ST SDS/Nijland JO15-1 Franeker SC JO15-2 1-1
09:00 Oosterlittens JO13-1 ST SDS/Nijland JO13-2 5-4
10:00 TOP’63 JO15-1 ST SDS/Nijland JO15-2 3-5
12:15 GAVC JO17-2 ST SDS/Nijland JO17-2 3-3
14:00 QVC VR1 SDS VR1 2-6
14:30 ONS Sneek JO19-2 SDS JO19-2 3-0
15:00 Franeker SC 6 SDS 5 0-4

SDS knikkert Rottevalle uit de beker

SDS bekert verder na een indrukwekkende overwinning (5-0) op Rottevalle, de koploper van 3B. Rottevalle spaarde een half elftal en maakte een hele zwakke indruk, waardoor het alle hoeken van het veld kreeg te zien. Het duurde lang voordat SDS de 1-0 maakte, maar gezien het aantal kansen was een overwinning met dubbele cijfers heel normaal geweest.

SDS gaf net als Rottevalle een paar basisspelers rust en dus mochten Marco Rijpkema, Luuk van der Schaar en Frank Bervoets in de basis beginnen. De thuisclub begon sterk en de wedstrijd had na tien minuten ook al beslist kunnen zijn, maar pogingen van Matthijs Postma, Peter Hoogerwerf, Marco Rijpkema en Pieter Sijtsma troffen geen doel. Dat scoren ons niet altijd makkelijk afgaat bleek ook de rest van de eerste helft, want de 1-0 viel pas in de 45e minuut. Daarvoor hadden Lourens van der Pol, Matthijs Postma en Frank Bervoets al weer een paar flinke kansen om zeep geholpen. Gelukkig kwam de meer dan verdiende voorsprong dan toch op het bord, toen Steven van der Pol mooi de diepte in werd gestuurd door Peter Hoogerwerf en oog in oog met de doelman liet de jonge spits zien hoe het wel moet.

Rottevalle kon geen vuist maken en het team dat normaal aan de lopende band scoort, kwam de hele wedstrijd niet tot ook maar één doelpoging. Keeper Jaap Toering hield dan ook ‘de nul’, maar moest wel rondjes rennen in het strafschopgebied om wat warm te blijven op deze frisse dag in november. Intussen genoot de doelman van het spel voor hem, want het gaspedaal werd de tweede helft weer flink ingedrukt. SDS schoot uit de startblokken en de eerste de beste aanval leverde meteen de 2-0 op, toen Steven van der Pol zijn grote broer Lourens een niet te missen kans bood. Even later denderde Matthijs Postma door de verdediging na een mooie combinatie met Steven van der Pol en ook hij schonk Lourens van der Pol een kans voor een verlaten doel (3-0).

De wedstrijd was beslist, maar nog lang niet voorbij en met speels gemak reeg SDS de kansen aaneen. De 4-0 liet dan ook niet lang op zich wachten en werd gemaakt door Frank Bervoets, die een strafschop benutte na een overtreding op de aalgladde Peter Hoogerwerf. Diezelfde Hoogerwerf mocht zelf de 5-0 maken, na een fantastische rush van rechtsachter Luuk van der Schaar en dito voorzet. De jonge verdediger (18 jaar) begon voor het eerst in de basis en maakte een sterke indruk. Ook de 17-jarige Anco Bervoets mocht voor het eerst aan het grote werk ruiken, toen hij tien minuten voor tijd Remco Hylkema verving als linksachter.

Inmiddels had Rottevalle, dat de hele middag een speelbal was geweest van de thuisclub, de handdoek allang gegooid en in de laatste minuten bleken er zelfs nog maar negen spelers in het veld te staan. Het gaf ook wel een beetje aan hoe de bezoekers deze wedstrijd beleefden. De vraag was dan ook na de tijd of SDS nou zo goed was of Rottevalle zo slecht, maar wat maakt het ook uit, want het was ouderwets genieten in Oosterend.

