08:45 St.Annaparochie JO10-2 – SDS JO10-1 3-5
10:30 Oldeholtpade JO17-1 – ST SDS/Nijland JO17-1 2-3
11:45 Drachten JO15-1 – ST SDS/Nijland JO15-1 4-1
12:00 Hardegarijp 2 – SDS 2 3-2
14:30 Waterpoort Boys 6 – SDS 4 1-1

SDS 1 – Willemsoord 1      2-0

SDS rekent simpel af met Willemsoord

SDS won zaterdag in een zonnig Easterein zonder veel problemen van Willemsoord (2-0). De voorsprong liet even op zich wachten en ook daarna werd er slordig omgesprongen met de kansen. Toen de tweede treffer viel, was de wedstrijd ook meteen gespeeld, want Willemsoord was aanvallend volstrekt machteloos. De enige smet op de wedstrijd was het feit dat er máár twee keer werd gescoord door de thuisclub.
Bij SDS ontbraken Wiebe Heeres en Peter Hoogerwerf, waardoor de opstelling flink op de schop ging. Het leverde een basisplaats op voor de jonge linkspoot Gerbrand Kramer, die een sterke indruk maakte en waar SDS nog veel plezier aan gaan beleven.
Vooraf was duidelijk dat SDS deze wedstrijd simpelweg moest winnen, want de degradatiezone begon te dichtbij te komen. Willemsoord kwam bijna op volle oorlogssterkte naar Easterein, maar zelfs dan is het duidelijk wel één van de mindere teams in onze klasse. Het kon dan ook geen vuist maken tegen een goed verdedigend SDS en ‘de nul’ bleef eindelijk weer eens op het scorebord staan.
Die andere ‘nul’ moest er nog wel even af en na een paar speldenprikken, was het Pieter Sijtsma die de score opende na twintig minuten. Een misverstand achterin bij Willemsoord zorgde voor een niet te missen kans en Pieter schoof de bal van een meter of twintig in een verlaten doel. Zo lag de zo belangrijke 1-0 er dan toch in en Teun Heeres en Wierd Hofstra waren daarna nog dicht bij een tweede treffer voor de withemden. Helaas stond de beste speler van Willemsoord, keeper Weijs, tussen de palen en hij bleek een enorme sta-in-de-weg.
Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld en na een kleine opleving leek Willemsoord domweg leeg gespeeld te zijn. SDS kreeg heel veel ruimte en heel veel kansen om de wedstrijd te beslissen, maar het duurde tot de 70e minuut voordat de 2-0 viel. Teun Heeres deed heel veel geniale dingen op de achterlijn aan de rechterkant en het was Lourens van der Pol die zijn voorbereidende werk keurig afmaakte. Het was twee jaar geleden dat Lourens scoorde in de competitie voor SDS en met deze belangrijke goal besliste hij de wedstrijd definitief.
SDS had natuurlijk meer moeten scoren in deze wedstrijd, maar het belangrijkste waren de drie punten. De thuisclub oogde ‘ouderwets’ degelijk, werkte hard, gaf niks weg en de overwinning was volledig verdiend. Zaterdag gaat de reis naar Oudehaske, dat ook verwikkeld is in de strijd tegen degradatie.
Douwe Posthuma

Pupillen fan de wike

Kato Feenstra en Lourens van der Pol

Romke Kuiken en Matthijs Postma

Jaap Toering en Marén Brouwer

SDS VR 1- MKV VR 1       2-8

Oan it skoft ta koe SDS de stân yn lykwicht hâlde. Nei de tee net mear. De twa doelpunten fan SDS wiene fan Jildou Sweering en Seriette Strikwerda.
Woansdei hie SDS VR 1 ek fuotballe en it ienige doelpunt waard doe makke troch Seriette Strikwerda

