Remco Hylkema,  dy’t net yn byld is op dizze foto, mar de 1-0 oantekent

en de 3-0 troch Kevin den Haan.

nei ôfrin sjocht fotograaf Henk Bootsma blide trainers.

Hjir it ferslach fan trainer Douwe Posthuma:

SDS grijpt de eerste overwinning tegen Heeg
SDS begon als drager van de gevreesde ‘rode lantaarn’ met één punt uit tien wedstrijden aan 2024 en de thuiswedstrijd tegen Heeg voelde vooraf dan ook als een laatste kans om nog aan directe degradatie te ontsnappen. Bij de thuisclub was er een basisplaats voor middenvelder Robin van der Weg (die tot nu altijd in SDS 2 speelde) en keerde keeper Jaap Toering terug onder de lat, kritisch gadegeslagen door pupil van de week en zoontje Siem.
Beide teams begonnen voorzichtig en waren niet van plan om veel ruimte weg te geven, waardoor er weinig kansen ontstonden. SDS hanteerde veel de lange bal, maar onder andere door de windkracht 4 die over het veld waaide, waren deze voornamelijk een prooi voor keeper Marten Wijnia. Beide teams kregen uiteindelijk één hele grote kans voor de thee en de eerste was voor de gastheren. Een mooie voorzet van de rechterkant plofte voor de voeten van de volledig vrijstaande Wierd Hofstra, maar ‘The Hoff’ mikte net niet goed en Wijnia kon redding brengen. Aan de overkant ontsnapte spits Rients Wijnia aan buitenspel en was het aan goed keeperswerk van de alerte Jaap te danken dat Heeg niet op voorsprong kwam. Zoon Siem was echter duidelijk in zijn commentaar “hij mag ook wel eens een bal tegenhouden toch, daarvoor staat hij er”.
Jaap had verder een rustige middag en zag SDS geconcentreerd verdedigen, maar altijd was daar de dreiging van roofdier Johannes Hoekstra. De aanvaller speelde goed met de ruimtes en zijn loopacties waren mooi om te zien, maar al zijn pogingen werden in de kiem gesmoord. Aan de andere kant was het eigenlijk meteen na de rust raak, waardoor de wedstrijd van het slot ging en de tweede helft was dan ook totaal anders dan het eerste bedrijf. Een prachtig getrapte corner van Gerbrand Kramer kon binnen worden gewerkt door Remco Hylkema, die SDS hiermee op een hoopgevende 1-0 voorsprong zette.
De buit was nog lang niet binnen, maar Heeg was niet bij machte om tot kansen te komen en de ruimte voor SDS om gevaarlijk te worden werd groter en groter. Stan Korbach moest zich laten vervangen door Kevin den Haan en laatstgenoemde stak Lourens van der Pol weg op links. Zijn voorzet kwam uit bij Peter Hoogerwerf, die aan kon nemen en de hoek uit mocht zoeken. Hij besloot de 2-0 heel bekeken over de liggende Wijnia te stiften en na een uur leek de wedstrijd beslist.
Heeg ging hierna over op een alles-of-niets tactiek, maar dit leverde vooral heel veel ruimte op voor SDS en de gasten konden niet gevaarlijk worden. Het was dan ook wachten op meer doelpunten, maar invaller Douwe Jan Vellinga weigerde de trekker over te halen toen hij zich vrijspeelde rond de strafschopstip.  Ook Peter Hoogerwerf deed dit niet, toen hij de bal over zijn tegenstander wipte en van dichtbij hard net langs de bovenhoek schoot.
Uiteindelijk was het kort voor het einde Kevin die de wedstrijd definitief besliste. Na weer een voorzet viel de bal voor zijn voeten en hij knalde de 3-0 onbedaarlijk hard in de kruising. De vreugde was groot, want de laatste competitie overwinning van SDS dateerde van 20 mei 2023, toen er werd gewonnen bij Waterpoort Boys. En laat WPB nou net de tegenstander zijn volgende week in de Waterpoortstad. Op voorhand een degradatiekraker van jewelste en voor SDS een kans om de stijgende lijn door te trekken.

