08:45 Flevo Boys JO14-2 – ST SDS/Nijland JO14-1 0-6
09:00 SJO Arum/Stormvogels ’64 JO9-1 – SDS JO9-2
10:00 DTD JO15-1 – ST SDS/Nijland JO15-1 2-2
10:20 SJO Oudega/HJSC/Heeg JO13-2JM – ST SDS/Nijland JO13-1
10:30 ONS Sneek JO16-1 – ST SDS/Nijland JO17-1 1-0
14:30 Hielpen 2 – SDS 3 1-3

SDS 1 – DWP 1 1-4

SDS ook onderuit tegen DWP

SDS kende een rommelige voorbereiding naar de thuiswedstrijd tegen DWP, dat de punten ook nog wel kon gebruiken. Spits Ate Schaap ontbrak vanwege een blessure en ook twee andere basisspelers bleken op zaterdagmorgen toch niet te kunnen spelen. Bij DWP ontbraken er ook een paar spelers en tijdens de wedstrijd vielen er bij beide teams ook nog een paar spelers uit.
Toch begon het zoals zo vaak goed voor SDS,
toen Lourens van der Pol een voorzet van Luuk van der Schaar binnen knikte na een mooie aanval over rechts. Na de 1-0 nam DWP het initiatief over en kwam het ook een paar keer dreigend voor de goal, maar het liep allemaal net goed af. Een ingooi voor SDS op eigen helft liep minder goed af, toen de bal werd verloren en Anton Holtrop invaller Age van der Velde (hij stond 30 seconden in het veld) alleen voor de keeper zette, 1-1. Wierd Hofstra kreeg voor de rust nog een hele grote kans om de thuisclub op voorsprong te zetten, maar keeper Volken Huisman toonde zijn klasse.
Na de rust veel omzettingen bij SDS, omdat Matthijs Postma (Niels Hiemstra kwam er in) niet meer verder kon en Erik Haitsma niet geheel fit in de spits werd gezet. Bovendien moesten er ook wat omzettingen qua formatie gedaan worden, omdat de withemden voor de rust maar moeilijk vat kregen op DWP. Het zorgde voor meer controle en meer voetbal bij de thuisclub, die uit alle macht en met veel inzet probeerde om een goed resultaat te halen. Het speelde veel op de helft van DWP en het begon makkelijker te combineren, maar de gasten loerden gevaarlijk op de counter.
Die counter kwam er ook toen een op het oog kansloze lange bal compleet werd gemist door de verdediging van SDS en Jeen Willems vrije doortocht kreeg. Hij maakte overtuigend de 1-2 en het werd nog erger toen Holtrop een corner vrij in kon koppen voor de 1-3. De wedstrijd was gespeeld en hoewel de thuisclub het nog wel probeerde, kwam het eigenlijk niet tot grote kansen. DWP counterde nog een keer en zette via Van der Velde de 1-4 eindstand op het bord.
Voor SDS zit er nu weinig anders op dan het likken van de wonden en voor zaterdag iedereen weer fit krijgen. Dan wacht de cruciale degradatiekraker in IJlst tegen IJVC, dat drie punten boven SDS staat.
Douwe Posthuma

SDS 2 – Heerenveense Boys 2 3-3

SDS 2 spile knap lyk tsjin koprinner Heerenveense Boys 2. It ferslach is fan Allert Turksma:
SDS zorgt voor stunt tegen Heerenveense Boys

Afgelopen zaterdag stond er een thuiswedstrijd op het programma voor SDS 2, tegen Heerenveense Boys. Oftewel: de hekkensluiter tegen de koploper. Een groot contrast tussen beide ploegen, met Heerenveense Boys als kampioenskandidaat nummer één en SDS vechtend voor lijfsbehoud. De heenwedstrijd eindigde voor SDS in een 7-0 nederlaag, dus daar viel weinig hoop uit te putten.

