Sneon 16 april 2022

Programma, seleksje en útferkeap!
15 april 2022
Weppers woansdei 20-4-2022
20 april 2022

Programma sneon

09:00 SDS JO11-1 – fc Harlingen JO11-1 9-3
09:00 SDS JO8-2 – vv Sneek Wit Zwart JO8-3
09:45 SDS JO17-1 – QVC JO17-1 2-4
09:00 Scharnegoutum JO10-1 – SDS JO 10-1 4-12
09:00 ONT JO15-1 – ST SDS/Nijland JO15-1 1-3
14:30 Willemsoord 1 – SDS 1                              2-3

Willemsoord 1 – SDS 1

SDS in extremis langs Willemsoord
SDS won zaterdag in een zonnig Willemsoord met 3-2 van de rode lantaarndrager, maar de manier waarop leverde wel stof tot nadenken op. De eerste helft speelde SDS bedroevend slecht en mocht het blij zijn met maar een 2-1 achterstand. Na de rust een totaal ander beeld met een gedreven SDS dat in de slotfase twee keer toesloeg en zo toch nog won.

SDS leek na twee sterke optredens tegen hoogvliegers Workum en SVM wel klaar voor de nummer 14 van de ranglijst. Maar alle aanwezigen die hoopten op een simpele overwinning voor de gasten, kwamen bedrogen uit. Zelden zal SDS namelijk zo slecht hebben gespeeld als de eerste helft in Willemsoord en dit leverde zes hele grote en een paar halve kansen op voor de thuisclub. Onbegrijpelijke taferelen speelden zich af in de normaal zo betrouwbare defensie van de withemden, maar het liep in eerste instantie allemaal nog goed af. De enige die op de been bleef in de deze fase was keeper Jaap Toering en hij hield Jeroen Dekker van scoren af toen deze trainer/speler alleen voor hem opdook. Hij kreeg hulp van Pieter Sijtsma, toen die een zeker doelpunt op de lijn blokte na een corner en zag Jeffrey Veldberg de bal verkeerd raken in zeer kansrijke positie. Tegen alle verhoudingen in kwam SDS dan ook op voorsprong, toen Pieter Sijtsma mooi hoog voorzette vanaf de rechterkant en Lourens van der Pol de 0-1 tegen de touwen knalde.
De rust leek teruggekeerd bij SDS, maar toen Ruben Siemonsma vanaf de aftrap alleen voor keeper Jaap opdook, was wel duidelijk dat nog steeds niemand bij de les was. De eerste keer kon Jaap nog redding brengen, maar toen Siemonsma vijf minuten later weer oog in oog met hem stond, werd het wel 1-1. De rust leek gehaald te kunnen worden met deze stand, maar alles wat mis kon gaan ging ook mis en op slag van rust kwam Willemsoord dan toch op een meer dan verdiende voorsprong. SDS besloot een kansrijke vrije trap kort te nemen en dit mislukte waarna de thuisclub razendsnel omschakelde en Jeroen Dekker alleen voor Jaap kalm de 2-1 binnen schoof.
Gerbrand Kramer en Gerwin Sybesma werden in de rust vervangen door Wiebe Heeres en Wierd Hofstra, waardoor Remco Hylkema naar de achterhoede verhuisde. Dit alles in combinatie met heel veel druk en een voorbeeldige inzet deed de wedstrijd kantelen in het voordeel van SDS. Het leverde ook kansen op, maar Peter Hoogerwerf schoot via de keeper op de lat en de gelijkmaker van Wierd Hofstra werd om onduidelijke redenen afgekeurd. Even later werd Lourens van der Pol bij één van de vele voorzetten van Peter Hoogerwerf gevloerd in zeer kansrijke positie, maar de scheidsrechter was na de rust de weg ook wat kwijt en gaf geen strafschop.
Kort hierna kreeg Jeroen Dekker de kans om Willemsoord in veilige haven te schieten, maar hij schoot de enige kans die de thuisclub na de rust kreeg gelukkig voor SDS voorlangs. De gasten bleven alles geven voor een goed resultaat, namen soms grote risico’s, maar moesten lang wachten op de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd werd het dan toch 2-2 toen Luuk van der Schaar ver ingooide, de boomlange Wierd verlengde en wederom Lourens droog raak schoot. Wierd kreeg nog twee enorme kansen, maar hij kopte in vrije positie over en volleyde van dichtbij een beste kans naast. Ook de inmiddels talloze voorzetten van rechtsbuiten Peter Hoogerwerf werden niet afgerond en de klok tikte door naar de 90 minuten.
Een puntendeling leek ook op zijn plaats, maar daar had Lourens van Pol geen boodschap aan en na een mooie diepe bal van Matthijs Postma werkte hij de 2-3 achter keeper Weijs. De grensrechter deed nog een wanhopige poging om het doelpunt af te keuren, maar de scheidsrechter draaide de goal niet terug. Grote vreugde bij SDS dat een dramatische eerste helft met een sterk tweede bedrijf had goedgemaakt en zo bracht de eerste hattrick ooit van Lourens van der Pol de withemden de winst.
Douwe Posthuma

