Keunstgers en kjeld

Sneon 19-1-2019
18 januari 2019
Weppers tiisdei 22-1-2019
22 januari 2019

Ofrûne sneon waard der net yn Easterein fuotballe op keunstgers, mar hoe sit it no eins mei keunstgers en froast en snie en sa.
Hjirûnder kinne jim lêze wat de KNVB der fan seit.

Vorst

Bij alleen (droge) vorst is er in principe weinig aan de hand. Het meest gebruikte kunstgras is gemaakt van Polyethyleenvezel en kan goed tegen vorst. Voor de rubberen korrels geldt hetzelfde. Het enige wat er kan gebeuren is dat het veld wat harder wordt, omdat het materiaal door de vorst stugger wordt. De meest moderne kunststofkorrels (TPE) veranderen zelfs onder zeer koude weersomstandigheden nauwelijks. Zo lang de gevoelstemperatuur niet onder de -15 komt hoeft er niet afgelast te worden.

Rijp

Wanneer de luchtvochtigheid hoger is en de waterdamp uit de lucht neerslaat en aan het gras vriest ontstaat er een witte aanslag. Dit wordt rijp genoemd. Wederom vormt het geen gevaar voor het kunstgras, maar het veld wordt mogelijk wel gladder. Rijp ontdooit wel relatief snel en is ook met sleepnetten te verwijderen. Afgelasting door rijp lijkt dus vrij onwaarschijnlijk.

IJzel

IJzel is regen die bevriest wanneer het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er kan zich een ijslaagje vormen en hierdoor wordt het veld glad. Het duurt normaliter enkele uren voordat ijzel ontdooit, maar soms duurt het ook veel langer. IJzel kan wel tot afgelastingen leiden, omdat de kans op uitglijden tot gevaarlijke situaties zorgt. Het is dus vooral zaak om te beoordelen hoe glad het veld daadwerkelijk is. Het kunstgras kan het wel hebben.

Sneeuw

Ook sneeuw zal de kwaliteit van het kunstgras niet verslechteren. Toch wordt de kans op regelmatig uitglijden extreem groot en is het raadzaam behoorlijk besneeuwde velden niet te bespelen. Het bespelen van een besneeuwd veld vergroot de kans dat de sneeuw in de mat en rubber wordt getrapt. Wanneer de temperatuur dan iets stijgt en vervolgens weer zakt onstaat er een grote ijsplaat. Dan veranderd voetbal opeens in dancing on ice en begint jullie rechtsback rondjes 34,10 sec te rijden.

Sneeuwruimen en strooien

Sneeuwruimen met sneeuwscheppen en andere apparatuur wordt afgeraden. Het kan schade toebrengen aan de kunstgrasmat. Daarbij loop je de kans dat er veel korrel mee wordt geschoven, waardoor je die later weer moet gaan aanvullen. Vorst bestrijden met zout of pekel wordt ook afgeraden. Tijdens het dooien komt het zout in de bodem en mogelijk in het grondwater, wat niet goed is voor het milieu. Nog belangrijker om het niet te gebruiken zijn de voorschriften van veel kunstgrasleveranciers. Mocht u door het strooien van zout of andere chemische middelen problemen met de mat krijgen dan vervalt mogelijk de garantie.

En dan nu afwachten wat het weer gaat doen. Mocht het echt gaan sneeuwen dan zullen inderdaad veel wedstrijden afgelast worden. Of ijzel afgelastingen gaat veroorzaken is vooral afhankelijk van het tijdstip dat de dooi intreedt.