De wedstrijd begon ongelukkig voor SDS. In de derde minuut belandde uitverdedigend werk van Jurjen vol in het gezicht van Lieuwe, waarna de bal vervolgens, geheel onbedoeld, bij de spits van Heerenveense Boys terechtkwam. Deze faalde niet en schoot oog in oog koelbloedig raak en zette de stand op 0-1.

Gelukkig volgde er een snelle reactie van SDS. Tjitse begon een solo en de bal kwam, met enig fortuin, bij Sietze op de rand van de 16-meterlijn. Die wist zichzelf met een ware “drag-back” vrij te spelen en kwam zo één op één met de keeper, waarbij hij beheerst de bal in de korte hoek schoof en zo zorgde voor de 1-1. Over het algemeen is Sietze een man die vooral buiten het veld “aan zijn doelsaldo werkt”, maar nu blijkt hij ook binnen de lijnen te kunnen scoren.

Het bleek een doelpuntenfestijn te worden en ondanks dat toegang gratis was op sportpark de Skoalleseize, kreeg het publiek waar voor zijn geld. In de 12e minuut kwam SDS namelijk via Wessel op voorsprong. Hij werd weergaloos vrijgespeeld door Tjitse na een prachtpassje om vier spelers van Heerenveense Boys heen met buitenkant rechts. Wessel schoot van buiten de 16 de bal strak over de grond en verschalkte hiermee de keeper. 2-1 voor SDS!

Helaas duurde de voorsprong niet lang. Heerenveense Boys kwam met een snelle reactie in de 15e minuut, nadat een corner knap werd doorgekopt in de verre hoek. 2-2.

In het resterende deel van de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en was het verschil op de ranglijst allesbehalve zichtbaar. Hier en daar waren nog wat speldenprikjes, maar geen echte kansen meer. Dus met een 2-2 stand gingen beide ploegen aan de thee.

In het begin van de tweede helft was Heerenveense Boys duidelijk de beter voetballende ploeg. Dit resulteerde in een verdiende 2-3 voorsprong. In de 62e minuut kwam een aanvaller van Heerenveense Boys vrij en schoot de bal hard en laag langs doelman Ewout. Dit betekende dat SDS weer in de achtervolging moest.

Al was het voornamelijk druk voor het doel van SDS. In de 65e minuut een heldendaad van Tim, die met gevaar voor eigen leven een bal op de doellijn wegkopte en daarmee de 4-2, en dus waarschijnlijke, genadeklap voor SDS voorkwam. In de 10 minuten na dit moment volgden nog een aantal 100% kansen voor Heerenveense Boys, maar op miraculeuze wijze ging geen enkele bal erin.

In het laatste kwartier besloten het centrale duo van dienst, Anne en Jurjen, mee naar voren te gaan om nog een gelijkmaker te forceren. En de mannen bleken naast verdedigende kwaliteiten ook aanvallende kwaliteiten te hebben. Anne legde de bal in de 16 terug op Jurjen en die schoot de bal strak in de winkelhaak. 3-3!

Daarna was het nog een kleine 10 minuten hangen en wurgen, maar de voorsprong bleef behouden ondanks een aantal dotten van kansen voor Heerenveense Boys. Eindstand: 3-3! Wat een wedstrijd. De boys waren gefrustreerd, maar SDS dolblij. Je zou zeggen dat als je de koploper op een gelijkspel weet te houden, je voor niemand meer bang hoeft te zijn. Dus op naar de volgende wedstrijd, die pas op 4 mei zal zijn. Dus even een paar weken rust.

Tot slot wederom complimenten aan Auke voor het goede fluitwerk in deze lastige wedstrijd.

Allert Turksma

Hielpen 2 – SDS 3 1-3

SDS 3 wint knap mei 3-1 by de klup mei de moaiste kantine fan Fryslân en hat it der noch efkes noflik fan nommen yn Hylpen.
Kees Sandstra skoorde twa kear en Jorrit Veldman seach de Iselmarwyn ûnder syn foarset kommen wêrtroch de bal sa de goal yn wappere.