SDS JO19-1 – sc Berlikum JO 19-1     1-2

De foarsprong fan 1-0 koe net fêstholden wurde.
SDS JO 19-1 ferliest mei 1-2

SDS JO 17-1 – QVC JO 17-1    2-4

SDS JO17-1 kaam krekt wat te koart tsjin QVC JO17-1

ST. SDS/Nijland JO15-1 wint op ‘e nij!

ST SDS/Nijland 15-1 wint na de inhaalwedstrijd maandag in Nijlân, vandaag ook bij ONT met 1-3. Tegen een technisch uitstekend, maar fysiek mindere tegenstander werd voor de verandering deze keer beter met de kansen omgesprongen. Met 7 uit 7 staan we mooi 8e en laten we zien dat we prima meekunnen in deze sterke ‘Wâld-1e-klasse’. Komende zaterdag thuis tegen Harkemase Boys 15-1, om de winning-streak door te zetten😁.  Gr. Minne

Efkes Balje

Wij mochten op it “centrecourt fan SDS” en dat brocht ús op foarhân yn it feeststimming.
It plak fan de Eastereinder feesten en it plak wêr’t it fuotbaljen begjint bij SDS.
Foar de Efkes Ballers, dy’t yn harren safolste jeugd sitte wie it de herinnering oan eardere tiden, doe’t hjir fûleindich traind waard sa flak foar de boksen.
It fjild lei klear mei de linen op perfekte maat foar 5 tsjin 5. Der wiene twa dinkjes om op te lossen. Der wiene net 10 mar 9 en dus waard it 5 tsjin 4. It twadde punt wiene de doelen. Dy wiene te grut. Dat gejuich en dat tellen de hiele jûn dat is in ramp. Dus kamen der in pear pionnen yn it doel te stean.
Dat is fantastyk. Dan is der altyd diskúsje. Oer de pion hinne, tsjin in omfallende pion en dan neist of der yn. Hearlik. Troch “de goeie freed tinzen” kamen we der goed út.
De fjouwer, mei debutant Jelle Vellinga (hij soarge mei syn oanwêzichheid dat de gemiddelde leeftyd mei 6 jier sakke, gie earst effektyf om mei de kânsen. in foarsprong fan ien of twa doelpuntsjes mar doe’t se nei in healoere om de twa minuten fregen at it hast tiid wie, wie der gjin peaske-genede. Om no te sizzen dat de fiif it tempo opfierden giet iets te fier, mar se wisten wol rie mei de romte. De fiif wûnen.
De finale, altyd twa doelpunten út, mar no op fersyk fan de fjouwer ien beslissend doelpunt, hie yn de boeken kommen fanwege de koarte tiid.
Nei iets fan minder as 30 sekonden koe de skriuwer fan dit stikje in knoffelaksje fan ien fan de fjouwer ôfstraffe en koe hij syn earerûntsje meitsje lâns supporters en syn thús ynstudearre dûnske útfiere.
Mar ja, dan is dêr de VAR. Dy beslúte dat er dochs om twa doelpunten fuotballe wurde moast.
Foar de 5 gjin probleem. Sipke krige syn euforysk momint ek: hij skoarde nûmer 2.
It wie in goeie Goeie Freed.
De 4: Kerst, Jelle, Menno en Harrie
De 5: Folkert Rients, Johan, Sipke, Wouter en Aant