08:50 Leeuwarder Zwaluwen JO15-1 – ST SDS/Nijland JO15-1
09:00 SC Bolsward MO13-2 – SDS MO13-1 0-6
10:00 Scharnegoutum’70 JO8-1 – SDS JO8-1 3-7
10:15 SJO Oudega/HJSC/Heeg JO17-2 – ST SDS/Nijland JO17-2 4-0
10:15 Oosterlittens JO8-2 – SDS JO8-2 0-6
10:30 Oeverzwaluwen JO19-1 – SDS JO19-2 g.n.t.
10:30 SC Bolsward JO13-2 – ST SDS/Nijland JO13-1
12:30 IJVC 2 – SDS 3 4-0
13:30 Bakhuizen 2 – SDS 4 útsteld

SDS 1 – Oeverzwaluwen 1

Twa doelpunten fan Lourens van der Pol yn de earste helte wiene in meagere ôfspegeling fan it krêftsferskil.  De earste foel út in skot dat de doelman net goed kearde en Lourens wie der as de hinnen bij.
Under it tasjend each fan Pyt de Jong, dy’t yn de begjinjierren 60 bekend stie om syn yndraaiende korners,  krulde Lourens van de Pol krekt foar de thee de 2-0 binnen.
De twadde helte wie fan beide kanten fan in net al te heech nivo.
SDS wint mei 2-0.

SDS met de wind in de rug langs Oeverzwaluwen
SDS heeft zaterdag na drie gelijke spelen weer een overwinning geboekt. Het slachtoffer was Oeverzwaluwen, dat te verzwakt was om het de thuisclub echt lastig te maken. SDS kwam met de wind in de rug niet onfortuinlijk op een 2-0 voorsprong en Oeverzwaluwen was niet bij machte om nog wat aan deze score te veranderen.
SDS moest het zaterdag doen zonder doen zonder de geblesseerde Frank Bervoets, die een maandje aan de kant zal staan en vervangen werd door Wiebe Heeres.

Centraal achterin was Erik Haitsma weer terug van zijn schorsing en hij vormde met Gerwin het centrum van de verdediging. De wedstrijd begon met een minuut stilte vanwege het overlijden van supporter en erevoorzitter Enno Bruinsma en de thuisclub speelde met rouwbanden om.
Met windkracht 4 in de rug begon SDS goed aan de wedstrijd tegen een afwachtend Oeverzwaluwen. Geplaagd door personele problemen in de achterhoede, koos het voor een 5-3-2 opstelling en ving het SDS op. De thuisploeg moest het spel dus maken en voetbalde zich regelmatig richting het vijandelijke strafschopgebied, maar aan de bal ging er ook heel veel fout. Het waaide niet eens heel hard, maar toch was de invloed van de wind te merken en het hielp SDS zelfs aan twee doelpunten.
Na een half uur mocht Wiebe Heeres een vrije trap nemen namens de withemden en hij draaide het leder richting het doel, maar de bal was te scherp en een prooi voor de doelman. Zo leek het tenminste, want keeper De Lange liet de wellicht zwabberende bal los en Lourens van der Pol was scherp en ter plekke om de 1-0 te maken. Nadat wat andere kansrijke situaties geen kansen opleverden, was het kort voor de rust dezelfde Lourens van der Pol, die een beste kans naast punterde met zijn chocoladebeen.
Geen tweede doelpunt dus en ondanks dat Oeverzwaluwen bijna niet van eigen helft kwam, werd het toch één keer heel gevaarlijk toen Eise Feenstra zijn skills liet zien. Hij passeerde na een counter twee man, maar zag zijn inzet gestopt worden door keeper Jaap Toering. Het zou achteraf de enige kans voor Oeverzwaluwen blijken te zijn geweest en in plaats van een gelijkmaker moesten de gasten kort voor rust de 2-0 incasseren.

Een corner van Lourens van Pol draaide, gedragen door de wind,  over de doelman heen in de verre kruising en ook nu zag keeper De Lange er niet heel goed uit.
Na de rust schakelde Oeverzwaluwen over naar een 4-3-3 opstelling met achterin waarschijnlijk het jongste centrum aller tijden. Het centrale verdedigingsduo bestond namelijk uit Wiebe Feenstra en Steffen Haytema, beide pas 17 jaar oud. Ze deden het prima tegen een op de counter loerend SDS, dat door de tegenwind en de tegenstander achteruit werd gedrukt. Helaas zagen de twee jonkies dat de spelers voor hun geen fatsoenlijke aanval van de grond kregen tegen een geconcentreerd en

zeer agressief spelend SDS, dat dik verdiend ‘de nul’ hield.
De thuisclub kwam er na de thee nog wel een paar keer gevaarlijk uit en kreeg kansen en mogelijkheden om te score uit te breiden. Matthijs Postma had een strafschop verdiend, maar kreeg in plaats daarvan vreemd genoeg een gele kaart. Wiebe Heeres zag zijn inzet gestopt worden door de benen van keeper De Lange en Peter Hoogerwerf knalde hoog over. De grootste kans was echter voor invaller Stan Korbach, die de bal van een uitkomende keeper afsnoepte, maar hem vervolgens niet in een verlaten doel kreeg. Zo was en bleef het dus 2-0 en daarmee stijgt SDS naar een mooie 5e plaats op de ranglijst.

