Hawwe jim in ferslach, in (alvetal)foto of oars wat aardichs mail it nei aant@vv-sds.nl of willem@vv-sds.nl! Appe nei Aant mei ek 0655117582.

10:00 ST SDS/Nijland JO15-1 – Jubbega JO15-1 3-0
10:00 ST SDS/Nijland JO13-1 – Urk JO13-3 1-2
12:15 SC Franeker 2 – SDS 2 2-0
15:00 Tonego 1 – SDS 1 0-0

Tonego 1 – SDS 1

SDS en Tonego komen niet tot scoren
Een gehavend SDS speelde zaterdag met 0-0 gelijk in Luttelgeest tegen de plaatselijke trots Tonego. In de eerste helft kreeg SDS kansen om op voorsprong te komen, maar in de tweede helft was het aanvallend onmachtig. Tonego kwam in de slotfase opzetten en was een paar keer dicht bij een treffer, maar een gelijkspel was waarschijnlijk wel een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen.
SDS was lang niet compleet afgereisd naar Luttelgeest door het ontbreken van Erik Haitsma, Luuk van der Schaar, Matthijs Postma, Pieter Sijtsma, Wierd Hofstra en Wiebe Heeres, maar het kreeg hulp vanuit SDS 2. Bauke Dijkstra en Ewout de Boer wilden helpen om de puzzel compleet te maken (waarvoor onze grote waardering), maar namen de warming-up iets te serieus en Bauke trof Ewout in het gezicht met zijn schoen. Dit had als gevolg dat Ewout naar de eerste hulp moest en zijn wedstrijd eindigde dus voordat hij was begonnen. Ewout maakt het goed, maar hij is er niet knapper op geworden.
Steven van der Pol nam zijn plaats in en alleen Hendrik de Jong zat nu nog op de bank als wisselspeler. Het was de bedoeling dat hij gezelschap zou krijgen van Sjoerd de Boer en Douwe Jan Vellinga, maar die waren niet meer in staat om te spelen na hun wedstrijd in SDS 2 en gelukkig was Anco Bervoets wel bereid om naar Luttelgeest af te reizen. De wedstrijd begon dus erg rommelig, maar in het veld had SDS alles onder controle en gaf het in ieder geval heel weinig weg. De grootste en enige kansen waren voor de rust dan ook voor de withemden, die Lourens van der Pol bijna zagen scoren, maar zijn prachtige lob over de kansloze doelman stuiterde via de binnenkant paal weer het veld in. Nog geen minuut later was het de beurt aan zijn jongere broer Steven, die doorbrak aan de rechterkant, maar van dichtbij de keeper op zijn weg vond.
Na de thee werd het spel er niet beter op en dat had ook te maken met het erbarmelijke veld, waarop goed voetbal volstrekt onmogelijk was. SDS kwam nog wel twee keer dicht bij een doelpunt uit corners, waarbij Gerwin Sybesma vrij kon inkoppen, maar hij mikte beide keren te hoog. Ook mocht het tot twee keer toe hopen op een strafschop, maar de scheidsrechter wuifde zowel een claim van Lourens als van Peter Hoogerwerf weg. Het laatste kwartier kwam de thuisclub opzetten en werd het ook een paar keer flink gevaarlijk, maar keeper Jaap Toering was niet van plan om ‘de nul’ weg te geven. Hij moest handelend optreden bij een afstandsschot, een vrije trap en kreeg hulp van de paal bij een mooi schot van net buiten het strafschopgebied. Toen Tonego in de blessuretijd toch scoorde constateerde grensrechter Hendrik Sweering overduidelijk buitenspel en dus bleef het bij de bekende ‘brilstand’. SDS stijgt door dit puntje naar een mooie vijfde plaats op de ranglijst, die het zaterdag thuis tegen DWP mag verdedigen.
Douwe Posthuma

sc Franeker 2 – SDS 2

Zaterdag 30 april moesten de heren van Sds2 spelen tegen Franeker2, de nummer 4 tegen de hekkensluiter. En makje zou je zeggen, maar het pakte anders uit.
De eerste helft verliep voor Sds redelijk veel balbezit, gevaarlijk voor het doel van Franeker, maar verzuimden om dit om te zetten in een doelpunt. Franeker komt een paar maal voor het doel van Sds, totdat een bal door Sds tot een hoekschop werd verwerkt. Bal werd goed voorgebracht en binnengekopt. De 1-0 was een feit.
Resterend tijd in de eerste helft daarna wel weer voor Sds, Franeker had nog een schot op de paal. Nog geen man overboord er waren nog 45 minuten.
Tweede helft valt weinig over te schrijven, Sds probeerde de aansluiter te maken. De aanvallen stranden op de keeper en verdediging van Franeker. En deze ploeg kreeg meer grip op het spel wat resulteerde in de 2 0, aanval van Franeker achterhoede van Sds geen schijn van kans en keeper werd uitgespeeld.
Kortom een wedstijd om gauw te vergeten en naar volgende te kijken. Dan komt Heeg op bezoek in Easterein.
Jan Los

SDS 3 – IJVC 2

SDS 3 spile mei 2-2 gelyk tsjin IJVC 2. Binnen in minút stienen de Dryltsers al mei 1-0 foar en doe ’t it nei in minút as 25 ek noch 2-0 waard like de wedstriid efkes spile wylst SDS neat minder wie. As in duveltsje út in doaske wie it Jelmer Posthumus dy ’t nein heal oere de 2-1 makke en dat wie ek de rêststân. Yn de twadde helte gie SDS op syk nei de lykmakker en dy kaam út in benutte penalty fan Frank Bervoets. Doe ’t efkes letter Habtamu de Hoop allinnich op de goal fan de Kypmantsjes ôfkaam like SDS 3 ek noch op in oerinning ôf te gean. Habtamu omspile de keeper, mar skeat de bal rjochting Itens. It waard úteinlik in terjochte 2-2 yn in stevige wedstriid mei as man fan de wedstriid skiedsrjochter Jelle de Boer en in prima keepende Jelte Spoelstra by SDS 3.

Efkes Balje

Folkertsjinni is hast klear foar de Wommelser feesten dy’t as tema Itaalje hawwe.
Hij woe noch wol in kear it “grendel’ fuotbal oefenje. Yn Ytaalje neame se dat catenaccio. It systeem dat in goed organisearre en effektive ferdigening hat en mei flymskerpke kounters de tsjinstanner yn wanheap triuwt.
Mei syn kompanen Sybedine, Kersttoni en Sipcini slaggen sij yn harren opset.
De tsjinstanners Wouter, Jappie, Klaas en Aant hiene neffens Opta-statistiken dan wol 80 % bolbesit, se seagen ek wol dat balferlies deadlik wie.
De Ytaljanen bleaunen hieltyd twa of trije doelpunten foar (se kounterden sels mei in kopbal fan Sipcini) en de winst fan harren wie dan ek “fertsjinne”, want se soarden mear.
De finale fan twa doelpunten stie ûnder hege spanning want it sil dochs net sa wêze dat it katenatsjo de winner wurde soe op dizze jûn.
Alles kaam goed. Nei 0-1 de 1-1 en doe de 1-2 fan Jappie Wijnia.