11:15 ST SDS/Nijland JO17-1 – Hardegarijp JO17-1 1-1
08:45 LAC Frisia 1883 JO10-1 – SDS JO10-1
09:00 SJO AVC/Tzummarum JO8-1JM – SDS JO8-1
12:01 Leeuwarder Zwaluwen 10 – SDS 4 g.n.t.
14:30 IJVC 1 – SDS 1 2-1

YVC 1 – SDS 1    2-1

SDS verliest degradatiekraker in IJlst

Zaterdag speelde SDS de cruciale wedstrijd in IJlst tegen IJVC en het was kraakhelder wat er moest gebeuren om ook volgend seizoen in de 3e klasse uit te mogen komen. SDS speelde om te winnen en knokte voor elke meter, maar het mocht zoals wel vaker dit seizoen uiteindelijk niet zo zijn.

IJVC begon sterk en oogde dreigend met de snelle en handige voorhoede, die de verdediging van SDS veel werk bezorgde. Het liep allemaal net goed af, tot IJVC een vrije trap mocht nemen op een meter of 25 van de goal en Spoelstra mooi de 1-0 binnen schoot. Hierna schoot het bij Erik Haitsma weer in de hamstring en werd hij vervangen door Jelte-Pieter Dijkstra. Remco Hylkema verhuisde naar het centrum en de rust keerde terug, waardoor de withemden steeds beter gingen spelen.

Er waren de eerste helft schietkansen voor Lourens van der Pol, Ate Schaap en Peter Hoogerwerf, maar uiteindelijk was het Wierd Hofstra die na goed doorzetten de 1-1 op het scorebord toverde. De gasten zaten goed in de wedstrijd en hadden kort voor de rust op voorsprong moeten komen via invaller Stan Korbach (voor Ate). Hij mocht aanleggen op de punt van het 5-meter gebied en leek met links niet te kunnen missen, maar schoot met rechts ruim naast.

SDS begon ook na de rust sterk en met veel strijd en opportunisme werd IJVC in de wind en de regen teruggedrongen. Helaas leverde alle druk geen kansen op en de tweede helft kwam SDS niet tot een doelpoging. De thuisclub was zo nu en dan wel gevaarlijk en keeper Jaap Toering moest een paar keer handelend optreden. SDS moest winnen en stuurde in de slotfase verdediger Gerwin Sybesma naar het front om zo toch wat te forceren.

De kansen bleven ook nu uit en het was IJVC dat aan de andere kant scoorde, maar het doelpunt van invaller Nooitgedacht werd afgekeurd vanwege buitenspel. Beide teams speelden vol voor de winst, maar de wedstrijd leek in 1-1 te gaan eindigen. Een paar minuten voor het einde ging het echter toch weer mis en het doelpunt viel na een ingooi, die door een paar spelers werd gemist. Hierdoor schoot de bal door naar de goal en daar kon Timo Stienstra de 2-1 langs Jaap werken. Dolle vreugde bij de thuisclub en wederom diepe teleurstelling bij SDS.

Degradatie is nu officieus (nog niet officieel) een feit, want IJVC staat zes punten boven SDS met nog twee wedstrijden te spelen. In theorie zouden we de nacompetitie nog kunnen bereiken als WPB maximaal een punt pakt uit de laatste twee wedstrijden en IJVC twee keer verliest. Dan moeten we zelf nog wel twee keer winnen en dan kijken hoe het doelsaldo is in vergelijking met IJVC. We hebben dus nog een hele kleine kans en die moeten we dan pakken na een korte periode van rust op 11 mei in Oosterwolde.