12:15 Franeker SC JO19-2 SDS JO19-1  2-5
12:20 SDS JO17-3 S.F. Deinum JO17-2G  1-0
13:30 Harlingen JO15-2 ST SDS/Nijland JO15-1  2-6

Oeverzwaluwen 1 – SDS 1    2-2

It hoe en wat dat hope wij noch te hearen…..

SDS 4

De eerste speelronde in de competitie is van start. Het vierde van SDS mocht naar Nijland om daar aan te treden tegen het derde elftal. Eeltje Postma en Gertjan Hessels hebben normaal al de handen vol aan zichzelf op het veld met het voetbalspelletje, maar dit jaar hebben ze de loodzware taak er nog bij om het vierde elftal te leiden.

Dat dit niet makkelijk gaat worden, bleek direct de eerste competitiewedstrijd al. Een selectie van meer dan 30 man waarvan er per wedstrijd maar 16 geselecteerd mogen worden. Een moeilijk taak voor de leiders, maar het heeft ook zeker voordelen. Er wordt namelijk geselecteerd op kwaliteit en dit was direct te merken tijdens de laatste training voor de wedstrijd, Champions League niveau! Enkele spelers hebben eieren voor hun geld gekozen en gingen met de vrouw de stad in, voor een paar andere kwam er inderdaad slecht nieuws: op een opbouwende manier is er door de leiders verteld waaraan ze moeten werken om de volgende keer wel een uitnodiging te krijgen voor het elftal.

14.00uur kwamen we aan in Nijland, de tegenstander was toen al uitgebreid bezig met de warming-up. De jongens zagen er fit en jong uit, we waren dus waakzaam. Maar uiteraard eerst nog wel tijd voor een bakje, de wedstrijd begon tenslotte pas om 14.30uur. De eerste helft was duidelijk voor ons, we speelden geconcentreerd, waren niet al te gefrustreerd op elkaar en hadden veel, soms wat te veel, rust aan de bal. Toch was het eerste doelpunt voor de thuisploeg, maar nog geen vijf minuten later gaf Steffen een fantastische pass over 38,67 meter precies op Jelte Heine. Hij had het filmpje al voor zichzelf afgespeeld wat resulteerde in een fantastische volley in de kruising. Hierna hadden we nog enkele grote kansen om uit te lopen, maar Jelte had beter op zijn hoogtepunt kunnen stoppen. We gingen met 1-1 de rust in.

De tweede helft was Nijland iets sterker, maar alsnog niet beter dan wij. Jo-nana had een paar geweldige reddingen in huis, maar een heeeeeel erg onterechte penalty kon hij helaas niet tegenhouden: 2-1 tegen de verhoudingen in. Dit leek tevens de eindstand te worden, maar diep in de blessuretijd wist Sytse de bal in het goal te krijgen. Drie punten hadden er zeker wel in gezeten, maar uiteindelijk mogen we niet klagen met een punt. Zaterdag spelen we 15.30 uur thuis tegen QVC, de hekkensluiter na één speelronde, de kans is dus groot dat we met een veredeld B-elftal aantreden!

SDS 2

De eerste competitie wedstrijd van sds2 was regen Leovardia 2. Een, wat later zou blijken, zeer fitte en goed voetballende ploeg.
De eerste helft konden we goed partij bieden en kregen in de eerste paar minuten een paar zeer goede mogelijkheden om de score te openen.
Leovardia speelde “makkelijk” en was beter, maar in de eerste helft creëerde ze eigenlijk niet 1 uitgespeelde kans en had Gertjan eigenlijk niks te doen. Wij wel, maar toch hadden we een penalty nodig, gegeven wegens een duw, door de goed fluitende Vinke, om op 1-0 te komen. Anne benutte hem koelbloedig.
In de 2e helft werd het verschil alleen maar groter, binnen 10 min draaide de gasten de achterstand om in een 1-2 voorsprong. We kregen nog wel wat kansen op de gelijkmaker, maar helaas, het zat er vandaag niet in, de gasten liepen vlak voor tijd nog uit naar 1-4, en boekte een verdiende zege. Een pittige start van een nieuwe competitie, volgende week een nieuwe kans, uit naar Workum.
Boudewijn Kramer

SDS VR 1 – sc Bolsward VR2

Dûbele sifers yn de earste kompetysjewedstriid makket dúdlik dat de froulju fan SDS 1 wer in rol fan betsjutting spylje wolle yn dizze kompetysje. As fan âlds wie it skoare ferrin wer op twitter te folgen en hie Jacomien in tige drokke middei:
1-0 Seriette nimt korner, Tjitske skoart
2-0 Sanne Rixt skoart
3-0 Moai foar fan Seriette en Kirsten is bacj! Folley fan Kirsten is in doelpunt