Douwe Posthuma

QVC VR1 – SDS VR1    2-6

Doelpunten binne makke troch:  Jeska 2, Seriette 2, Hester 1, Femke 1

Hardegarijp 2- SDS 2

Vandaag maar eens in Hardegarijp geweest om SDS 2 te zien voetballen. Na het verlies tegen Heeg werd het wel weer eens tijd om een strijdbaar elftal te zien die voor de volle winst zou gaan.
En strijdbaar waren de heren voetballers van Sds. De elf van Okke gingen voortvarend van start, wat resulteerde in aanvallen met verzorgend voetbal. Al in de vijfde minuut scoorde Sds de 1 nul, dat dachten wij, maar werd afgekeurd wegens duwen van tegenstander. De tegenstander had op het aanvallende spel geen antwoord. Een snelle en verzorgende aanval vanaf het middenveld en een knappe actie van Sjoerd werd een van de aanvallers bereikt die de paal raakte met zijn schot. Daarna nog een actie van Bouke, terug in basis na een avontuurtje in het eerste, vrije trap leverde op rand strafschopgebied niks op. Kortom een eerste helft sportief.
Tweede helft werd wat grimmiger beide ploegen gingen voor de winst. Overtredingen over en weer. De wissel werden ingezet door Van Der Kamp. Habtamu viel in voor Tjeerd die een goede eerste helft had gespeeld. Lieuwe werd gewisseld door Inne in te brengen. Doordat het van beide kanten steeds op het scherp van de snede werd gespeeld, overtredingen van beide kanten, kon het niet uitblijven dat de overigens goed leidende scheids, dat er kaarten werden uitgedeeld. Arjen en Jort geel, speler Hardegarijp geel en door een duel om de bal tussen twee spelers werd er rood gegeven aan een speler van Hardegarijp, deze kon zijn handen niet thuishouden en raakte Sds speler vol op kaak. Door dit voorval stond iedereen op scherp en echt iedereen publiek spelers en trainers. In de laatste categorie viel ook een gele kaart en wel voor de trainer van Hardegarijp. Okke nam daarna een wijs besluit om de nummer vier eruit te halen, deze was het er niet mee eens maar had er later toch vrede mee. Einde naderde SDS kreeg een vrije trap op de rechterkant , Sjoerd achter de bal, iedereen had gerekend op een bal die in de zestien werd gebracht maar daar dacht Sjoerd anders over en schoot over alles en over de keeper heen hoog in de verste hoek. Doelpunt ……..
Nog een paar minuten te gaan dus geen risico nemen en de punten meenemen naar huis.
Groet Jan Los

SDS 4 – Workum 4     4-2

Fan ús korrespondint yn it fjild:
Alwer in knappe oerwinning dit seizoen mei ynset!
4-2 wun, mei in hattrick fan Jelmer en in goal fan Mark! Verdienstelijk wie de arbitrage hjoed ek, de grinsrjochter (Martijn) siet sa lekker yn de wedstriid dat ie 90min flagje woe en Jelle (skiedsrjochter)  hie yn it heetst fan de striid ek alles yn controle!

sc Franeker 6 – SDS 5   0-4

Doelpunten fan Tjipke Klaas Okkema (2), Syb Overal en Harm Auke Dijkstra

SDS JO19-1 – Leeuwarder Zwaluwen JO19-2

De vierde van de 5 clubs uit de competitie. De Zwaluwen speelden maandagavond gelijk tegen St. Annaparochie. Van de andere drie Liwwadder clubs werd gewonnen.

Gaandeweg zou blijken dat een zogenaamde #WvVGK oftewel Wedstrijd van Veel Gemiste Kansen zou worden. Na ‘5 werd het 0-1 uit een eerste aanval van de LZw.

Er kwamen vervolgens in 12 minuten 10 kansen, waarvan 5 opgelegde. Waar schoten werden verwacht waren dat passjes en mogelijke intikkers werden terugspeelballen op de keeper. Uiteraard stond de keeper ook af en toe in de weg. ‘25 benut Anco de penalty wegens hands. Rust 1-1. Het had net zo goed 6-1 kunnen zijn.

Dat pakte anders uit, want ‘Als’ bestaat niet in het voetbal. Na rust liep Lzw uit naar 1-2 en 1-3. Tjitse maakte het nog spannend ‘75: 2-3 en de jacht op de gelijkmaker werd geopend.  LZw had snelle mensen op het middenveld en in de aanval en uit 6 aanvallen 4 doelpunten scoren is ook een kunst. De leiding gaf ook eerlijk toe dat de krachtsverhoudingen een gelijkspel hadden verdiend. Daar doen we het dan maar mee.

Henk

VSV ’31 JO11-1 – SDS JO11-1

Vandaag naar Vlieland. Op basis van hun plaats in de competitie konden we een pittige wedstrijd verwachten.
We startten de wedstrijd met vrij snel 1-0 waarna de 2-0 vrij snel volgde. Het werd nog 3-0 waarna Sds gelukkig 3-1 maakte. Met 3-1 gingen we de rust in. Positief blijven en de kopjes omhoog in deze fase valt niet altijd mee
De eilandbewoners speelden een gedreven wedstrijd waar Sds het moeilijk mee had. De bootreis en de spanning begonnen hun tol te eisen.
Na 4-1 begon Sds gedrevener te spelen en werd het 4-2. Er waren echter te weinig minuten om het nog gelijk te laten worden. Sds probeerde het nog wel met een paar goede schoten op het doel.
Eindstand uiteindelijk 4-2.
Na de wedstrijd werd snel het zwembad opgezocht om deze wedstrijd te vergeten.

Al met al een leuk uitje waarbij we op de terugreis op de boot worden getrakteerd op patat.

GAVC JO8-1 – SDS JO8-1

De jongens hebben hard moeten strijden om bij GAVC de 3-3 op het scorebord te houden. Veel spanning in de wedstrijd. Maar onze keepers Jelke en Tymen B. hebben veel ballen tegengehouden. En wij hebben helaas enkele ballen op de paal geschoten. Dus mooi puntje😉.