10:35 ST SDS/Nijland JO17-1 – SC Franeker JO17-2 3-4
11:00 SDS MO17-1 – ST Stiens/DTD MO17-1 2-11
14:30 SDS 4 – Leeuwarder Zwaluwen 10 gnt
10:30 ST Stiens/DTD JO15-2 – ST SDS/Nijland JO15-2
12:30 LAC Frisia 1883 JO19-2 – SDS JO19-1 4-4
14:30 Waterpoort Boys 3 – SDS 3 8-4
14:30 FC Burgum 6 – SDS 5 g.n.t.

SVM 1 – SDS 1

SDS verliest na valse start van SVM
SDS wilde zaterdag tegen SVM de winnende lijn van de laatste weken doortrekken, maar stond na vijf minuten al 2-0 achter in Marknesse. Na deze horror-start stonden de withemden voor een schijnbaar onmogelijke opgave en het werd nog erger toen de 3-0 ook viel. SDS deed er vervolgens alles aan om er nog een wedstrijd van te maken, maar kreeg bijna geen kansen en bleef steken op een 3-1 nederlaag.
Vol goede moed ging de reis naar Marknesse, waar het ongelukkig aan de competitie gestarte SVM de tegenstander was. SVM kon zich echter geen betere start wensen in deze wedstrijd, want binnen vijf minuten konden ze al twee keer juichen. SDS begon dan ook dramatisch met een te korte terugkopbal, waarna keeper Jaap Toering nog redding leek te kunnen brengen. Helaas spatte de bal precies voor de voeten van linksbuiten Sam van Benthem en hij schoot SVM overtuigend op een 1-0 voorsprong.
SDS was nog steeds niet bij de les na deze vroege achterstand (2 minuten) en drie minuten later lag de 2-0 ook al achter keeper Toering. Een snelle ingooi aan de rechterkant resulteerde in een voorzet en om onduidelijke redenen stonden er een paar spelers van SVM volledig ongedekt in het strafschopgebied. Het was uiteindelijk Martin Peters die de tweede goal van de thuisclub overtuigend binnen kopte en SDS stond  na vijf minuten al voor een onmogelijke opgave.
Na dit zeer teleurstellende begin pakte SDS de draad op en ging het op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de eerste helft kreeg het eigenlijk geen enkele uitgespeelde kans. Bovendien bleef het oppassen voor de counters van SVM, die een paar keer voor veel gevaar zorgden. De wil was er wel en we kwamen ook met grote regelmaat bij de goal van SVM, maar de thuisclub had verdedigend de zaken goed op orde en gaf achterin weinig ruimte weg.
Na de rust voerde SDS de druk nog verder op en moest SVM dan ook toezien hoe de gasten de wedstrijd naar zich toe trokken. Na een ongelukkige handsbal kwam SVM echter ook nog op 3-0, toen Martin Peters de goedkope strafschop benutte. De wedstrijd leek nu helemaal gespeeld, maar even later gebeurde hetzelfde aan de overkant en het was invaller Habtamu de Hoop die namens SDS deze strafschop overtuigend in de kruising schoot.
De 3-1 gaf SDS nieuwe energie en het ging vol op de aanval spelen, maar alle goede bedoelingen stranden in het zicht van de haven. In de buurt van de goal lukte er de hele middag eigenlijk weinig tot niks en echte grote kansen kreeg SDS ook nu weer niet. Alleen Teun Heeres kreeg een schietkans dicht bij de goal, maar hij schoot weinig overtuigend in. SVM kreeg nog twee kansen om de score op te voeren, maar ook zij scoorden niet meer en zo eindigde deze druilerige middag in Marknesse in een teleurstellende 3-1 nederlaag. Komende zaterdag nemen we het in eigen huis op tegen Oeverzwaluwen.
Douwe Posthuma

SDS 2 – Makkum 2

Vandaag Sds tegen Makkum 2, was even bij de warming up van beide ploegen en wat mij op viel dat Makkum een jonge ploeg had. Jong en gretig.
Even een praatje gemaakt met interim-coach Jeroen Brouwer, had het verzoek gekregen van Marco om hem te vervangen omdat deze andere zaken had dit weekend.
Sds en Makkum begonnen aan deze wedstrijd met hetzelfde aantal punten, Makkum een beter doelgemiddelde, dus gelijkwaardige teams.
Om half drie klonk het beginsignaal van scheidsrechter Enne Bruinsma, beide ploegen begonnen in een hoog tempo aan de wedstrijd. Dus aanvallen over en weer, aanval Sds afgefloten wegens buitenspel, daarna Arjen kwam vrij voor de doelman van Makkum, lob erover heen en zou zeker een goal zijn geweest, maar schoot tegen de doelman.
Daarna Frank door in het strafschopgebied tussen twee man van Makkum overtreding werd gemaakt, strafschop zou je zeggen. Werd niet gegeven door de scheids, vloot een goede wedstrijd in de ogen van sds, hoewel Makkum daar later anders over dacht.
Zoals zo vaak in de wedstrijden van Sds kwamen ze weer op achterstand door een goede aanval van Makkum, verdediging en doelman werden verrast.
In de 17 minuut kwam Sds op gelijke stand door een doelpunt van Wesley op aangeven van Sjoerd, darvoor was Sds ook bezig met een paar fraaie aanvallen mar met geen resultaat. Makkum probeert Sds onder druk te zetten maar het kukt hun niet om de tweede voor hun te maken. De verdediging verhinderde dat, dit resulteerde wel voor een Sds speler een gele kaart.
Tweede helft was pas twee minuten aan de gang en Makkum scoorde hun tweede goal, netjes uitgevoerde aanval waar Sds geen antwoord op had. Paar minuten later onderschept Ewout de bal op middenveld, bereikt Wesley, deze geeft af op Sjoerd en deze schiet de bal hard in het dak van het doel. 2/2
Makkum voert de druk op, Sds zakt weer in. In de 60 minuut wordt Frank gewisseld voor Wessel, wat inhield dat Arjen op het middenveld komt te spelen, Wessel voorin wat later bleek een gouden wissel van interim-coach Jeroen.
Laatste wapenfeit van Sjoerd was een schot op paal, Tjeerd verving hem. Sds en Makkum waren dus beide op zoek naar de winnende goal, Wesley bedient de opkomende Jurjen geen resultaat. Tot de 85 minuut, speler Makkum maakte hands in het strafschopgebied, scheids geeft een strafschop,

