernimt.
Wy nimme oan dat dit nijs op voetbal.nl net kloppet al soe it kinne dat ONT as nûmer 10 yn de neikompetysje nei ûnder sit om yn de Reserve 2e-Klasse te bliuwen…..
Dan pakt SDS 2 de 3e Perioade en hat it nije wike noch in moai útsje:

It wedstriidferslach fan Jan Los

Vandaag de wedstrijd tegen Drachtsterboys, de titelkandidaat, had gezegd in mijn vorige verslag dat er misschien voor een stunt kon worden gezorgd. En zo waar Sietse, alweer, zorgde in de tweede minuut voor de 0 1.

Db van slag want dit kwam niet in hun draaiboek voor, Sds ging zo gauw mogelijk op jacht naar nog een doelpunt. Db probeerde hier antwoord op te geven en dat kwam, aanval van Db en deze werd onderbroken door de altijd degelijk spelende Jort, ten koste van een gele kaart, vrije trap genomen door Db en de 1 1 was een feit.

De 2 1 werd daarna snel gemaakt door Db, achterhoede werd afgestraft door verkeerd ingrijpen, Sds in achtervolging naar de gelijkmaker. Sietse gaf een pass op de ene W die naar de andere W maar bal ging niet in het net. Tot in de 40 ste minuut konden de Sds ers  weer juichen, Anco maakte de gelijkmaker op aangeven van Bouke.

Na de rust kwamen wij positief uit de box vandaan zo ook onze tegenstander. Verloop van de tweede helft zal ik jullie besparen. De 3 2 werd gemaakt door een vrije trap, Jeffrey stond dit keer goed maar de bal ging dwars door de muur heen, hierna toch nog een opleving van Sds maar het mocht niet baten, Db zette een tandje bij en de 4 2 was al snel een feit. Scheids gaf Sds spelers nog een kaart wat in mijn opinie niet had gehoeven, maar deze Meneer had wel iets vreemde opvattingen van de regels. Zo kreeg ik een uitbrander om een opmerking richting hem, maar ja in het heetst van de strijd.

Zat dit verslag te maken in de veronderstelling dat het seizoen voor Sds 2 er op zat. Werd ik erop gewezen door een speler van Sds dat er nacompetitie wordt gespeeld. Welk scenario er nu is gebruikt door de knvb kom ik tzt op terug.

Zaterdag 11 juni nacompetitie 1e klasse/2e klasse tegen de Knickerbockers op Sportpark Universitair Sportcentrum te Groningen.

Refereer nu aan mijn openingszin, een stunt met behulp van anderen en toch kun je het weer terugkoppelen op het afgelopen seizoen. Een ploeg die kan incasseren en uitdelen, en dan ook niemand uitgezonderd. Met deze jongens van Sds 2 die er NU staan gaan we de strijd aan.

Rest na dit alles nog te vermelden dat na de wedstrijd in Drachten, Klaas en ik nog werden bedankt voor de taken die wij uitvoeren voor Sds 2. Grensrechter en stukjes schrijver/vervangend coach, wij doen het met plezier.

Rik was verhinderd deze wedstrijd maar ga ervan uit dat hij de volgende er weer bij is.

Nog een punt van aandacht waar hijzelf niet op had gerekend is dat de voetbalcarrière van Sjoerd de Vries een wedstrijd langer duurt.

Jan Los

SDS VR1 – St BMJ Vr1     1-7

It seizoen sit er op en it frouljus fuotbal bij SDS foarearst ek.
Hester Kingma makke it lêste doelpunt.

Henk Bootsma makke noch in pear aksjefoto’s

Doarpentoernoai

Justerjûn wie it doarpenfuotbaltoernoai yn Easterlittens.  En wa diene dêr mei? Amarins Tjalsma stjoert dizze foto en lit ús witte:

In miks fan âld SDSers en SDSers fan no, ha juster mei dien oan it vv Oosterlittens Dames- & dorpentoernooi. De helte fan de spilers hiene al 90 minuten yn’e fuotten en binne gelyk nei hun lêste kompetysje wedstriid op’e fyts setten nei Easterlittens.
Dêr ha we in moai resultaat behelle, want we binne úteinlik 3e wurden.
Ek âld SDSers Akke-Rixt en Christa diene mei, mei ONS Snits. Wy moasten tsjin se yn’e heale finale. Helaas gong dy ferlen mei 2-0. Sy binne 1e wurden.