De rentree fan Douwe Poesthuma levere lokkich genôch gjin kater op. 😉

Hardegarijp 2 – SDS 2

Zaterdag was het voor de spelers vroeg uit de veren om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Hg. Dus de horeca van Wommels en Easterein hadden een slechte avond qua omzet.

Voor aanvang van de wedstrijd werd er 1 minuut stilte gehouden voor het overlijden van een oud-trainer die veel voor Hg had betekend. Trainer van Sds had weer een opstelling op papier gezet, elke keer weer puzzelen omdat er blessures zijn en spelers elders ingedeeld.

Eerste helft Hg voor de wind dus oppassen voor de lange bal op de spits van Hg, Dolfi, deze was in een jaar tijd niet sneller geworden maar toch een speler die belangrijk is voor Hg. In de 30 ste minuut was het dan zover en werd de 1 0 gemaakt door Hg, prima aanval en fraai afgemaakt. Maar de vreugde was van korte duur voor hun want daarna uittrap van onze doelman Jelte werd goed opgepakt door Sds en Tim scoorde in tweede instantie de gelijkmaker. Laatste vijf minuten van de eerste helft waren voor Sds, aanvallen opgezet door Lieuwe, Tim maar helaas leiden dit niet tot een doelpunt. Dus ruststand 1 1

Begin tweede helft altijd moelijk, Hg zette Sds onder druk en maakte al snel de 2 1 door een goed opgezette aanval waar de verdediging van Sds geen antwoord op had. Daarna ging Sds op zoek naar de gelijkmaker helaas wou de bal er niet in, diverse pogingen van Wessel s, kopbal Jelmer, schot Tom het mocht allemaal niet zo zijn. In de laatste fase van de wedstrijd kreeg Hg ook nog een strafschop, wel gemakkelijk gegeven door scheids, wat taferelen vooraf op het nemen van de strafschop. Hg maakte de 3 1 maar moest over worden genomen, dus Jelte had nog een kans om deze te keren. En eerlijk is eerlijk ik had hem al opgeschreven als de 3 1 maar Jelte hield de bal tegen. Sds weer aan de bak op de gelijkmaker eruit te slepen maar het mocht niet zo zijn Hg maakte alsnog de 3 1.

Volgend week thuis tegen Minnertsga, wordt weer een puzzel voor de staf van Sds2 spelers afstaan aan het eerste terwijl wij ze ook goed kunnen gebruiken vooral als ze alleen op de bank zitten bij Sds 1. Blessures Jeffrey, Jurjen en nog een aantal die met pijntjes spelen.

Jan Los

Heerenveense Boys 9 – SDS 4

SDS 4 gie fol fertrouwen nei Hearrenfean, mar dit levere gjin punten op. It lyts flaterke efteryn levere al gau de 1-0 foar Heerenveense Boys op en in pear minuten letter moast Jorrit Veldman fan it fjild ôf mei in knibbelblessure. SDS krige wol in pear kânskes, mar oer de hiele wedstriid wie Heerenveense Boys krekt wat better. In goal fan Sije waard noch ôfkeurd. It waard úteinlik 3-0 foar de boys.

SDS JO17-1 debutearret yn de haadklasse

In prima wedstriid fan SDS JO17-1 lêze wij op X. “Wonderschone” doelpuntenmakker wie Marcus Ykema.
Bij it skoft 2-1  foar Drachtster Boys JO17-2 en dat wie ek de einstân.

SDS JO10-1 – sc Bolsward JO10-1   7-7

Bij it skoft stiet it 4-2 foar SDS.
De twadde helte mei SDS nei de toer taspylje.
Yn it ferline wie it dan wol wis dat SDS it noch better dwaan sil.
Mar…….

It waaide dat it rikke en bij sc Bolsward hiene se de opdracht krigen om te sjitten.
Doelman Thys Strikwerda hie it der mar drok mei en kearde aardich wat ballen

Uteinlik wurdt it in triller mei in einstân fan 7-7.  Foar skiedsrjochter Erik Haitsma wie it genieten sa ticht bij it spul.