It ferslach fan ien fan de froulju:
Nei trije bekerwedstriiden en in oantal trainingen mocht vr1 juster sjen litte wat se koene. Healwei ienen wy de oftrap tsjin bolsert vr2. Foarig jier ha we der ek wol is tsjin spile, dik wun mar dat seit neat. Stefan, us nije trainer en coach hy maar 12 dames tot syn beschikking. Fanau minuut 1 hy sds balbezit en spilen we hoe stefan it graach sjen wol. Rust, balbezit en net alle ballen maar idioot ine djipte gooie. Omdat we maar 12 froulje hyn wisselen we aardig snel troch sadat we net it risico rinne op gjin wissels meer. It waard foar sds een leuke pot, uteindelijke utslag 11-1. 5x sanne, 3x tjitske, 2xserriete en kirsten 1x. Mei wat nije spilers en een nije trainer en coach san start meitsje jout een super goed gefoel! Sfeer in it team is ontspannen en gezellig en dan ek nog winne! Op nei folgende wike, scharnegoutum, wat zekerwete een folle spannendere pot wurdt. Op de sds site stoen al een mooie beschrijving fan ‘e doelpunten, skeelt wer in it ferslach.

SDS-3 PAKT OP ROUTINE VERDIENSTELIJK PUNT TEGEN SLEAT-2

De kop van dit verslag zegt eigenlijk al genoeg, we moesten vandaag aantreden tegen een zeer jong elftal van de vv-Sleat. Er was volgens mij niemand in dit team ouder dan 25 jaar, terwijl er bij ons niemand in het team jonger was dan 25 jaar. Komt nog bij dat onze tegenstander 2 maal in de week aan het trainen is dus qua fitheid kwamen we er niet aan te pas.
Echter voetbalgogme was bij Sleat niet aanwezig en wel bij ons dus bestreden we de tegenstander met compact voetbal op de counter en kregen wij de beste kansen.
Op donderdagavond stond er nog een selectie van 19 man op papier, dat beloofde dus wat voor de leiding om 8 man op wissel te zetten. Echter zoals wekelijks het geval is regende het op vrijdag weer afmeldingen zodat we op zaterdag nog 14 man overhadden. Nieuw in onze selectie is Dirk-Yde, deze jonge god wil het voetbalplezier weer terug vinden, en waar kan dat beter dan bij het 3e? Jappie begon om 2 uur met zijn wekelijkse verhaal en na weer de nodige onderbrekingen en hilarische opmerkingen rolde er weer een opstelling uit.
Doel :  Gert-Jan
Achter : Klaas-Auke-Jan. S-Pieter. L
Midden : Willem-Harm-Anco-Wichard
Voor : Harm. A-Dirk.Y
Wissels : Robert-Peter-Ronny
Mede door het strakke schema qua bezetting van de velden kwam er wederom niets van de warming-up terecht, hier moet toch wat aan gedaan worden want de spieren van de oude mannen moeten wel goed opgewarmd worden. Pieter-Lieuwe, de jongste oude man moest in de warming-up al afhaken, beet toch effe op zijn tanden maar na 10 minuten moest ie toch worden vervangen. Hierdoor kwam Anco op de back te spelen, schoof auke naar het centrum van de verdediging en peter kwam op het midden erbij. We stonden toen al met 0-1 achter, vanaf de aftrap, die wij mochten nemen, verspeelden we de bal en binnen de minuut lag de bal achter Gert-Jan 0-1. We moesten dus gelijk in de aanval, echter door de fitheid van de tegenstander moest dit wel gedoceerd gebeuren want anders waren we na 20 minuten volledig naar de kloten.
Dirk-Yde, die duidelijk aan ons hoge voetbalniveau moest kreeg enkele goeie kansen maar deze waren helaas niet aan hem besteed. Ook de afgetrainde Harm-Auke werd enkele malen diep gestuurd maar ook die faalde opzichtelijk voor de keeper. Na 20 minuten kwamen we op gelijke hoogte, een schitterende aanval werd door Peter beheerst ingetikt. Anco speelde de bal in op de balvaste Willem, Wichard snelde aan de rechterkant buitenom en Willem gaf de bal op maat mee, Wichard omspeelde zijn tegenstander, snelde de 16 binnen en schoof de bal op maat voor de goal langs waar peter klaar stond om af te drukken 1-1.
Zo hobbelde de wedstrijd voort, en door ons vertragende spel kwam Sleat er niet meer aan te pas en haalden we simpel de rust. De leeg gespeelde Sjaarda werd vervangen door Robert en Ronny kwam Harm-Auke vervangen. Het spelbeeld veranderde niet na de rust, Sleat probeerde de voetballen maar wij hielde geroutineerd stand, de beter kansen waren nog voor ons. Robert, Peter en de later weer ingevallen Harm-Auke kregen genoeg kansen om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen terwijl Gert-Jan maar 1 maal in actie moest komen.
Gescoord werd er niet meer en dus behaalden we een verdienstelijk puntje.
Volgende week de uitwedstrijd tegen Oeverzwaluwen in Koudum waarin we opzoek gaan naar de winst.
Wicky