Douwe Posthuma

SDS 2 – Minnertsga 2

1 Februari 2020 voor aanvang van de wedstrijd 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de Heer Bruinsma.
Beide ploegen kwamen gemotiveerd de box uit om er een leuk potje voetbal van te maken. Sds met de bedoeling om de drie punten te pakken, om aansluiting met de sub top te houden. En Minnertsga om uit de degradatie zone te komen.
Sds eerste helft wind mee, je zou denken een beetje voordeel hiervan, schoten op de goal werd geprobeerd helaas geen resultaat. Naast, over keeper stond in de weg. Dirk probeerde het nog met de hand werd gezien door de scheids. Dezelfde dirk viel na twintig minuten uit met een hamstring blessure. Kansen voor Sds genoeg maar de bal wilde er niet in.
Tweede helft eigenlijk hetzelfde beeld, Sds aanvallend maar ja dan moet je ze wel maken.
In de rust had Van der Kamp de keeper er op gewezen dat er afstand schoten zouden komen van Minnertsga. Dit gebeurde ook en dat resulteerde en de 1 nul voor de gasten.
Sds moest dus op zoek naar de gelijkmaker, aanvallen genoeg maar geen doelpunt. Minnertsga vertraagde het spel wat ergernis opriep bij Sds. De linksback wou al persoonlijk een speler uit het veld tillen, was een klein opstootje, voor het vervolg had dit geen invloed op het spel.
In de slot minuten een corner voor de gasten, hoog voor het doel van Sds, keeper moet komen, dat gebeurde niet en verdediger Jurjen kopte in eigen doel. 0-2.
Volgende week naar Drachten dan verwacht ik dat de spelers van Sds nog scherper zijn en een overwinning halen.

Groet Jan Los

SDS 3 verliest in Drylts

Vol goede moed en strijdlust, linies kort op elkaar, strijdplan klaar tegen een van de betere ploegen in onze competitie, alles viel in het water door twee zeer vervelende blessures. Aan het einde van de warming up sloeg ’t noodlot voor Marten toe. Vol door zijn enkel geklapt. Aan z’n gezicht te zien, was dit een serieuze blessure. Toch, na een klein kwartier extra oponthoud en de enkel getaped, stond hij onder de lat. Wat een doorzettingsvermogen en teamgeest. Helaas lukte ’t totaal niet met de enkel en tot overmaat van ramp stonden we binnen 10 min 2-0 achter.
Pieter Kamstra ging onder de lat, klasse, maar na 10 min zat die ook met een van pijn vertrokken gezicht op de mat. Knak in ’t enkel gehoord, dus geen risico, in de auto, spoedeisende hulp bellen, en naar Sneek.
En wat een vreselijke pech voor Pieter, maar de conclusie van de arts was : achilles pees afgescheurd. Ondergetekende was met Pieter naar Sneek, dus het verloop van de wedstrijd heb ik alleen van de jongens gehoord, maar tot de 80 min een gelijk opgaande strijd, met de beste kansen voor ons, helaas benutte we die niet, en loopt IJVC 2 uit naar een ietwat geflatteerde 4-0.
Dat is op dat moment ondergeschikt aan de twee blessures die we opliepen, waarvan vooral die van Pieter een langdurig revalidatie traject zal zijn.
Marten en Pieter, namens heel SDS 3  heel veel beterschap!
Boudewijn

Pieter syn útsicht de kommende tiid….

SDS JO 8-1

Vandaag een mooie 3-7 overwinning op Scharnegoutum. In het begin nog wat onwennig en enigszins onder de indruk van de “grote” jongens bij de tegenstander. Op dat moment een gelijkopgaande wedstrijd. In de loop van de wedstrijd steeds meer de fighting spirit terug gezien. Hierdoor konden we weglopen bij Scharnegoutum met een mooie uitslag als resultaat.
Volgende week thuis tegen SWZ Sneek.
Komt allen!
Groet, Ronny en Frans Pyter

OFK 45 +

SDS hat gjin priis wûn op it OFK 45 + dat sneontejûn holden is yn Frjentsjer.
SDS – Be Quick Dokkum: 1 – 0
SDS – Heeg: 1 – 1
SDS – Lvv Leeuwarden: 0 – 0
SDS – Ropta Boys: 0 – 1
Dêrmei waard SDS tredde yn de poule mei 5 punten út 4 wedstriden. Krekt 1 puntsje te min om de kwartfinales meidwaan te kinnen. Einwinner wie Ljouwerter Sweltjes troch yn e finale te winnen fan WPB Snits mei penalties. In moai toernooi en in moaie ploech fan SDS.

Efkes Balje

Krekt foardat wij justerjûn los soene, gie ik in stapke troch de inkel.
Ik fernaam gelyk dat it net earnstich wie, mar dochs sei myn yntern warskôgingssysteem, dat nochal skerp ôfsteld stiet “gjin fratsen”, der is mear as fuotbal en sneon stean de Dropkick Murphys op it programma en foar de Ierske willerock moat je fit wêze.
Dus mealde it mij yn myn kop om tidens dit oerke om fersichtich oan te dwaan.
Dat wurket dus net.
Ik wie yndield yn de ploech fan 5 mar struide mei paskes dy’t hiel goed wiene foar de ploech fan 4.
Mei gemak kin ik 3 helpballen opneame foar de ploech fan 4.
Yn it eigen team hie ik gjin beslissende bijdrage, foar sa fier ik mij noch heuge kin.
In goeie fuotbalanalist  soe gewoan sizze dat myn ploech mei 5 min 1 fuotballe en de tsjinstanner mei 4 plus 1.
Dêr mei is it gelykspul (8-8) yn de earste striid ek wol ferklearre en relativearre.
De finale fan “twa doelpunten út” wie ek foar de 4 (+ 1).
De fjouwer: Harry, Ferrie, Wouter, Sipke
De fiif: Kerst, Johan, Frank, Menno