10:30 Oosterlittens JO17-1 – ST SDS/Nijland JO17-1 0-2
11:30 Oeverzwaluwen JO13-1 – ST SDS/Nijland JO13-1 3-5

SDS wol op foarsprong troch Teun Heeres, dêrnei waar de druk te grut.
1-2 en in pear kear op de latte fan de Snitsers.
10 tsjin 12 dat wie net te winnen.

SDS laat Sneek ontsnappen

SDS verloor zaterdag in Easterein met 2-1 van Sneek WZ en de runner-up ontsnapte daarmee aan puntverlies. De thuisclub had de wedstrijd onder controle en Sneek zocht naar openingen, die het maar zelden vond. Een geconcentreerd verdedigend SDS kwam ondanks een rode kaart zelfs op voorsprong, maar in de slotfase werd de druk te groot en scoorde Sneek nog twee keer.
SDS had tegen Workum en SVM laten zien dat het niet bang hoeft te zijn voor de teams in de top van de ranglijst en ook zaterdag kwamen ze weer goed voor de dag. Sneek begon nog wel goed en kreeg in het eerste kwartier twee keer de kans om de score te openen. De grootste kans was voor Stefan Westhof, maar hij had het vizier niet op scherp en schoot hard en hoog over. Verder moesten ze het vooral hebben van corners, vrije trappen en afstandsschoten met de wind in de rug.
SDS verdedigde compact op eigen helft en loerde op gevaarlijke counters, waar zo nu en dan ook ruimte voor was. De twee grootste kansen waren voor Matthijs Postma, die eerst aan de rechterkant doorbrak en zijn inzet zag geblokt door een goed uitkomende keeper Robert Jelsma. Kort voor de rust kon Matthijs vanaf links naar binnen snijden, maar zijn schot was niet krachtig genoeg en zo ging SDS met een toch hoopgevende 0-0 de rust in.
In de tweede helft was het spelbeeld in eerste instantie hetzelfde, maar dat veranderde toen scheidsrechter Strampel zeer nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd begon te drukken. Er is veel te zeggen over het fluitgedrag van de leidsman in deze wedstrijd, maar ook hoe de spelers van beide teams hier mee omgingen. In een sportieve wedstrijd kreeg SDS maar liefst zes gele kaarten (Sneek geen enkele kaart) en omdat Erik Haitsma na een uur spelen zijn tweede gele kaart kreeg, moest de thuisclub met tien man verder.
Achteraf waarschijnlijk het breekpunt in de wedstrijd, maar tegen alle verwachtingen in kwam SDS eerst nog wel op een 1-0 voorsprong. Na een counter ging Peter Hoogerwerf er op rechts op snelheid langs en zijn harde lage voorzet kon bij de tweede paal binnen worden gelopen door Teun Heeres. Een onverwachte opsteker, maar de weg naar een goed resultaat was nog lang, de druk was groot en Sneek rook zijn kans. Gerbrand (voor Teun), Stan (voor de geblesseerde Lourens) en Hendrik (voor de geblesseerde Luuk) werden ingebracht om de voorsprong te verdedigen, maar een kwartier voor tijd werd het toch 1-1 door Freerk de Jong. Er mocht nog gehoopt worden op een punt, maar met nog slechts vijf minuten op de klok werd ook deze hoop de grond in geboord door Stefan Westhof.
Na de 1-2 probeerden de withemden met hun laatste krachten toch nog de gelijkmaker te forceren en het was Hendrik de Jong die een niet te missen kans kreeg. Hij mocht van vijf meter vrij binnen koppen, maar mikte net naast en de wedstrijd ging de blessuretijd in. Dat zou je zeggen tenminste na alle ophef, blessures en gele kaarten de tweede helft. Scheidsrechter Strampel had het echter na precies 90 minuten wel gezien en besloot geen seconde bij te trekken.
Zo leverde deze wedstrijd vooral veel frustratie op, vier schorsingen (Erik, Luuk, Matthijs en Pieter), twee blessures (Luuk en Lourens) en geen punten. Niet veel om blij van te worden dus en deze week zal er een flinke puzzel gelegd moeten worden voor de wedstrijd in Luttelgeest tegen Tonego.
Douwe Posthuma