Leeuwarder Zwaluwen JO17-2 – SDS JO17-1 3 – 9

Nei 3 goeie bekerwedstriiden hiene we dan hjoed us earste komptetysjewedstriid. Mei in protte fertrouwen gie de reis sneontemoarn rjochting Ljouwert om it der op te nimmen tsjin de Sweltsjes. De warming-up like net sa gek en sa te sjen wiene de mannen wol aardich skerp. Mar hoe oars wie dat yn e wedstriid. We beginne slap, joue in see oan romte wei en ferlieze hast alle duels. Yn minder dan 10 minuten komme dan ek al op in 1 – 0 efterstan. Mark kin yn earste ynstansje noch krap rede, mar dernei kriget Sietze de bal ungelokkich op e poat wertroch de bal yn e goal rollet. Neat oan te dwaan fansels. Gelokkich bart dit oan it begin, sadat we noch alle tiid ha om dit rjocht te setten. Geandewei de 1e helte wurd it fan us kant wat better. Der wurd yn eltst gefal striid levere en Stan makket de ferstjinne lykmakker. It docht wol bliken dat wy de bettere ploeg binne en nei in pear moaie oanfallen wurd it foar rest troch Stan(1x) en Kent (2x) 1 -2, 1 – 3 en 1 – 4. Ek nei rest bliuwt it wat rommelig. Ut in penalty meitsje de Sweltsjes de 2 – 4. Hast noch yn deselfde minut makket Stan der 2 – 5 fan. Us spul giet wat op en del. Moaie oanfallen wurde ofwiksele mei unnedich balferlies, ek omdat we te gau nei foaren wolle. De marge wurd noch grutter, want Stan makket ek de 2 – 6. De Sweltsjes kinne ek noch in kear skoare, mar dernei is it klear. Luka makket miskien wol de moaiste fan de midje. De keeper stiet de fier foar syn goal en Luka leit de bal fanof in meter of 30 oer de keeper, 3 – 7. Dernei binne it Sietze en Hendrik die allebeide mei de kop de einstan fan 3 – 9 op it skoareboerd sette. In grutte utslach, mar it fuotbal wie net altiid like goed. Mar net goed fuotbalje en wol winne is ek in kwaliteit. Der stiet wol in echt team, die hurd foar elkoar wurkje wolle. Yn elts gefal steane we de hiele wike boppe oan…..
Theo.

Mulier MO15-1 – SDS MO15-1

Omdat het voor (bijna) alle meiden dit seizoen voor het eerst is dat ze op “groot veld” spelen, werd de bekercompetitie beschouwd als oefenwedstrijden: wennen aan elkaar en wennen aan het grote veld. Nadat in de beker drie keer met dikke cijfers was verloren, was het zaterdag tijd voor de eerste competitiewedstrijd: uit tegen Mulier.

5e minuut: Nynke J maakt de 3-0 voor SDS, na goed doorgaan op de keeper
10e minuut: Renske scoort weer voor SDS, weer met een goede actie vanaf de zijkant
13e minuut: Mulier doet wat terug en scoort de 4-1
25e minuut: Larissa speelt zichzelf vrij, passeert fraai de keepster en scoort de 5-1

Je zou het aan de uitslag niet zeggen, maar de teams waren aan elkaar gewaagd. SDS was alleen net even wat effectiever met het benutten van de kansen. Voor de neutrale toeschouwer was het een leuke wedstrijd om naar te kijken. Door deze uitslag staat SDS MO15-1 nu eerste in de competitie. Een mooi begin!