Hardegarijp 2 – SDS 2     3-2

Vandaag maar eens met de heren in Hardegarijp kijken. Vorig jaar kwamen wij er met een overwinning vandaan, dus wat kan er misgaan zou je zeggen. Beide ploegen staan in de middenmoot, alle twee hebben de punten wel nodig. Conclusie, kon wel eens een leuk potje voetbal worden.
Klokslag twaalf uur begon de wedstrijd onder leiding van een officiële scheidsrechter, een minuut verder stond Sds al met 1 nul achter. Door balverlies op middenveld werd Bouke verrast door een speler van Hg. Sds werd even wakker geschud. Lieuwe probeerde wat en zijn trukendoos werd even geopend met een wippertje over verdediging van Hg maar de spits van Sds kon er niks mee. Na twaalf minuten spelen werd de anders altijd degelijk spelende Bouke weer verrast door speler van Hg, samen het strafschopgebied in en alle twee onderuit. Resultaat strafschop en twee nul achter. Dit gaat wel erg snel met doelpunten, deed mij even denken aan gisteravond van Volendam deze stonden in 18 minuten met vier doelpunten achter. Sds herpakt zich en komt weer een beetje aan voetballen toe. Maar komt in de eerste helft niet tot scoren.
Aanvang tweede helft, Kevin werd gewisseld voor Eeltsje , deze kwam op de back te spelen, Sietse op de half en Sjoerd in de spits. Hg opende in eerste helft snel maar Sds kan er ook wat van. Een halve minuut had Stan nodig bij aanvang tweede helft de aansluiter te maken. Zo sterk als Hg in de eerste helft speelde en zo zwak Sds, was nu omgekeerd.
Douwe Jan in de eerste helft onzichtbaar nam nu meer initiatief, wat effect had op het hele team. Stan doelpoging, Sietse doorgestuurd, onderuitgehaald, vrij trap rand strafschopgebied.
De gelijkmaker werd gemaakt door de altijd degelijk spelende Lieuwe. Mede mogelijk gemaakt door goed werk van Douwe Jan en Sietse. Gelijkspel mogen we niet mopperen zeiden we tegen elkaar, maar helaas het werd in de slotfase drie twee voor Hg door een blunder van de keeper van Sds, kwam te ver zijn doel uit om de bal weg te werken raakte deze niet en speler profiteerde en ronde fraai af. Sds probeerde nog wel om iets te forceren maar dit leidde tot niets.

Jan Los

ps Hg   = Hardegarijp

WPB 6 – SDS 4       1-1

SDS 4 bliuwt ûngeslagen nei dit lykspul yn Snits. It doelpunt fan SDS 4 wie fan Gerben Gerbrandij.

SDS 5 – Zeerobben 4     7-1

Doelpunten Peter Sijbesma, Dirk de Jong, Harm Stremler, Feite de Haan, Harm Dijkstra, Kerst Hoekstra(2x).

Efkes Balje

Nije wike meie wij stimme. De ferkiezingsbuorden ‘dy’t wol oan de kant fan de dyk stean meie, roppe ús ta mei ferantwurde trochtochte kreten.
Foto’s fan de ideale kandidaat meitsje it plaatsje kompleet, dêr je net oan foarbij kinne sûnder it te sjen.
Wie der noch twivel bij ús fan it Efkes Baljen, dan is dy no fuort.
Wij stimme allegear op de selde kandidaat. At syn namme no wol of net op dat mânske optearblêd stiet. Stiet er der net op dat sette wij him der gewoan bij. List EB, Kerst Hoekstra fan Reahûs. Stim ek op him.
Hij soarge der freedtejûn 17.58 foar dat er 8 dielnimmers wiene. It minimum. Kerst dy’t sneons ek aktyf is bij SDS 5 en syn mominten wat kieze moat. Hij hie efkes in berop op syn sojale hert en melde him oan.
Sa koe it oangean. De 7 dy’t de hiele middei al yn spanning sieten wiene mar wat bliid mei him. Dêrom noch ris: stim Kerst List EB.
De wedstriidlieding lette efkes net yn it begjin fan de jûn en sa fuotballen wij op in dwers fjild mei aaklik lytse goaltsjes.
De grutte partij kaam net fierder as 4-4 en de finale moast ek al ynkoarten wurde fanwege it gemis oan skoarend fermogen oan de ein fan de jûn. It waard 0-0
Wa binne de Kerststimmers: Ferrie, Wouter, Harrie, Menno, Folkert Rients, Frank en Aant