Pupillen fan de wike mei Luuk

Melle Terpstra, Luuk van der Schaar en Auke Andries Veenstra

SDS 2 – Hardegarijp 2

Vandaag trad een gehavend Sds2 aan tegen Hg, diverse voetballers geblesseerd en niet helemaal onbelangrijk de vaste keeper ook geblesseerd. Wat Mark spijtig vond want hij was gebrand op deze wedstrijd om iets recht te zetten, de staf van Sds 2 had een vervanger gevonden bij Sds4 en Jeffrey deed het niet onverdienstelijk.

Hg had in de eerste helft windvoordeel en probeerde de spelers van Sds hiermee te verrassen, wat ook gedeeltelijk lukte. Sds daarin tegen kwam zo waar toch wel met redelijke aanvallen, middenveld en achterhoede van Sds moesten alert blijven voetballen om Hg van scoren af te houden en tegelijkertijd de aanvallers te ondersteunen.

Het ging redelijk goed tot in de 30 minuut Hg een vrije trap krijgt, doelman pareert de bal maar de spits van Hg maakt  het fraai af. De 0 1 was een feit. Sds probeerde het nog wel maar bleef bij speldenprikken.

Tweede helft had Sds het windvoordeel, ik weet niet wat er gezegd is in de box maar Sds nam het initiatief en hield dit gedurende resterende 45 minuten. Afstand schot Jurjen maar ging over, totdat er een  corner voor Sds kwam, werd uitverdedigd door Hg maar belande voor Ewout zijn rechter en haalde verwoestend uit en de gelijkmaker was een feit. Op zoek naar een tweede goal kwamen diverse aanvallen van de thuisspelende ploeg snel achter elkaar op de doelman van Hg af, hield diverse keren Hg op de been. In een actie voor Hg doel werd nog een poging gedaan door veteraan Lieuwe maar geen resultaat. Tot de 70 ste minuut bal voor gegeven en de altijd ijverige Wesley maakte de 2-1.
De resterende minuten van de wedstrijd kwam Sds niet meer in de problemen, hoewel je het nooit weet met Hg.
Volgende week naar Franeker, hopend dat de geblesseerde spelers er dan weer bij zijn. Keeper zal een probleem zijn maar daar zal de staf van Sds 2 wel een oplossing voor zoeken.

Jan Los

SDS 3 – Heerenveen 2 3-3

SDS 3 spile knap mei 3-3 lyk tsjin koprinner Heerenveen 2. De doelpunten wienen fan Jelmer(2x) en Tsjipke.

SSS 3 – SDS 5    2-3

Doelpunten fan Douwe Posthuma, Dirk Yde Sjaarda en Feite de Haan

SDS JO9-2 moest hjoed in echte derby spylje tsjin Easterlittens 9-2.

Troch siekte fan Jasper en een “vrij weekend” fan Bouke hiene we 6 spielers. Littens hie d’r ek mar 6, dus d’r wie een soart “romte” om te voetballen.

In een heerlijk potsie voetbal mei een soart alders, pakes, beppes, omkes en tantes langs de lijn diene de toppers fan SDS hun uiterste best om ’t publiek te vermeitsje. En dat slagge!!!! Under leiding fan Douwe Jan, top dat disse jongens de jeugd fluitsje wolle, foutbalde we een sportief potsie, en der bin 2 teams foar nedig, dus Littens ek top, wij scoorde d’r 10, Littens 4. Allegeare prima dien, prima teamprestatie, mooie goals, goed keept, goed oerspiele, top!! Troch ’t goeie oerspielje koe Catoo d’r 2 score, Tiede 3 en Sven 5!!

Al mei al een blij team, een grutske leider en een trotse trainer.