Groet,
Aukje Schellens
(regelmiep MO15-1)

ST. SDS/Nijland JO15-3 wint yn Frjentsjer

Ôfrûne sneon 23/9 tôgen de Jo15-3 moarns iere betiid nei SC Frentsjer om dêr om 8.45 oere tsjin Jo15-5 fan Frentsjer te spyljen.
Op it dampende wiete gêrs, wêr’t de kij noch wol trije dagen weidsje koenen (san gêrs stie der yn), setten ús jongens fanatyk útein! Omdat Frentsjer noch net earlik wekker wie, stie der binnen in kertier 0-2 op it boerd troch mooie doelpunten fan Jarno en Sije. De jongens wiene goed dwaande. Measten tiid waard der goed oerspyle. Se wisten elkoar faaks goed te fynen. Mar de tsjinstanner bliuwde ôfwachtsjen. Dêrtroch draafde der ek wolris in spyler fan ús yn 1 ruk nei foaren. Dat hie resultaat, want Thomas koe dêrtroch de 0-3 meitsje. Nei in heal oere krige Sije de bal, nei in krease foarset fan Wilco en soarche hij dat de 0-4 op it boerd kaam. Krekt foar de thee koe nei in ‘skrimmige’ foar de goal, Jarno de 0-5 meitsje. Ja, de mannen rekken doe hast al in bytsje ferfeeld.
Nei de thee krigen de spylers de opdracht om op in oar syn plak te spyljen om te fielen hoe op dat plak spyle wurde moat. Dat wie dreech foar de mannen. It swit bruts se  swier út en der waard in soad prottele. Nei 5 minuten waard dû wol de 0-6 troch Joop makke. Prachtig hoe hij de fûst yn de loft sloeg! Komme  we dat dit jier faker te sjen? Wis en seker! Nei 10 minuten waard besletten dat elk syn eigen plakje wer yn nimme moast. Dû koene wij de wedstriid noflik útspylje. Sije makke mei in mooie oanfal noch de 0-7. In prachtige kop-goal fan Jetse, út in hoekskop fan Wilco, waard spitichernôch ôfkard. Werom wit net ien.
Yn de lêste minuut makke Pieter B. noch de 0-8. De wedstriid waard troch it team goed oppakt. De tsjinstanner wie noch net sa fier as ús. De jongens kin wol mear tsjindruk hawwe. Miskien dat de wedstriid fan nije wyke sneon dêr kâns ta bied. Oant sneon 30/9 om 10.00 oere yn Easterein tsjin AVV fan Skylge!

SDS MO13-1 winne fan Tzummarum

Hjirby de teamfoto fan M013-1. De froulju ha sneon hun eerste oerwinning binnen helle tsjin Tzummarum (10-3). Nei 2 ôflaste bekerwedstriden stienen de meiden te popeljen om hun earste wedstriid te spyljen. Der binne fjouwer nije famkes by kommen, Berber(scoarde de 1e treffer!) Doutsen (hat supergoed keept), Grace en Prajita, allebeide snel en goed ferdedigjend. Se ha it fantastisch dien, it is krekt as binne se der al hiel lang by. Dat belooft wat foar de rest fan de wedstriden. De meiden fan MO13 ha der yn elts gefal hiel bot sin oan. En de lieders trouens ek. Dus oan it enthousiasme sil it net lizze.
Sneon op nei St. Annaparochie!
Geert en Peter.

SDS JO 10-1 pak winst in slotminuut.

Na de loodzware wedstrijd van afgelopen woensdagavond stond vandaag onze eerst competitie wedstrijd in de 1e klasse op het programma tegen Irnsum.

Met 7 spelers begonnen we aan de wedstrijd Tygo is nog herstellende van een blessure en hopen we weer snel terug op het veld te zien.

Een vrije trap van Irnsum bezorgde hun de 0-1 waarbij we niet goed stonden de eerste paal was ongedekt terwijl iedereen langs de lijn hun daarop attendeerde maar wat we toen zagen was geweldig Tikkie takkie en goalllllll 1-1 we moesten wel opletten want Irnsum had ook de kansen voor de 1-2 maar die viel gelukkig niet naar de 2-1 , 3-1 , 4-1, 5-1 vielen wel gelukkig en net voor rust maakte Irnsum de 5-2 ruststand 5-2.

2e helft liepen we achter de feiten aan en liepen de aanvallen vast door teveel lopen en de pases waren niet goed.

We hadden hierdoor erg moeilijk en werd opeens de tussenstand 5-5 het geloof bij Irnsum werd hierdoor nog groter maar op 24 minuut en 13 seconde was het Sibrand die hem erin tikte en de 6-5 aantekende.

Forzaaaaaa SDS JO 10-1.

Groetjes Dennis

Kollum JO11-1 – SDS JO11-1

SDS JO 11-1 (earste klasse) begjint mei in moai punt yn Kollum. 4-1 efter en 4-4 einstân