Ewout de penalty killer van Sds, schiet raakt. De 3/2 was een feit. Gezien het aantal minuten wat nog moest worden gespeeld kat in het bakkie, helaas Makkum kwam in de 90 minuut op gelijke hoogte. Daarvoor was Lieuwe gewisseld, deze had zijn taak volbracht, Allert viel in, deze maakte een actie vanaf rechts en bereikte Wessel en deze scoorde de 4/3.
Zoals gezegd een gouden wissel, dit leverde weer drie punten op voor Sds.
Moet nog een puntje vermelden dat de bank van Makkum slechte verliezers zijn met betrekking op de leiding, opmerkingen van Sds slechte ploeg, zeg ik het nog bescheiden en ten aanzien van de strafschop die Sds kreeg, had ik wel verwacht en hoeveel heb je de scheids gegeven.
Loop al vele jaren mee in deze wereld maar had deze opmerkingen van een trainer in opleiding niet verwacht. Het vierde doelpunt was een mooi antwoord op deze opmerkingen van de bank van Makkum.
Groet Jan Los.

SDS VR 1- Hardegarijp VR 1

De gasten wiene doeltreffend  yn it benutten fan kânsen. Yn de earste helte rûnen se út nei 0-3. Nei it skoft stie it better bij SDS en wiene der kânsen. Hardegarijp rûn lykwols út nei 0-6.
Jeska Terpstra makke de earetreffer.

WPB 3 – SDS 3

Yn in knotsgekke wedstriid ferlear SDS 3 mei 8-4 fan WPB 3 yn Snits. SDS kaam mei 1-0 foar, mar nei in omstriden goal foar de WPB’ers en twa kear mei de eagen knipperje stie it yn ien kear 5-1 foar de Snitsers………. Mei de rêst waard der praten oer Sparta – AZ wêr ’t Sparta nei in 4-0 efterstân dochs noch 4-4 spile. Mei dit fertrouwen gie SDS de twadde helte yn en dat die fertúten. De goals foelen no op ‘e nij as ripe appels en SDS kaam werom oant 5-4 en hie sels in hiele grutte kans op de 5-5. Dizze foel spitich genôch net en de wedstriid foel ynien kear de oare kant wer op. 8-4……. Jelmer makke 3 goals en Mark 1. In prachtige wedstriid foar it publyk! Mar …………..

SDS 4

De jonges fan SDS 4 hiene der nocht oan. Justerjûn foar tsienen út de kroech, in snipperdei frege bij de baas en de skuon efkes oppoetst. Se koene mar komme…..
Se kamen net. Ljouwerter Sweltsjes nei in tillefoantsje: Wij meenden dat we afbeld hadden…….

Dus oefene SDS 4 mei in partijtsje 7 tsjin 7 en woene se best efkes wuive nei de fotograaf

Efkes Balje

Wiken leit it stil. It Efkes Baljen. De oergong fan it gers yn Wommels nei de keunstmatte yn Easterein gie net floeiend. Smoeskes fan neat waarden der wiken lang oandroegen om mar net te kommen. En doe wie dêr de fuotbalklup út Littens. Sij woene freed traine op it keunstgers. “Jim kinne wol efter de sporthal” krigen wij te hearen fan Syb.
Dat berjocht wie amper op Whatsapp setten of de earsten melden harren al oan mei de wurden “echt gers bin der” en “it wurd wer ris tiid”.
Mar leafst 12 man stiene der klear. It wie wennen. Earst wie it fjild te lyts, doe wie it te smel, doe foel it tsjuster samar yn en skoden wij it fjild op en doe skooden wij werom. It joech allegear neat. Der kaam gjin ferliezer. De grutte partij einige yn 9-9 mar dat hie best wol oars wêze kinnen.

Harrie wist seker dat in kopbal dûbel telde, sommigen wisten it net seker en wer oaren wisten seker dat it net sa wie. Dy lêsten sieten foaral bij de tsjinstanners. At dy geweldige kopbal fan Harrie wol dûbel teld hie dan…..
Wij hawwe it noch efkes neisjoen, mar in kopbal telde yn Wommels en op it keunstgers dûbel. Dat is fêstlein.
It wie noch net regele foar it trainingsfjild yn Easterein.
Fanôf no telle se dêr ek dûbel.
Dus net mei weromwurkjende krêft.
Sneu foar Harrie en syn maten.
De tsjinpartij libbet mei.
Mei weromwurkjende krêft.
Dus wie it gewoan 9-9.
De finale mei twa doelpunten kaam ek net ta in winnend slotstik.
It bleau 1-1 en doe’t de klok 9 sloech moast de spullieder der wol in ein oan meitsje want it waard allegear wat krakkemikkerich bij sa wol de iene as de oare.